Kan Hillary kuppe landsmøtet?

I 1976 ble Gerald Ford med knapp margin valgt til republikanernes presidentkandidat. Problemet var at han som ble nummer to stjal hele landsmøtet. Kan Hillary gjøre det samme som Ronald Reagan?

Her ser du coveret på Time i 1976 – da oppkomlingen Ronald Reagan utfordret sittende president Gerald Ford. Kampen mellom de to var akkurat så tett og intens som tegningen antyder, omtrent som oppgjøret mellom Obama og Clinton i år.

Oppgjøret mellom Reagan og Ford endte med en “broken convention”. Et landsmøte der ingen visste hvem vinneren var før alle delegatene hadde avgitt sine stemmer.

Noe av det samme er i ferd med å skje i år, selv om alle vet at Obama har vunnet. Hillary har nemlig insistert på at delegatene faktisk skal stemme under landsmøtet. I stedet for at Barack Obama blir “klappet inn” som demokratenes presidentkandidat. Dermed blir det tydelig at halvparten av forsamlingen egentlig ønsker seg Hillary Clinton som presidentkandidat.

I 1976 vant Gerald Ford med hårfin margin. Men da landsmøtet gikk mot sluttet begynte publikum å rope på Ronald Reagan. Og de ga seg ikke før mannen gikk opp på podiet sammen med Gerald Ford.

Der holdt Ronald Reagan en improvisert tale som er blitt berømt. Det ble helt stille i salen, og mange forteller at de tenkte: – Søren, vi har falgt feil fyr!

Se på bildet. Ifølge den offisielle versjonen var dette øyeblikket da Ford og Reagan begravde stridsøksen og samlet det republikanske partiet foran valgkampen.

Men vi vet hva som skjedde. Ford klarte ikke å mobilisere velgerne og tapte for Jimmy Carter. Fire år seinere ble Ronald Reagan president.

Her kan du se en liten filmsnutt om det som skjedde. Ta med følgende baktanke: Kan noe sånt skje igjen? Kan hende Hillary skulle blitt visepresidentkandidat?