Tenk å få 200 millioner i gave

Det skjer ikke hver dag. At en markant kulturpersonlighet donerer 200 millioner kroner til en hjelpeorganisasjon. Tenk deg øyeblikket da advokaten til avdøde Haaken Christensen for noen dager siden ringte Leger uten grenser med det utrolige budskapet!

I går fikk kollega Tom Bundli og jeg ta bilder i Frogner kirke, en time før bisettelsen til Haaken Christensen.  Kirkerommet var vakkert pyntet av Finn Schøll. Dronning Sonja og Morten Sig. Bergesen hadde sendt kranser. Og  ved inngangen stod et portrett av den avdøde, malt av Ludvig Eikaas.

haakeneikaas

Eikaas var en av mange kunstnere i det som fikk navnet "Stall Haaken". Et miljø som oppstod rundt den fargerike kunstsamleren på Oslos vestkant.  Mange gir Haaken æren for at folk som Jacob Weidemann og Jens Johannessen i dag er betydelige navn i kunstverden.

Jeg må innrømme at jeg bare kjenner Haaken Christensen fra tilfeldige oppslag i media. Men de siste dagene har jeg fått sjansen til å lære mer om en fascinerende kulturpersonlighet. Det har vært givende.

haakenchristensen567978m

Givende var det også å besøke Leger uten grensers hovedkvarter på Youngstorget. Der hersket en slags behersket jubel – men også et stort alvor. Å motta så mye penger ut av det blå skjer trolig bare en gang. Og det blir lagt merke i hele Leger uten grenser, verden rundt.

Midt oppe i det hele finnes også spor av en vond konflikt. For Haaken drømte om et eget hus for sin samling. Han var en god venn av Rolf Stenersen, og hadde kanskje merket seg at "Stenersen-samlingen" forlengst er blitt et begrep?

Haaken fikk sitt hus.  "Sal Haaken" ble bygget på Henie-Onstad kunstsenter. Dronningen åpnet bygget – og som selvsagt står der fortsatt, som et monument.
 
Avtalene som ble inngått den gangen virker uklare nå, men det er ingen tvil om at det oppstod en smertefull konflikt mellom Haaken og kunstsenteret.  En konflikt som endte med at Haaken trakk kunstskatten i 2005.

Da sier det litt om en sterk personlighet at han lar samlingen komme Leger uten grenser til gode.  Det raust. Og kanskje litt lekent?  Et lite takk for sist?

tv2nyhetene.no kan du se innslaget fra 21-nyhetene torsdag kveld, og i tillegg se et portrett kollega Kari Birkeland laget på Haaken vinteren 2000.