Obamas ni liv

Det er som hentet ut av en film – politiet i USA kan ha avslørt attentatplaner mot Barack Obama. Har USA virkelig ikke kommet lenger på 40 år?

I dagene rundt 40-årsmarkeringen for drapet på Robert F. Kennedy kladdet jeg et blogginnlegg om valgkampens store tabuemne: De mange spekulasjonene om at Barack Obama kan komme til å bli skutt.

Jeg la innlegget til side. Det ble liksom litt feil å skrive at akkurat Obama skulle bli skutt. Ideelt sett burde ingen tenke på sånt. Og ideelt sett burde rasistisk motiverte drap på politiske ledere være et tilabakelagt tema i 2008.

Men i morges fikk vi vite at det som ser ut til å være langt fremskredne attentatplaner er avslørt. Og offeret skulle være Barack Obama.

Frykten har ligget der hele tiden. Barack Obama fikk flere secret service-agenter enn de andre presidentkandidatene, og han fikk dem tidligere.

En meningsmåling referert i The Washington Post viser at særlig den svarte befolkningen i USA frykter at Obama skal miste livet i et attentat.

At det bobler i visse miljøer viser dette skremmende artikkelen fra Scotland on Sunday.

Og Nobelpris-vinner Doris Lessing har utrolig nok slått fast at “Obama ville ikke vare lenge som president, de kommer til å skyte ham” i et intervju med svenske Dagens Nyheter.

Bare en gang har denne tabubelagte diskusjonen virkelig kommet til overflaten i USA. Det var da en desperat Hillary Clinton kom på å trekke inn Robert F. Kennedy da hun skullle beskrive årets primærvalgkamp:

“My husband did not wrap up the nomination in 1992 until he won the California primary somewhere in the middle of June, right? We all remember Bobby Kennedy was assassinated in June in California.”

Det ble kjempebråk. Og de sterke følelsene understreker for alle hvor tungt nyere amerikansk historie hviler over nåtiden. Raskeskillene finnes fortsatt. Skiller som blir ekstra synlige når det er valg. For etniske grupper stemmer forbløffende likt i USA.

Skulle noen lykkes med å skyte Obama vil USA på mange måter bli satt 40 år tilbake i tid. Det ville være en tragedie – også langt, langt utenfor de nærmeste pårørendes krets. Det ville være et nederlag USA som samfunn simpelthen ikke har råd til.

Barack Obama har allerede fått ros for en bredt anlagt tale om USA og rase. Kommer temaet opp igjen?