Mareritt-OL

Se på kartet under. Om drøyt fem år skal vinter-OL arrangeres i Sochi. Bare 20 minutter fra krigshandlingene i Georgia. I dag virker det rett og slett farlig.

Sotchi 2014

En ting er at det bare er 20-30 kilometer å kjøre fra selve Sochi til Georgia og/eller utbryterprovinsen Abkhazia. Enda kortere er det fra arenaene for skøyter, alpin og hopp. De ligger i praksis PÅ grensen.

Selv om det er mer enn fem år til lekene begynner, så er krigføringen i Georgia allerede et problem. Det skal investeres enorme summer i Sochi, og 80 prosent av OL-anleggene skal bygges fra grunnen av. I følge Reuters skal mye av byggematerialene fraktes fra utbryterprovinsen Abkhazia. Krig betyr selvfølgelig forsinkelser.

Enda verre er det at byen de siste ukene er blitt rammet av flere mystiske eksplosjoner. Fire mennesker har mistet livet og mange er skadet. Det er mistanke om at separatister fra nettopp Abkhazia står bak.

Og når vi snakker om terror – det er ikke lenge siden de blodige gisselaksjonene i Beslan og i Dubrovka-teateret i Moskva. Begge tragediene kan knyttes til de mange konfliktene i Kaukasus. Og gemyttene og hatet har ikke dempet seg den siste uken.

IOC har altså valgt å legge OL til det Jonas Gahr Støre denne uken har kalt en krutt-tønne. Når gikk et OL så nær en krigssone sist?

Jeg kommer ikke på noen steder etter andre verdenskrig. Det nærmeste må være Seoul i 1988. Teknisk sett er jo Nord- og Sør-Korea fortsatt i krig.

Derfor virker IOCs valg av Sochi for 2014 i overkant dristig. Og det er før vi begynner å diskutere Russlands omdømme i verden, og faren for en boikott.

Allerede i går var to amerikanske senatorer på banen. De krever at IOC fratar Sochi OL. – Det er praktisk og finansielt uhørt å arrangere et OL 30 kilometer fra en krigssone, skriver Allyson Schwartz og Bill Shuster.

– Det er et lite problem, innrømmet tidligere aplpinist Jean-Claude Killy da han fikk spørsmål om krigen. Han er IOC-medlem og ansvarlig for å følge opp Sochi.

Samtidig er det liten tvil om OL er viktig for Russland. I 2014 kan landet feire sin gjeninntreden i det gode selskap som en av verdens ledende nasjoner. Kan vi håpe at det vil virke konfliktdempende i Kaukasus i tiden som kommer?