Lysglimt for stakkars Vardø

"I en avsidesliggende region kjemper en landsby for sitt liv – mens vitenskapsmenn møter konsekvensene av global oppvarming."

Teksten kommer fra en artikkel den amerikanske journalisten Tom Haines har skrevet i The Boston Globe.  Det høres både skremmende og litt eksotisk ut, og kunne gjerne handlet om Grønland eller Alaska.  Men Tom Haines rapporterer fra Vardø.

Det er ikke ofte vi hører fra hardt prøvede Vardø.   I følge Sesam.no er det to uker siden noen av riksmediene brydde seg om byen.   Da meldte NA24.no at en av landets billigste leiligheter ligger i Vardø.  For 175 000 kroner kan du få deg en halvdel av en tomannsbolig.   Ellers har lokale og regionale medier i det siste meldt at Vardø har den høyeste arbeidsledigheten i Øst-Finnmark og at et mottaksanlegg skal selges.

norway vardo rob barrett
Foto: M. Suarez/The Boston Globe

Og nå kan det virke som selveste The Boston Globe vrir kniven i såret for en hardt prøvet landsdel.  Men den litt dystre ingressen til tross – over flere sider leverer Tom Haines førsteklasses reklame for Finnmark.   Artiklene han har skrevet må være det beste som har skjedd Vardø på en stund.

Storavisen Boston Globe har et opplag på over 380 000 og har 19 Pulitzer-priser på peishyllen.  Nå har avisen brukt flere dager på Finnmark.   Den første artikkelen  handler om Vardø.  Haines er opptatt av klimaendringene og går grundig inn på det rike fuglelivet i nord.   Og her kan du se et praktfullt lysbildeshow med lyd fra Vardø.

Tom Haines har også besøkt Kirkenes.  Som amerikanere flest klager han på prisene i Norge, og legger til: – But visitors find a rare reward: easy access to high arctic terrain.