McCains tapte uke

I kveld kom den siste nasjonale målingen fra Gallup. Obama er foran med åtte prosentpoeng. De to siste gangene det har skjedd har McCain slått tilbake med meget vellykkede grep. Kan han gjøre det igjen?

Gallupmålingen er den første som fullstendig fanger opp John McCains avgjørelse om å legge valgkampen på is noen dager for å berge USAs økonomi. Målingen fanger også opp den første dagen etter fredagens tv-debatt.

Sist Obama ledet så klart på denne målingen slo John McCain tilbake med valget av Sarah Palin som visepresidentkandidat.

Før det slo McCain tilbake effekten av Obamas vellykkede Europa-tur. Demokraten ble på kløktig og vellykket vis fremstilt som pompøs – og sammenlignet med Paris Hilton.

Kan McCain trekke noe opp av hatten igjen? Sikkert. Men akkurat nå kan det virke litt vanskelig. For McCain har hatt en fæl uke. Som kan oppsummeres av noen klipp.

Først et av de meningsløse svarene Palin ga til Katie Couric fra CBS. USAs mest kjente, kvinnelige nyhetsanker er kjent for å få sine intervjuobjekter til å slappe av – før hun stiller de vanskelige spørsmålene. Palin endte opp “lost for words”.

Intervjuet var så katastrofalt at flere av USAs mest kjente politiske kommentatorer har brukt sterke ord. Jack Cafferty er en av dem. “Hvis dette ikke skremmer vettet av deg, så burde det gjøre det”, sa han. Og la til: Jeg er 65 år gammel og har dekket politikk lenge. Dette er noe av det mest patetiske jeg har sett”. Se klippet her.

I et annet innlegg har jeg postet et klipp fra “Saturday Night Live” i helgen, der Tina Fey paroderer Palins innsats i akkurat dette intervjuet. Parodien på Couric er heller ikke så verst.

Og når vi er inne på humor, David Letterman lot heller ikke McCain-kampanjen i fred denne uken. Da McCain avlyste sin opptreden på showet klarte ikke talkshow-verten å holde seg. To dager på rad boblet han over av sarkasmer.

På toppen av alt dette kommer avsløringen om at lobbyselskapet til McCains dominerende valgkampsjef Rick Davis helt til forrige måned hadde mottatt store pengesummer fra skandaliserte Freddie Mac.

Og seint i kveld, nyheten om at Sarah Palin forlanger endringer i visepresidentdebatten til uken. Hun vil korte ned de delene av direktesendingen som er satt av til fri diskusjon mellom henne og Joe Biden….

Hvor galt kan det gå? Tja.

Hos Bettingselskapet intrade.com regnes det akkurat nå som 8,2 prosent sannsynlig at Palin må trekke seg som visepresidentkandidat. Opp fra 3,5 prosent for kort tid siden.

Men det kunne vært verre. Før den banebrytende talen på republikanernes landsmøte var tallet 18,9 prosent.