– Vi får tilby en skål

Det blir nok temperatur i valgkampen – i år også.  Men etterpå har enkelte politikere en forbløffende evne til å bli venner igjen. Sjekk den til nå ukjente samtalen mellom Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik på valgnatten for to år siden.

Ved midnatt satt partilederne samlet i en halvsirkel i Stortingets vandrehall. Det var bare minutter igjen før den tradisjonelle partilederdebatten og flere av partilederne etterlyste ferske prognoser. Jens Stoltenberg ba om et glass vann.

Det hadde vært en tøff valgkamp. Med bakgrunn i den åpenbare splittelsen på borgerlig side hadde Jens Stoltenberg hamret løs på Kjell Magne Bondevik og etterlyst "plan b". Temperaturen hadde vært høy og kroppsspråket til statsministerkandidatene til tider underholdende. Nå hadde tv-kanalene med sin sans for dramaturgi plassert Stoltenberg og Bondevik ved siden av hverandre. Og selv om ingenting var klart i den uhyre jevne opptellingen, begge må ha vært klar over hvilken vei det bar. Jens Stoltenberg var i ferd med å erstatte Kjell Magne Bondevik som statsminister.

image2
– Takk for en god valgkamp! (Foto: TV 2)

30 sekunder før sending rullet allerede opptakene i tv-kanalene. Samtidig kom vannet Stoltenberg hadde etterlyst. Et glass til hver av politikerne.

– Vi får tilby en skål, sa Bondevik lavt til Stoltenberg.
– He-he, nei, flirte Stoltenberg.
– Men takk for en god valgkamp, la han til
– Ja, det har vært realt, sa Bondevik.
– Ja, vi har klart å holde oss saklig. Jeg synes det har vært et helt annet nivå.., sa Stoltenberg før resten av setningen ble borte i støy.

Den lille samtalen finnes på TV 2 arkivbånd – og  viser kanskje at fiendskapen partiene i mellom ikke stikker dypere enn den gjør mellom lagene i Tippeligaen. Ikke at det blir mindre underholdende av den grunn.

14.aug.2007 @ 14:50av Vidar Lund

Godt å få stadfest at politikk handlar om krig om meiningar, ikkje mellom personar. Fram for folkeskikk i valkampen!