Fusket, fusket ikke?

Det så ikke pent ut da 205 av våre fremtidige jurister ble anklaget for fusk ved Universitetet i Bergen. Nå har studentene hyret en hel liten armé av advokater. Det er klart for et aldri så lite oppgjør mellom bergens advokater – og de som utdannet dem.

Det var i midten av april vi fikk vite at dataprogrammet Morpheus hadde tatt studenter i å skrive av hverandres oppgaver i stor stil.

– En ukultur, sa rektor Sigmund Grønmo
Dette er pinlig, sa Christian Kartnes i Juridisk studentutvalg
– Blir man tatt i fusk er det åpenbart en stor skamplett, sa en advokat i et av landets største advokatselskap.

Noen som stusset på de tabloide uttalelsene? Er ikke jurister de første til å vite at en sak har to sider? Nå kommer i allefall motangrepet.

De siste dagene har jeg og mine kolleger snakket med flere av de som skal ha fusket. De er bekymret for karrieren. For studielånet. Og de føler seg urettferdig rammet.

En kvinne forteller meg at hun først leste om saken i VG. Hun ristet på hodet og lurte på hvordan folk kunne være så dumme. Da hun kom hjem fant et brev fra Universitetet i postkassen. Hun var en av de mistenkte.

Kvinnen innrømmer at oppgaven hun leverte inn ligner mistenkelig på en annen. Men Universitetet har oppfordret til samarbeid. Oppgavene er blitt diskutert i kollokviegrupper. Diskusjonen har fortsatt via nettet. Forslag til formuleringer ble utvekslet på msn.

Oppgavene har ingen betydning for karakteren. Derfor forstår kvinnen ikke anklagene om fusk og ukultur. Hun har jobbet med faget sitt og blitt klokere.

Et eksempel av mange. Samtidig bør vi legge til at noen av studentene ikke en gang har klaget på anklagene om fusk. Så her er nyansene store.  Og nettopp det var poenget da Universitetets klagenemnd i dag bestemte seg for å ikke ta noen avgjørelse i saken. Det kan du lese mer om her.

Det blir spennende å følge med videre. Hvor stor blir saken til slutt?` Og mye koster den lille advokat-armeen? Det er Universitetet som betaler.