Det Solskjær ikke forstod

Manchester stod på hodet da vi landet. “Who put the ball in the German’s net” gjallet i gatene. Først dagen etter fikk vi tak i hovedpersonen. Han var ikke i nærheten av å forstå hva han hadde gjort.

Dagen etter 2-1-seieren over Bayern München i 1999 reiste fotograf Torbjørn Brandeggen og jeg til Manchester. Vi ville dekke festen. Og høre hovedpersonens reaksjoner.

Se målene lengst nede i innlegget.

Pubene var fulle. Forventningen stor. Bussen brukte mange timer fra flyplassen. Og i motsetning til en annen nordmann fra nordvestlandet, holdt Solskjær seg beskjedent tilbaketrukket midt i bussen denne jubeldagen. Vi kunne knapt se ham.

Neste dag tok vi igjen Ole Gunnar Solskjær på flyplassen i Manchester. Og han ville ikke snakke med oss. Pressekorpset prøvde igjen i vip-loungen. Han ba igjen om å få være i fred. Og så sa han noe jeg har fundert mye på i ettertid:

– Det var bare en vanlig kamp!

Til dags dato er det noe av det rareste jeg har hørt som journalist. Men kommentaren er typisk for mange av våre beste idrettsutøvere. De er ekstremt profesjonelle og midt i øyeblikket. Det er derfor de snakker om å “løse arbeidsoppgavene”. At vi skal “telle poengene til slutt”.

Seinere innrømmer gjerne stjernene at de ikke forstod rekkevidden av alt de var med på. I et intervju med The Sun denne uken sier Solskjær det rett ut: – I didn’t realise it at the time. I just played a game, won a game. You’re just so focused when you’re in the middle of it.

Her er de siste tre minuttene av Manchester United – Bayern München.
Kommentert på spansk. Noe som understreker hvor globalt dette
øyeblikket var. Innlegget fortsetter under.

Jeg forstår godt at du syntes vi var påtrengende den gangen, Ole. Du var sliten, utladet – og hadde rettet blikket mot landskamp mot Georgia.

Ni år seinere tror jeg også du forstår vår og alle andres store interesse. Du skrev deg inn i fotballhistorien for alltid den dagen.

Og det hører med til historien at vi fikk et kort intervju, til slutt. Tusen takk!