Pepsi-Gros troverdighet

Politikere og eksperter har stått i kø for å kritisere Pepsi-Gro. Men ingen har nevnt at toppsjefen i Pepsi er som snytt ut av nesen på vår tidligere statsminister: En tøff kvinne med et tilsynelatende stort engasjement for bedre helse – og mindre fedme.

Gro Harlem Brundtland står altså på lønningslisten til sukkerverstingen Pepsi. Paradokset – og nyheten virket åpenbar.

Derfor skvatt jeg da jeg leste Indra Nooyis innlegg i The Economists årlige utgivelse "The World in 2008". Toppsjefen i PepsiCo slår kontant fast at for tidlig død som følge av fedme er et alvorlig problem i den vestlige verden.
Indra

– The morbidity associated with obesity
will remain a problem
Indra Nooyi

Under overskriften  "The responsible company" spår Nooyi at store selskap er i ferd med å oppdage at det er lønnsomt å opptre ansvarlig – i forhold til ansatte, miljøet og produktene som tilbys. Derfor er Pepsi i gang med å endre sin produktfamilie slik at den skal bestå av flere sunne produkter.

Med andre ord, så henger Gro Harlem Brundtlands engasjement på greip. Hvis Pepsi virkelig ønsker å utvikle seg i en sunnere retning, er det bare logisk at selskapet knytter til seg eksperter.

En annen mulighet er selvfølgelig at PepsiCo er akkurat så smarte som skurkete selskap gjerne beskyldes for å være: De har på seg de riktige klærne og sier de riktige tingene, men fortsetter i bunn og grunn som før.   Eller som professor Marion Nestle ved Universitetet i New York sier til Market Watch: – De bare mimer til musikken.

Uansett kan vi slå fast at Gro Harlem Brundtlands troverdighet nå henger nøye sammen Indra Nooyis troverdighet – en kvinne som pussig nok ikke blir nevnt i de mange artiklene som er skrevet om Pepsi-Gro.

Indra Nooyi ble ansatt i PepsiCo i 1994 og gikk helt til topps i selskapet i 2006. Hun er både styreleder og konsernsjef, og ble i høst kåret til verdens mektigste kvinnelige toppleder av magasinet Fortune.

Hun blir ansett som ekstremt dyktig og ble erstattet av to menn i sin forrige stilling da hun rykket opp som toppsjef. Hele sin karriere i Pepsi har hun tatt grep for å gi selskapet flere bein å stå på. Hun stod bak oppkøpet av juiceprodusenten Tropical – og Quaker, produsent av frokostblandinger.

Fjernet transfett
Nå leder hun et selskap som skryter av å ha vært blant de første til å fjerne det farlige transfettet fra sine produkter. Hun har også frontet en rekke kampanjer som skal lære folk å være i mer aktivitet. Kritikken fra alle som mener at Pepsi ikke er ærlige er hun vant til:

– Dette handler om kalorier inn, og kalorier ut. Vi jobber med å bli bedre på vår del (kalorier inn). Men vi klarer ikke dette alene. En av utfordringene våre er å lære folk hvordan de skal bli kvitt kaloriene sine også, sier hun til Market Watch.

03.jan.2008 @ 14:57av Realist

I stedet for å skylde på Gro, hvorfor ikke bare overbevise folk om å drikke mindre brus? Du skal være ganske isolert i den vestlige verden for å ikke å vite hva som er skadelig og ikke. Mener mediene og til en viss grad politikere at den menige mann er for dum til å gjøre sine egne valg på godt og vondt og at vi alle må få puter sydd under armene?

03.jan.2008 @ 15:24av Atonra

Enig med Realist. Brus er pyton med sukker, og er enda verre uten – dvs med surrogatsukker. Vann er best, og det er som regel gratis. Så hva skal vi med Pepsi, CocaCola og andre i dette markedet?

03.jan.2008 @ 17:44av Gry Nerløkken

Er det sant at Gro har “flagget ut” og ikke lenger betaler skatt i Norge?
Hvor går hun når hun trenger det norske servidetilbudet, f.eks operasjoner, rehabilitering osv.
Noen som vet?

04.jan.2008 @ 09:45av JP

Det er ikke rart at det drikkes mye brus her i landet.
Postkassene flyter jo over med brus på tilbud.
Du kan kjøpe 1.5 liter brus for 7 kroner, mens en liter melk koster 12 kr
I tillegg klarte regjeringen det kunststykket å legge en ekstra avgift på melkekartonger fordi alle ikke var flinke nok til å resirkulere dem.
Hvorfro ikke innføre en panterodning på melkekartonger istedenfor. Jeg er av den oppfatniing at gulerot er bedre enn straff i slike tilfeller. Det som skjer nå er at regjeringen straffer alle, også de som er flinke til å resirkulere.
Er kollektiv straff det som er best? Er det dette som skaper likhet for alle? Alle skal ha det like jævlig uansett hva du gjør? Ikke rart folk velger brus.

05.jan.2008 @ 12:02av Astrid Brekke

Svar til Gry Nerløkken:
Det er lenge siden den damen gjorde noe annet enn å sørge for seg selv. Null skatt og null formue, kunne skattelistene avsløre da hun sist beæret oss med sitt nærvær.
Men både hun og mannen har nylig vært i Norge for medisinsk behandling, operasjon og rehabilitering. Og ingen i verden må komme å fortelle meg at den kontroll-damen ikke visste hva slags regler som gjaldt i Frankrike, før hun pakka kofferten og tok Arne-Olav under armen og emigrerte.
Gjør som jeg sier, og ikke gjør som jeg gjør, har vært motto der i gården i alle år.
Først meg sjøl, og så meg sjøl, og så min neste, men kun hvis det er til mitt eget beste.

05.jan.2008 @ 18:32av SnylteGRO

Hu er ei skikkelig luremus !

06.jan.2008 @ 11:15av Nullskatteyter Pepsi-Gro

Jeg har aldri forstått hvorfor norske journalister har hausset denne Gro så høyt opp i skyene. Dama har ikke hatt annet for øye enn seg selv og sin egen karriere. Først meg selv, og så meg selv, er nok slagordet til nullskatteyter Pepsi-Gro. Huff, for ei kjerring!

06.jan.2008 @ 12:57av K. Rød

Husk at vi sosialister mener at alle er like (men noen er selvsagt likere enn andre).

06.jan.2008 @ 18:01av Joster

Gry Nerløkken.
Gro og hennes mann bruker det norske helsevesen, til operasjoner og rehabilitering.
Så enkelt og så vanskelig.
Moralen er: Betal minst mulig i skatt og bruk mest mulig av
fellesgodene.