Slik kan valgnatten bli

Tirsdag neste uke stenger de første valglokalene i USA – ved midnatt norsk tid. TV 2 sender direkte hele natten. For oss som forbereder lange tv-sendinger er ikke spørsmålet hvem som vinner – men når vi får vite det.

I dag har jeg gått gjennom tall fra tidenes lengste valgnatt i USA, det utrolige valget i 2000. Som alle vet var ingenting avgjort før Høyesterett mange uker etterpå avgjorde at Bush hadde vunnet Florida og dermed var USAs 43. president.

Den natten var spesiell, men gir likevel flere svar på hvordan årets valgnatt kan komme til å arte seg.

Ved midnatt norsk tid stenger valglokalene i Indiana og Kentucky. I 2000 kunne mediene i samme minutt erklære statene for George Bush. I år tipper jeg at Kentucky ganske kjapt kan tildeles McCain – mens Indiana nok blir hengende som “too close to call”.

Og dermed er dramaet i gang.

Klokken ett stenger Georgia, Virginia, South Carolina, Vermont og mesteparten av Florida. Jeg tipper vi kjapt kan tildele South Carolina til McCain og Vermont til Obama. Resten må vi antaglig vente med.

Klokken halv to stenger Ohio. Mye kan tyde på at vi må vente en stund på resultatet også her.

Omtrent samtidig kan vi regne med et resultat i Indiana, og kanskje Florida. Alle er enige om at McCain er sjanseløs uten disse statene. Dermed KAN det hele være over før klokka er blitt to norsk tid.

Personlig tror jeg vi må vente litt lenger. For det første er jeg ikke overbevist om at Obama vinner Florida. Dessuten tror jeg ingen tør erklære staten før klokka blir to.

For åtte år siden erklærte nemlig flere tv-stasjoner Florida for Al Gore så tidlig som klokken 01.50 norsk tid. Vi vet hvordan det gikk.