Lyden av fotball

Hvem fant på at trompeter er gøy på en fotballarena? Eller trommer? Her er de aller verste lydene på et fotballstadion.

Selv bortesupportere som var innom Brann stadion i høst måtte innrømme at nakkehårene reiste seg da hele arenaen sang "Gullet skal hem" mot slutten av kampene. Som Nils Johan Semb sa, det minnet litt om stemningen på de største arenaene i England.

kopynwabanner

Alle som har vært på for eksempel Anfield vet hva Semb mener, og alle aktive fotballsupportere drømmer vel innerst inne om å oppnå noe av det samme på sin hjemmebane. Men hva er hemmeligheten?

Det er i allefall ikke trompeter. Hvem fant på at det er festlig å høre dæ-daa, dæ-daa, dæ-daa gjennom en hel fotballkamp? Sist hørt under Norges bortekamp mot Bosnia, for øvrig. Om og om igjen i 90 minutter.  Det er som å høre en kran dryppe.

Og hva er det med trommer? Akkurat som med trompeten betyr den monotone lyden bare en ting: Her er det en fyr som ikke følger med på kampen.

Heldigvis har vi ikke hørt kubjeller på en norsk fotballbane siden Bryne kom til cupfinalen. Lyden gir mest assosiasjoner til alpinrenn i Østerrike (hop-hop-hop!)

Og så har vi dem som synes det er en god ide å spille en låt når det scores mål.   Hvorfor det?  Hvorfor akkurat da? Når selv det treigeste publikum faktisk reiser seg og jubler av full hals?

Banking på reklameskilt er en annen slager.  Aluminiumsskramling, helst like ved tv-mikrofonene.

Og til slutt badestrand-lyden. Eller vip-lyden. For min del tydeligst under VM-finalen i Los Angeles i 1994. Lyden av mange tusen uinteresserte mennesker som småpludrer, spiser og soler seg i godværet, uten noen felles reaksjoner på noe.  Komplett med små enmotors fly med reklamebannere som durer over det hele..

Nei – når det skal skapes skikkelig stemning tror jeg svaret er enkelt, la oss bruke Anfield som et eksempel igjen: Publikum er kompetent og fokusert. Ingenting er som å høre mange titalls tusen mennesker reagere samtidig på en bra takling, eller en gal dommeravgjørelse.  Og så er det sangene, så klart. Når alle synger det samme. Samtidig. 

Da snakker vi nakkehår.

PS!  Vinteren 2001 deltok det norske landslaget i en turnering på La Manga i Spania.   Jeg stod på sidelinjen, like ved innbytterbenken.   På tribunen på motsatt side hadde det samlet seg hundrevis av norske pensjonister.   De sang, om og om igjen på den litt utdaterte "Heia Norge, olé olé, olé".  Det ble kanskje litt ensformig, og midt i andre omgang plasserer en av de mer kjente spillerne på benken hodet mellom hendene.  Han sukker tungt og sier: "Herregud, jeg blir gal av den gjengen!" 

10.apr.2008 @ 13:49av Netrom Olso

Ja la oss bruke Anfield som eksempel a du. Sånn helt tilfeldigvis. Så mange triste anglofile nordmenn, og så mange billige flybilletter. La nå engelskmennene ha stadion for seg selv

10.apr.2008 @ 13:56av Roy boy

Hold nå kjeft morten, din sjalu jævel,

10.apr.2008 @ 14:14av Erlend

Ja, Anfield er fasiten!

-Anfield, hvor jeg personlig har opplevd å høre en enslig unge med skralle lage lyd på 70 meters avstand fordi absolutt hele resten av stadion var dønn stille.
-Anfield, hvor den ene frustrerte Kop-gjengeren etter den andre spør hvor stemningen fra gamle dager ble av og man etter eget utsagn kun klarer å lage liv når det er CL-kamp.

Ja, la oss virkelig se til Anfield!

…av alle snevre, trangsynte, elendige blogger jeg har lest – den her tar kanskje ikke kaka, men den tok et stort stykke av den!
I tillegg skal man oppleve å få den servert av en nyhetsreporter, som i kraft av sin stilling burde inneha et minimum av åpenhet overfor at det er flere veier til Rom, ha en viss evne til å se objektivt på ting og kanskje til og med bedrive bittelittegrann research før man hamrer løs på tastaturet med boksehansker.

10.apr.2008 @ 14:34av Brewcastle

Oi, du har vært på Anfield du også?
-Men tydeligvis ikke på St. James’ Park….

10.apr.2008 @ 17:02av Zadig (nick)

Det sprer seg en digital forurensing på nettet, der nettsider med innhold av mer eller mindre tvilsom kvalitet blir publisert for å oppnå et høyere antall klikk til annonsene de promoterer.

13.apr.2008 @ 14:24av Netrom Olso

Hei Roy BOy. Der avslørte du meg! Er selvsagt sjalu på dere som heier på hele utkantNorges Liverpool og kan kose dere med stemning gjennom TVen hver Lørdag.

Eller nei. Tror jeg foretrekker virkeligheten jeg. I dag skal Hamar få deng. Koz