Republikanere er røde, men hvorfor det?

Over det meste av verden er rødt de radikales farge. Kommunistenes farge. Men i USA har – av alle – republikanerne tatt patent på rødfargen. Og forklaringen er ferskere enn du tror.

Nbc

Bildet over viser Tim Russert og Tom Brokaw under NBCs valgnattsending fra 2000. Legg merke til fargene på skjermen i bakgrunnen. George Bush’ stater er røde, Al Gores blå. Begynnelsen på et 36 dager langt drama. Og i løpet av disse dagene ble amerikanske medier enige om at “røde stater” er republikanske mens “blå stater” er demokratiske.

Spørsmålet er hvorfor. For helt siden det ble vanlig med farge-tv og fargetrykk hadde amerikanske medier brukt fargene i hytt og pine. Noen ganger var Demokratene blå, andre ganger røde. Kartet under viser for eksempel valget i 1976, da Jimmy Carter ble president. Her er fargebruken mer i tråd med europeisk tankegang.

800px-Electoralcollege1976-Large

Så hva skjedde i år 2000? Ingen vet sikkert, men valget varte uvanlig lenge. Fem uker tok det før thrilleren var avgjort. I mellomtiden snakket kommentatorer og komikere om røde og blå stater. Ifølge The Washington Post var en av David Lettermans vitser viktig for at fargene fikk sette seg:

– Make George W. Bush president of the red states and Al Gore head of the blue ones!

I dag er terminologien dypt forankret i amerikansk samfunnsliv. Det snakkes om rødt og blått. Lyserødt og lyseblått. Og lilla. Som er vippestatene der du vil se mye til Obama og McCain.

Fargene representerer også sosiale skillelinjer og stigmatiserer ulike grupper i en slik grad at Barack Obama i sin berømte tale fra 2004 forsøkte å ta avstand fra hele terminologien.

Jesuslandmap

– There’s not a black America and white America and Latino America and Asian America; there’s the United States of America. The pundits like to slice-and-dice our country into Red States and Blue States; Red States for Republicans, Blue States for Democrats. But I’ve got news for them, too. We worship an awesome God in the Blue States, and we don’t like federal agents poking around our libraries in the Red States. We coach Little League in the Blue States and have gay friends in the Red States.