I kveld kan det bli riktig stygt

I kveld er det primærvalg i Kentucky og Oregon. Hillary Clinton og Barack Obama ser ut til å vinne hvert sitt, og nå meldes det at Obama har planer om å utrope seg selv til seierherre i natt. – Dette er langt fra over sier Clinton. Dermed kan dette virkelig bli stygt.

La oss først oppdatere tallene fra videoklippet i forrige innlegg. Da ledet Obama med 168 delegater. Nå er forspranget økt til 191 delegater. Og det er superdelegatene som først og fremst flokker til Obama. Til tross for Clintons håp om det motsatte.
 

  Obama Endring Clinton Endring
Delegater 1612 +13 1443 +3
Superdelegater 297 +15 275 +2
Totalt 1909 +28 1718 +5

Tabellen viser endring siden onsdag 14. mai kl. 17.00. Kilde: CNN

Tallene er nådeløse. Avhengig av hvilke beregninger man leser så tyder alt på at Obama bare trenger 20-30 delegater i nattens valg. Da blir det umulig for Hillary Clinton å ta ham igjen i antall ordinære delegater.

Derfor planlegger Obama, i følge en rekke medier, å erklære seg som demokratenes presidentkandidat i natt. Likevel nekter Hillary Clinton å gi seg.

– Jeg forstår at min motstander og hans tilhengere vil erklære seier i morgen. Men fakta er at vi må inkludere Michigan og Florida, sa Clinton i går.

hillarybillclinton

Morsom? Kilde: uglydemocrats.com

Tenk deg situasjonen. En sandkassekrig med en kandidat som sier han har vunnet, og en som sier nei. En hærskare med advokater og krav om omvalg.

Og en masse rådville superdelegater, mange av dem med karrierer hjulpet frem av president Bill Clinton (og gjett hvem som har jobben med å ringe rundt til dem?)

I bunnen ligger altså jus og tall. Samtidig blir det EGENTLIGE argumentet tydeligere: Hillary Clinton tror Obama vil være sjanseløs i kampen mot John McCain. På et gymnas i Kentucky forklarte Clinton i går elevene at det trengs 270 såkalte valgmenn for å vinne selve presidentvalget:

– Statene jeg har vunnet har 300 valgmenn. Min motstander har vunnet stater med 217 valgmenn.

Hun kom også med et pussig argument:
– Hvis vi hadde hatt de samme reglene som republikanerne, så hadde jeg vunnet for lengst.

Jeg kom til å tenke på en velger som uttalte seg på NBC tidligere i år: – Hun er den flinkeste jenta i klassen som så veldig gjerne vil være populær.

20.mai.2008 @ 14:44av Johan von Rosenplatz

Jeg tror ikke vi kan forvente oss noen styggedom her, men en eller annen blir nok valgt. McCain vinner hvis han lever så lenge.

20.mai.2008 @ 16:47av Aleksander Walaker

Hillary Clinton er ikke sjanseløs i det pågående rotterace om nominasjonen. Obama representerer forandring. En forandring som kan virke truende på menigmann. Det at han i tillegg er svart virker direkte skremmende på mange amerikanere – også svarte… Det å mase om forandring i tide og utide i moderate USA, produserer eksplosiv frykt blant enkelt-personer og grupperinger. Tidligere tiders resultater av slikt har blitt manifistert i drapene på brødrene Robert og John F. Kennedy. Martin Luther King ditto det samme. Det jeg prøver å si: Hillary er bare en kule unna å bli nominert.