Kjøper styrtrike Obama presidentvervet?

Nylig erklærte Barack Obama at han ikke ønsker offentlig støtte til sin valgkamp. Han har mer enn nok penger allerede. Er presidentembetet dermed til salgs for høystbydende? Og hvor mye penger har Kjell Inge Røkke brukt på amerikanske valgkamper?

Barack_587658i

Vi kommer tilbake til Røkke. Men først: Hadde Barack Obama takket ja til 85 millioner skattedollar i valgkampstøtte måtte han forholdt seg til en rekke regler. Enkelt fortalt kunne han ikke brukt mer enn akkurat de pengene.

Når han nå takker nei betyr det at Obama tror han kan skaffe mye, mye mer penger på egenhånd. Alt tyder på at han vil kjøpe tv-reklame og drive valgkamp i alle de 50 statene. Det har ingen hatt råd til før ham.

John McCain er sur, og det er ikke vanskelig å forstå.For i fjor var Barack Obama en varm tilhenger av offentlig valgkampfinansiering. Systemet er laget for å hindre at sterke økonomiske interesser skal kunne kjøpe seg innflytelse. Og dermed er pengedebatten i gang, igjen.

Men så er spørsmålet: Er det virkelig sånn at den med flest penger vinner? – Nei, svarer den kjente økonomen Steven D. Levitt i boken “Freakonomics”. – Etablerte sannheter er ofte feilaktige, sier han.

Freakonomics

Levitt har undersøkt nærmere tusen kongressvalg der de samme kandidatene stiller opp mot hverandre for andre gang. Slik kan han undersøke om økt eller redusert pengebruk gjør noe utslag i forholdet mellom kandidatene. Og svaret er nei.

Det vil si: Hvis en svak kandidat bruker mye mer penger øker oppslutningen kanskje med 1 prosent. Hvis en populær kandidat bruker vesentlig mindre penger, så mister hun 1 prosent av stemmene.

– Noen politikere har en nærmest medfødt velgerapell, mens andre ikke har det, og selv om man bruker aldri så mye penger, så er det ikke noe å gjøre med det, konkluderer Levitt.

Noe som kanskje bringer tankene til den suverent rikeste kandidaten i Republikanernes primærvalg. Mitt Romney manglet velgerapell, og var sjanseløs – tross alle sine millioner.

Mener Levitt. Men uansett er penger og politikk et tema amerikanerne tar på stort alvor. Hver eneste stat har mange og velmente regler som skal sørge for kontroll og full åpenhet. Særlig det siste er imponerende, det finnes et utall nettsider som avslører hvem som har støttet hva.

Inkludert Kjell Inge Røkke, som åpenbart er Demokrat. I allfall var han det da han bodde i Staten Washington på begynnelsen av 90-tallet. Her kan du se hvor mye penger han bladde opp til sin kandidat.