Kan noen banke Google?

Er det bare meg, eller blir søkene i Google mindre relevante? Og konkurrentene bedre? Noen som husker hva som skjedde med Altavista?

altavistalogo copy

Jeg googlet et selskap jeg trodde het "Fjell Consult". Blant treffene var katalogsider av typen Nettkatalogen.no, finnalle.no, click24.no, freshnews.no og bedriftsdatabasen.no.  Greit nok, hvis sidene var til hjelp. Men sjekk denne siden fra et av treffene: En meningsløs oppramsing av selskap med Fjell i navnet.

Googles grunnide er enkel og genial: Den siden som er lenket til flest ganger, er også den mest relevante siden. Problemet er at dette kan omgås – noe reiselivsnæringen forlengst har oppdaget. Søker du på hotell og Dubrovnik får du ganske sikkert kommersielle treff. Å manipulere selskap oppover på trefflisten er blitt milliardindustri ifølge denne artikkelen.

netscapeclassiclogo copy

Netscape var en gang den dominerende nettleseren. Altavista den dominerende søkemotoren. Begge var giganter i noen år, før de gikk av moten.

Kan det samme skje med Google? Hvis mange nok synes søkemotoren ikke funker? Spør du investorene på Wall Street er svaret nei. De satser på at selskapets imponerende produksjon av tilleggstjenester som Gmail, Picasa og Google Earth skal sikre fortsatt vekst. Men ifølge Newsweek er Google mer sårbare enn man skulle tro. 60 prosent av selskapets inntekter kommer nemlig fra salg av annonser på den originale søkemotoren, og 80 prosent av overskuddet genereres her.

Dermed står slaget fortsatt om det grunnleggende søket. Så hvordan står det til med utfordrerne?

Er Yahoos gjetting på søkeord løsningen?
Hva med Quinturas mulighet til å "plukke" søkeord fra et "tre"?
Og gode gamle Altavista?
Og når det gjelder ferie: Er det tryggest å gå rett til anbefalte steder som venere.com, booking.com og hrs.de? (Iflg. Jan Gunnar Furuly i Aftenposten)

Forslag? Erfaringer? Anbefalinger?  Hva er de beste alternativene?

22.apr.2008 @ 13:41av Jan Erik

Googles genialitet var at de hadde et veldig godt produkt og som de enkelt tjente penger på. Nå er de et gigantselskap som skal levere penger til aksjonærene. Da blir nok penger viktigere enn før.

22.apr.2008 @ 14:47av Tarjei

Altavista lever i beste velgående. Kall meg utrendy, men jeg både bruker og foretrekker altavista. Mer oversiktlig, troverdig og pålitelig.

22.apr.2008 @ 15:17av Kjetil

Så klart finnes Altavista, legger inn en link i innlegget over! Og hva fjellog
consult angår – mye renere treff nettopp på Altavista!

22.apr.2008 @ 21:53av Bentemor

Nå må du gi deg, Google får jo opp Fjell Consult som første treff! Og den “meningsløse siden” du viser til gir jo link til Fjell Consult, hvis du bare gidder å bruke “søk på siden” funksjonen!

22.apr.2008 @ 22:31av Kjetil

Bentemor: Poenget er jo at det er veldig mange treff på Fjell Consult i Google, men ingen treffene på første side forteller meg hva selskapet driver med.
Telefonnummeret dukker opp noen steder, andre steder kan du bestille info om selskapet per sms etc.

Men ofte er det sånn at vi ikke vet sikkert hva vi søker etter. Samme her – jeg ville finne et konsulentselskap som er eksperter på sikring av fjell. Kanskje Fjell Consult? Eller noe sånt? På Altavista får jeg mer varierte forslag – og skjønner kjapt at det er MULTI CONSULT jeg bør snakke med!