Colin Powell velger Obama

George Bushs tidligere utenriksminister, general Colin Powell, ga sin uforbeholdne støtte til Barack Obama. Og han kom med krass kritikk av både John McCain og Sarah Palin.

SØNDAG KVELD: OPPDATERING NEDERST I SAKEN

Presidential Citizens Medal - Congressional Gold Medal, Presidential Citizens Medal and twice honored Presidential Medal of Freedom Recipient Secretary of State Colin Powell

Det skjedde nå, like etter 15.00 norsk tid, på tv-programmet “Meet The Press”.

– Er du klar for å si hvem du støtter, spurte programleder Tom Brokaw.
– Ja, svarte Powell. Og ga seg i kast med et nøye forberedt svar som varte i over sju minutter.

Se hele svaret nederst i innlegget.

Powell innledet med å si at både McCain og Obama kunne bli gode presidenter, men så kom en serie negative beskrivelser av John McCain, som nok var kraftigere enn ventet. De to har tross alt vært venner i 25 år.

– John McCain har virket litt usikker i forhold til hvordan den økonomiske krisen bør håndteres. Det har vært en ny tilnærming hver dag, og det bekymrer meg. Jeg får følelsen av at han ikke helt har taket på økonomien.

– Jeg ble også bekymret over valget av Sarah Palin, sa Powell.

– Nå har vi sett henne i seks-sju uker, og jeg mener hun ikke er klar til å bli president i USA. Og det skal jo visepresidenten være. Og dette reiser noen spørsmål om dømmekraften til senator McCain.

– Jeg fulgte Obama nøye de siste sju ukene. Han har vist stødighet, en intellektuell nysgjerrighet og kunnskapsdybde. Og en tilnærming der han er villlig til å SE på problemer som dette (finanskrisen).

– Han har valgt en visepresident som er klar til å bli president fra dag én. Han hopper heller ikke inn og gjør endringer hver dag. Men han viser at han er intellektuelt på hugget.

Powell fortsatte med å kritisere McCain for å bruke alt for mye tid på å snakke om den aldrende terroristen Bill Ayers. Han mener angrepene har gått for langt og at McCain-kampanjen har plassert seg selv på sidelinjen.

Powell mener også at Det republikanske partiet har tatt et skritt mot høyre, og at valget av guvernør Palin har understreket dette.

Så sa Powell noe jeg ikke har hørt noen si i denne valgkampen så langt. For Powell gikk lenger enn å kritisere dem som påstår at Barack Obama egentlig er muslim:

– Men om han var muslim? Er det noe galt med å være muslim i dette landet? Svaret er nei. Er det noe galt med et muslimsk, amerikansk barn på sju år som kanskje tror at han eller hun kan bli president? Likevel har jeg hørt seniorer i mitt eget parti antyde at Obama er muslim og muligens terrorist! Det er ikke slik vi burde gjøre ting i Amerika.

Trøbbel med å embede video fra Meet The Press i dag, men prøv for eksempel denne linken.

Profilert: Colin Powell har som general og senere republikansk politiker vært blant de mest omtalte menneskene i USA.

OPPDATERING SØNDAG KVELD:
Nå i kveld dominerer Powell fortsatt de store amerikanske mediene og bloggene. Kommentarene farges selvfølgelig av ståsted, derfor synes jeg Mike Murphys korte kommentar er mest interessant. Fordi Mike Murphy var John McCains sjefsstrateg under valgkampen i 2000:

– I am not normally of the view that endorsements mean much in Presidential politics. But Colin Powell’s endorsement of Obama today is a real sledgehammer blow to the already staggering McCain campaign.

– As a great McCain admirer, I am sad to say it, but the truth is the video of Powell’s endorsement will boil across You Tube and do great damage in these closing days of the campaign.

Det er tøffe ord for pengene. Men dette blir spennende. Obama har falt på målingene de siste dagene…