Hvor stor blir bumpen?

Først skjedde det ingenting. Men nå som Demokratenes landsmøte er over stiger Barack Obama på meningsmålingene. Hvor stort forsprang trenger han for å stå i mot neste ukes angrep?

Det kalles for convention bounce eller bump. Forspranget en presidentkandidat gjerne opplever etter et landsmøte. Under har jeg funnet fram tallene for noen demokrater.

1988: Michael Dukakis +17 ppt
1992: Bill Clinton + 22 ppt
2000: Al Gore + 8 ppt
2004: John Kerry + 6 ppt

Tidligere denne uken må meningsmålingene fra Gallup ha skuffet Obama-leiren. Lanseringen av Joe Biden som visepresidentkandidat ga ingen effekt. Tvert i mot, mandag denne uken lå Obama BAK John McCain på Gallups måling. For første gang siden juni.

Men nå begynner Demokratenes landsmøteshow å gjøre inntrykk på velgerne. Den siste målingen fra Gallup fanger opp Michelle Obamas tale på mandag, og Hillary Clintons tale tirsdag.

Og nå leder Obama med seks prosentpoeng på John McCain.

Så får vi se hva som skjer når Bill Clintons tale, og ikke minst nattens acceptancespeech, kommer med i målingen.

Dermed er vi tilbake til spørsmålet som innleder dette innlegget: Hvor stort forsprang må Obama ha, nå som republikanerne overtar tv-skjermene?

Ta en kikk på tabellen igjen øverst. Selv om tallene kan variere avhengig av hvilken meningsmåling som brukes, så tegner det seg et mønster. Man bør ha mer enn ti prosentpoengs ledelse.

Så må raskt legge til at vi her snakker om nasjonale målinger. En type måling som nå i tiden som kommer blir mindre og mindre relevant. Nå kommer meningsmålerne mer og mer til å rette oppmerksomgeten mot de enkelte statene. Det er som kjent der slaget avgjøres.

Lykke til, John McCain. Nå er det din tur!

SISTE: Sent fredag kveld melder Gallup at de har Obama foran med åtte prosentpoeng på sin måling. Da er Bill Clintons tale med, men knapt nok Obamas.