Livredd finansminister

For mange av oss er det dype alvoret i finanskrisen vanskelig å forstå. Da hjelper det å lytte til USAs finansminister Henry Paulson. Hans ærlige svar de siste dagene levner ikke tvil. Han er livredd.

– Det som har skjedd er fryktelig, det kan ikke unnskyldes og vi må ta grep, sa Paulson på NBC-programmet Meet the Press søndag.

Finansminister Henry Paulson vil ha pengene til amerikanske skattebetalere.

Han vet hva han snakker om. Før han ble finansminister var Paulson styreformann i Goldman Sachs, en av investeringsbankene som står i sentrum for krisen.

Derfor er hans ærlighet like forfriskende som den er skremmende:

– Det hjelper ikke at aksjemarkedene går opp igjen. Det er ikke det vi skal se på. Vi må se på kredittmarkedet – som fortsatt er veldig sårbart og frosset. Vi må handle raskt, sa Paulson til programleder Tom Brokaw.

Og dette er budskapet har skremt vettet av president Bush og kongressen. Den daglige lånevirksomheten mellom banker og selskaper er i ferd med å stanse helt opp. Skjer det vil millioner av mennesker begynne å miste jobben. Umiddelbart.

– Det ble dødsstille. Oksygenet ble sugd ut av rommet, sa demokraten Christopher Dodd etter et møte i kongressen.

– Det er blitt gjort mange, mange feil. Vi har hatt overforbruk og uansvarlig lånepraksis, sa Paulson.

Det er som om han skyter seg selv i foten. Men det betyr ingenting. Ikke nå. Det vi opplever denne uken handler om få kontroll over en gigantisk brann.

Og ingen vet om de som slukker har nok vann. Først forsøker man med 4000 milliarder kroner. Som Kongressen TROLIG vedtar denne helgen.

Så kommer oppvasken etterpå. Den blir stor.

SISTE: Vil bare legge til noe Øystein Dørum i DnB sa på Tv 2 Nyhetskanalen akkurat nå: – Det som skjer i pengemarkedet akkurat nå er mye, mye, mye mer alvorlig enn det som skjer i aksjemarkedene.