Ettpartikommunen lever

Vel var årets kommunevalg et av de verste i Aps historie.   Men fortsatt har partiet et ubegripelig grep om et knippe kommuner.   Se hvor mange steder som styres av et parti med rent flertall.

Du kunne høre entusiasmen boble helt fra magen da Jens Stoltenberg talte til sin valgvake i Folkets hus. 
– Og i Årdal… i Årdal!!  Der har Arbeiderpartiet fått 77,5 prosent av stemmene!!   Full jubel i salen, så klart.  Trolig har Arbeiderpartiet aldri oppnådd bedre resultat enn dette noe sted.

Arild Ingar Lægreid: Styrer Årdal
med rent flertall.

En opptelling viser at 48 norske kommuner de neste fire årene skal styres av et parti med rent flertall av stemmene.  Sett fra et nasjonalt perspektiv er fenomenet eksotisk og gir kanskje en og annen rikspolitiker fantasier?  Tenk om…?

Men på riksplan er den slags drømmer forlengst blitt historie.   Sist det skjedde var i 1957 – da fikk Arbeiderpartiet 48,3 prosent av stemmene.   Ikke rent flertall i folket, men med valgordningen den gangen nok til å sikre 78 av de 150 plassene på Stortinget.  Det siste partiet som hadde rent flertall, også av de opptalte stemmene, var Venstre i 1897.    Da fikk partiet 52,7 prosent.  Og selv ikke Lars Sponheim drømmer vel om sånne tall?

Einar Gerhardsen: Styrte Norge
med rent flertall.

Her er de tolv kommunene med størst stemmemessig flertall i årets valg.

77,50 %   Ap Årdal, Sogn og Fjordane
70,00 %   Ap Vågå, Oppland
69,30 %   Sp Leka, Nord-Trøndelag
68,60 %   Ap Gamvik, Finnmark
64,80 %   Sp Lom, Oppland
62,90 %   Ap Berlevåg, Finnmark
62,80 %   Ap Lebesby, Finnmark
62,70 %   Ap Våler, Hedmark
62,70 %   Ap Sør-Fron, Oppland
62,00 %   Ap Sel, Oppland
60,30 %   FKRFFB Kvitsøy, Rogaland
60,10 %   Ap Træna, Nordland

26.sep.2007 @ 12:47av Bygdis

“Ubegripelig grep”
Kanskje Dahle burde studere litt norsk politisk historie. At Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsens inntreden i norsk politikk gav “folk flest” menneskeretter og verdier de aldri hadde hatt før. At det er arbeiderbevegelsen som står for den politikken som har skapt et samfunn fra fattigdom til
et samfunn med god levestandard for alle. Disse enkle fakta kan det da ikke være så vanskelig å innse, og av dette trekke sine slutninger. Så at dette er så ubegripelig for herr Dahle, er mere ubegripelig.