Kampen om Florida. Og jødene.

Det skulle være umulig for Barack Obama å vinne Florida. Nå kan det se ut som han kan klare det. Han kan i så fall takke Hillary Clinton og komikeren Sarah Silverman. Og en gretten, republikansk guvernør.

George Bush vant Florida med 5 prosentpoeng for fire år siden. Før sommeren ledet John McCain med 12 prosentpoeng. Og så seint som i september var han foran med seks.

Nå leder Barack Obama. Hva skjedde?

La oss begynne med det som nok er et sammentreff, men likevel. For i september lanserte komikeren Sarah Silverman en video. Som navnet antyder er Silverman jødisk. Og her oppfordrer hun andre unge jøder til å oppsøke sine besteforeldre i Florida – og be dem stemme på Obama:

Bare 26 prosent av jødene stemte på Obama under primærvalget i Florida. Nå sier 77 prosent at de vil gjøre det. Det er nesten like mange som stemte på Kerry i 2004 (80%).

– Vi har gått gjennom en metamorfose. Vi var sterke Hillary-supportere og vi stilte spørsmål ved Obama, på grunn av hans mangel på erfaring, sier Jacqueline Lederman til The New York Times.

– Men han har modnet med oppgaven, legger hun til.

Kan hende har Lederman fått en telefon fra et barnebarn. Men det er mer sannsynlig at hun har lyttet til Hillary Clinton. Senatoren har drevet hyppig valgkamp for Barack Obama i Florida de siste ukene.

Noe som ikke bare har overbevist jødene, men også den langt større, spanske delen av befolkningen. Også her var skepsisen til Obama stor.

Nå sier 49 prosent av de spansættede (latinos) at de vil stemme på Obama. Det vil i så fall være flere enn dem som stemte på John Kerry.

Primævalg Presidentvalg
Clinton Obama Kerry Obama (mm)
Jøder 77 % 26 % 80 % 77 %
Spanskættede 59 % 59 % 44 % 49 %

I tillegg til Hillary og Sarah har det republikanske partiet i Florida ifølge flere artikler noe av ansvaret for at McCain sliter.

Kjemien mellom guvernør Charlie Crist og McCain er nemlig dårlig. Crist blir fremstilt som en moderat republikaner, og han skal være skuffet over McCains dreining mot høyre de siste ukene.

Så gjenstår spørsmålet om Obama virkelig kan vinne Florida. Akkurat nå leder han. Så vidt. Og han bruker fire ganger så mye penger på tv-reklame som John McCain.

Hva tror du?