Gladnyhet om korrupsjon

Den norske organisasjonen Fadderbarnas Framtid ble offer for korrupsjon og tapte 4,7 millioner kroner i India. Nå er pengene betalt tilbake.

Saken ble kjent i februar 2006. Den sterkt voksende organisasjonen Fadderbarnas Framtid hadde ansvar for over 5000 fadderbarn på landsbygda utenfor Mumbai. Men nå viste det seg at den indiske samarbeidspartneren hadde underslått 4,7 millioner kroner.

SE VIDEO NEDERST I SAKEN

Situasjonen var alvorlig. Pengene var delvis innsamlede milder fra vanlige nordmenn, og delvis tilskudd fra Norad. Og Norad krevde sine penger tilbake.

– Når så store beløp forsvinner over en lengre tidsperiode, så har man ikke gjort jobben godt nok, sa avdelingsdirektør Kristin Sverdrup i Norad.

– Men la meg minne om at det var vi som oppdaget det, og det er vi som nå forsøker å få skuta på rett kjøl, sa daglig leder Lars-Johan Johnsen i Fadderbarnas Framtid (FaF).

dagliglederlarsj241086s

I de snart to årene som er gått har Lars-Johan Johnsen brukt mye tid i India. Han har tatt et oppgjør med den gamle samarbeidspartneren og har opprettet en egen, norsk driftsorganisasjon i India. Og sakte men sikkert er de underslåtte midlene faktisk blitt tilbakebetalt.

fadderbarna

Brevet over er en kvittering fra Norad der det bekreftes at saken er avsluttet. Den siste innbetalingen lyder på nesten 387 000 kroner.  "Norad vil igjen gi honnør for innsatsen i forhold til å få disse midlene tilbakebetalt" skriver Underdirektør Gunvor W. Skancke i det siste brevet til Fadderbarnas framtid.

fadderbarna01

fadderbarna02

Jeg har snakket med Lars-Johan Johnsen i dag. Han forteller at de har fått tilbake 90% av det underslåtte beløpet.  Av dette er 750 000 kroner betalt tilbake til Norad.  Johnsen mener nå at Fadderbarnas Framtid nå er bedre rustet til å drive sin virksomhet videre – og han tror organisasjonen har gjenopprettet sin tillit.

– I fjor fikk vi 500 nye faddere, sier Johnsen..