Obama-rally

Mens børsene har vaklet har nå Barack Obama gjenvunnet ledelsen på nesten alle de viktige meningsmålingene i USA.

For ni dager siden skrev jeg et innlegg om republikanernes tydelige “convention bounce”. Et tydelig hopp oppover på meningsmålingene etter landsmøtet.

Utviklingen var dramatisk for Obama ut fra et historisk perspektiv. 40 år gammel statistikk fra Gallup viste at kandidaten som leder etter det siste landsmøtet alltid beholder ledelsen i minst fire uker.

Altså lå alt til rette for en lang, god McCain-periode. Men etter ni dager er det slutt. Obama stormer fram på alle de nasjonale målingene.

Jeg følger spesielt nøye med på Gallups løpende dag-til-dag måling. Under her ser du at Obama for første gang på to uker har en ledelse som kan sies å være statistisk signifikant. Altså utenfor feilmarginen på tre prosent. Obama har 48, McCain 44.

lykz14kvduwtvn3uma5omq

Årsaken er den dramatiske tilstanden i finansmarkedene. Tradisjonelt er løfter om bedre økonomiske tider en vinnersak for Demokratene. Så også nå.

For Obama er problemet nå at han ligger dårlig an i en lang rekke vippestater. Han ligger etter McCain i Ohio. Og han ligger dårligere an enn John Kerry i Michigan, Pennsylvania og Minnesota. Her har Obama en jobb å gjøre hvis han vil vinne valget.

For som kjent – man kan tape et amerikansk presidentvalg, selv med et flertall av stemmene.

Kom tilbake hit. I morgen lørdag legger jeg ut TV 2s vurdering av de tetteste vippestatene akkurat nå.