Kommer bankkrisen hit?

Jens Stoltenberg har vært ute i media og sagt at den amerikanske bankkrisen neppe kan komme hit. Har han rett?

Det var mandag morgen statsministeren stilte på NRK Dagsnytt. Han var glad for at amerikanerne var i ferd med å vedta en krisepakke for økonomien, men ikke spesielt bekymret for at krisen kan komme hit

– Det vi har lært av usa er at markedet ikke passer på seg selv. Her må det klar politisk styring til. Det har vært for svak styring i USA, vi har mye bedre styring i Norge.

Noen timer seinere hadde flere europeiske banker kollapset, blant dem Islandske Glitnir som er tungt representert her hjemme. Så raste Oslo Børs åtte prosent – før Representantenes hus avviste krisepakken og sendte Dow Jones ned 777 poeng. På toppen av det hele raste oljeprisen med mer enn ti prosent.

Mandagen føyde seg dermed pent inn i rekken av dager der den ene usannsynlige nyheten avløser den andre.

(Les hele intervjuet med Stoltenberg her.)

Noe av det mest skremmende med økonomiske kriser som denne er at det ekspertene avfeier som usannsynlig den ene dagen kan være brutal virkelighet den neste.

– Statsledere i utlandet tror fortsatt at dette er et amerikansk problem og at det er unødvendig med tilsvarende pakker i deres land, skriver kommentatoren Steven Pearlstein i Washington Post. Og legger til:

– De kommende ukene vil alle disse menneskene forstå hvor dypt hullet er. Og at vi sitter oppe i det alle sammen.

NA24s Are Slettan påpeker i sin blogg at norsk økonomi, til tross for god regulering, er blant de åpneste i verden.

Har statsministeren grunn til å være så optimistisk. Er virkelig norske banker mer solide enn banker i utlandet?