Den rituelle Stoltenberg

Det nærmer seg valgkvelden. En kveld som for mange politikere er som julaften. Mange gleder seg, ingen vet helt hva de får – og tradisjonene og ritualene står i kø. Og mest tradisjonsbunden er Jens Stoltenberg.

Det begynner klokken sju, en time før valglokalene stenger. Da stiller partilederne gjerne foran fjernsynskameraene. De er rause med hverandre og tydelig glade for at valgkampen er over. Men så, klokken åtte kommer valgdagsmålingene. Da går partilederne i dekning.

Nå overtar nestledere og andre “løytnanter”. Dette er deres time. Velbrukte formuleringer sitter løst. “Kvelden er ennå ung” og “nå synes jeg vi skal telle stemmene først” er gjerne noe man sier hvis valgdagsmålingen er dårlig. “Nå skal vi ikke ta noe på forskudd” sier kanskje de som har fått gode tall. Og uansett hoier og klapper forsamlingen når de ser seg selv på tv. Det er også en del av tradisjonen.

Når partilederne vender tilbake fra bakrommet varierer fra parti til parti, men rekkefølgen er som regel den samme. Allerede den første timen dukker lederen i KrF opp, gjerne fulgt av Senterpartiet. Den neste timen kalles gjerne “superprimetime” på tv-språket – og dette har vært Carl I. Hagens time. De siste to årene har han tordnet inn på Frps valgvake klokken 21.20 og 21.32 – til overdøvende jubel. Hver gang har han kunnet skryte av det beste valgresultatet i partiets historie. Når kommer Siv i år?

Hagen05
2005: Carl I. og Eli Hagen ankommer
Frps valgvake (Foto: TV 2)

Høyre og Arbeiderpartiets ledere venter som regel lengst før de tar steget opp på talerstolen. Tregest i avtrekkeren, og dermed mest “important” – er Jens Stoltenberg. Han har ventet helt til det er på tide å dra til partilederdebatten på Stortinget. Og han har sagt det samme to valg på rad:

Folkets hus 2003: – Kjære venner. Alle resultatene er ikke klare, vi kjenner ikke det endelige valgresultatet. (..) Vi er fornøyd med valgresultatet fordi vi har snudd tilbakegang til framgang (..) Vi er også fornøyd med valgresultatet fordi Arbeiderpartiet igjen er det ubestridt største partiet i Norge.

Folkets Hus 2005: – Kjære venner. Vi kjenner ikke enda ikke det endelige valgresultatet. Men det vi vet er at Arbeiderpartiet har gjort et fantastisk godt valg. (..) Vi får den største fremgangen blant alle partier, og vi blir det desidert største partiet på Stortinget.

Stoltenberg03
2003: – Kjære venner… (Foto: TV 2)

Stoltenberg05
2005: – Kjære venner… (Foto: TV 2)

I det hele tatt har Stoltenberg de to valgnettene han har ledet Arbeiderpartiet avslørt en beundringsverdig evne til å holde seg til budskapet. Eller “stay on message“, som det heter på amerikansk. Legg merke til dette intervjuet med kollega Trude Teige fra valgnatten 2003. Uansett hvilket spørsmål han får – så holder Jens seg til hovedbudskapet fra talen: “vi har snudd tilbakegang til fremgang”.

– Du må vel føle lettelse og glede?
– Jeg føler lettelse og glede fordi vi har snudd tilbakegang til fremgang?
– Men du må ha vært under et umenneskelig press?
– Det er en lettelse fordi vi har tatt et første skritt videre og har snudd tilbakegang til fremgang, vi skal gjenreise Ap som det dominerende partiet..

Men hva skal Jens si hvis han for første gang som leder av Arbeiderpartiet opplever tilbakegang? At det koster å sitte i regjering? At resultatene av to års hardt arbeid vil vise seg i tiden som kommer, og at alt skal bli bedre i 2009? Eller vil han simpelthen – som Valgerd Svarstad Haugland – takke sine mange fantastiske valgkampmedarbeidere og dele ut blomster? Følg med. Statsministerens tale valgnatten er alltid spennende. Og husk: Ingenting av det han sier er tilfeldig.

Krf03
2003: Valgerd Svarstad Haugland
tapte valget og delte ut blomster. (Foto: TV 2)