Se opp for disse 10 i Tippeligaen!

Tunge og stive bein fra en lang oppkjøring er snart historie, snart skal de samme beina dra nytte av et godt treningsgrunnlag og øse ut løpsstyrke og lekenhet – forhåpentligvis! I skrivende stund er det bare timer igjen til det braker løst i Tippeligaen, først ut er Molde – Vålerenga og i de påfølgende dager går det slag i slag.

En trener vil alltid være diplomatisk og fremheve kollektivet som nøkkelen til suksess, noe som er helt riktig. Men det er alltid noen enkeltspillere som er viktigere enn andre og det er noen som går i bresjen med strålende prestasjoner. Jeg har tatt en titt på lagene i Tippeligaen og på et helt subjektivt grunnlag trekker jeg frem 10 spillere man skal se opp for i vår øverste divisjon. En rekke er kjente og allerede etablerte, men allikevel mener jeg at utviklingen vil fortsette. Andre er kanskje litt mindre omtalt, men med så store kvaliteter at de bør nevnes. Det er en lang rekke svært gode spillere som ikke er med på listen, slik vil det alltid være. Dette er ingen rangering i rekkefølge – så er det sagt!

1: Vieux Yakhya Sane – 24 år – Bodø/Glimt og Senegal

I Vieux Sane har Bodø/Glimt stopperen med størst potensiale av alle i tippeligaen. Sane har rett og slett alt som skal til for å dominere på stopperplass i tippeligaen og etterhvert ta det berømte skrittet ut til en større klubb. Sane er svært sterk i lufta med sine 191 cm og eminente spenst. Han er tacklingssterk, har rå fysikk og en slepen pasningsfot, spesielt når han får litt tid på seg. Når man kombinerer dette med stoisk ro og evnen til ta med seg ballen forbi et ledd, er ikke Sane bare en ren forsvarsmann, men også en viktig spiller i det oppbyggende spillet. Tidligere kunne man se Sane operere fra midtbaneplass, men tidligere Bodø/Glimt trener Cato Hansen gjorde  fullstendig rett når han ga Sane spilletid på stopperplass og utviklet han i den posisjonen. Et “ankerpunkt” har tidligere vært Sane sin litt uvørne spillestil, hvor han har gjort unødvendige feil, samt at han har pådratt seg mange kort. Men man har den siste sesongen sett en klar modning i spillet til Sane, både i form av disiplin, men også rent taktisk. Her kan vi nevne av Sane i 2012 sesongen pådro seg 9 gule og 2 røde på 24 kamper, i fjorårssesongen var dette redusert til 3 gule på 28 kamper!  Rent kvalitetsmessig defensivt, ligger Sane helt i toppen av norsk fotball og hvis Bodø/Glimt fungerer som lag i årets tippeliga, ja så vil Sane fremstå som en klippe.

2: Bjørn Bergman Sigurdarson – 23 år – Molde og Island

En “gammel” kjenning er tilbake i tippeligaen og det skal vi være glade for! Bjørn Bergman Sigurdarson er rett og slett en klassespiss i norsk målestokk. Sigurdarson hadde en litt “slow start” i Lillestrøm, mye grunnet skader, før han virkelig eksploderte i 2012 sesongen og banket inn 7 mål på 13 kamper. På dette tidspunktet så jeg en Sigurdarson som lyste av spilleglede og fandenivoldskhet, et mareritt og møte for enhver forsvarsspiller. Dette storspillet førte han ut av norsk fotball og til Wolverhampton. I motsetning til en hel del andre som reiser utenlands, hadde jeg oppriktig tro på at Sigurdarson skulle lykkes og slå igjennom på den internasjonale arena, både for klubb og landslag, men dette skjedde ikke. Sigurdarson har en voldsomt arbeidskapasitet, bra tempo, fin teknikk og kan kombinere dette med å være en direkte angriper som ikke er redd for å utfordre, noe som selvfølgelig gjør han til en lei spiss og forsvare seg mot. Når Sigurdarson nå er tilbake har han alle forutsetninger for å lykkes. Jeg tror Sigurdarson på ny blir en hit i tippeligaen og at han i en alder av 23 igjen vil få ordentlig fart på karrieren, denne gangen i Molde.

3: Morten Gamst Pedersen – 32 år – Rosenborg og Norge

Gjennom Morten Gamst Pedersen sitt comeback i norsk fotball, har Rosenborg kanskje den største stjernen i tippeligaen. Selv om Gamst Pedersen tidvis har vært et yndet “mobbeobjekt” etter en tidligere svak periode på landslaget, ja så skal vi huske på at det er en særdeles merittert spiller som nå kommer tilbake til norsk fotball. Ikke i form av trofeer, men gjennom vedvarende spilletid på høyt nivå i utlandet og drøssevis av landskamper. Vi skal huske på den laaaange rekken av norske spillere som har søkt lykken i utlandet, i samme tankeprosess kan vi tenke på hvor mange som har falt fullstendig igjennom og ikke fått spilletid, rett og slett fordi de ikke har vært gode nok. Gamst Pedersen ankom Blackburn i 2004/05 og fikk frem til 2012/13 288 kamper for den engelske klubben, samt at han dunket ballen i kassa 35 ganger. Når vi i tillegg kan smelle på med 79 landskamper og 18 mål, ja så er det meget imponerende. Gamst Pedersen har et klokt fotballhode, en svært fin passnings/innleggsfot, stor arbeidskapasitet, fin nærteknikk og ro med ballen. Tempoet og maksfarten til Gamst Pedersen er ikke skremmende, men han har så mange andre kvaliteter at han vil være en dominerende skikkelse i tippeligaen – tror jeg!

4: Joackim Jørgensen – 25 år – Viking – Norge

Joakim Jørgensen er tilbake i norsk fotball og det skal Viking fansen være glade for! Jeg har fulgt Jørgensen i flere sesonger og venter egentlig bare på det store gjennombruddet. Nå kan man på mange måter si at han fikk dette i Sarpsborg 08, hvor han i 2011 var svært imponerende og ble hentet til Elfsborg av tidligere Stabæk trener Jørgen Lennartsson. Men samtidig føler jeg at Jørgensen er en litt “glemt” spiller, hvor mange faktisk ikke er klar over hvor god Jørgensen er. I Jørgensen har Viking hentet en midtbanesjef, en spiller som er i stand til å dominere kamper og diktere spillet med sine pasninger og evne til å gjøre seg spillbar. Jørgensen kan dekke en stor radius og man ser tydelig i spillet hvordan har ofte slipper seg ned fra sin midtbaneplass for å motta ball og deretter søke kreative eller for den saks skyld enkle løsninger som gjør at laget beholder ballen. Med spilletid i kamp etter kamp etter kamp og med gode medspillere rundt seg, har Jørgensen alle forutsetninger for å bli en dominerende kraft på midtbanen i tippeligasesongen.

5: Mohammed Abu – 22 år – Strømsgodset og Ghana

Mohammed Abu er nok et eksempel på en spiller som er tilbake i norsk fotball. Med Abu i permanent spill for Strømsgodset, vil han være et viktig bidra til at Strømsgodset fortsatt skal vinne fotballkamper, men samtidig er det ikke til å stikke under en stol at overgangen igjen kan sette ordentlig fart på karrieren til den eminente midtbanespilleren. Abu er bare 22 år gammel, men har hatt en noe “uryddig” klubbkarriere, det er ikke å ta for hardt i. Abu ble hentet til selveste Manchester City i 2010/11 sesongen fra Sporting Club Accra i hjemlandet Ghana og har etter dette vært innom en lang rekke klubber på lån, her kan nevnes Strømsgodset (1 periode), Eintracht Frankfurt, Strømsgodset (2 periode), Rayo Vallecano, Lorient og AGF, før han nå tar fatt på sitt tredje opphold i Strømsgodset, men denne gangen på permanent basis. Abu har så mange kvaliteter at han rett og slett vil være en av de beste på sin plass i tippeligaen. Abu har en motor som dekker en stor radius og som stadig gjør han spillbar. Abu har en fin fin pasningsfot som gjør han i stand til å dominere og diktere spillet. Abu er flink til å vende spillet og slå presise forløsende langpasninger. Hvis Strømsgodset fortsetter å levere som lag, Abu holder seg skadefri, ja da vil det ikke ta lang tid før agentene igjen setter seg ned på Marienlyst for å studere midtbanemannen fra Ghana.

6: Sivert Heltne Nilsen – 22 år – Vålerenga og Norge

Nok en midtbanemann kommer inn på listen, denne gangen Sivert Heltne Nilsen, en mulig fremtidig landslagsmann for Norge! Etter flere gode sesonger i nest øverste divisjon og Hødd, var det helt naturlig og riktig at Heltne Nilsen tok steget videre til tippeligaen. Vålerenga sin signering av Heltne Nilsen er helt riktig. Dette er en sulten spiller med gode holdninger og ferdigheter, en spiller som kan vise seg å bli svært viktig og god for Vålerenga. Det ser ut som tiden hvor Vålerenga til stadighet hentet dyre (i form av lønninger) spillere fra utlandet er forbi og at man i langt større grad har en edruelig tilnærming i forhold til klubbdrift. Vålerenga har hatt mange gode spillere på midtbanen de siste sesongene. Fegor Ogude var et godt eksempel på en i utgangspunktet svært god spiller. Jeg er ikke i det minste tvil om at en Ogude i kampform og motivert, var flere hakk bedre enn Heltne Nilsen. Men når disse betingelsene sjelden var oppfylt, ja da var det helt riktig å satse på nye krefter og hente noe av det mest spennende norsk fotball har å by på i den posisjonen. Heltne Nilsen har stor arbeidskapasitet og en lederskikkelse som er i stand til å dominere kamper. Jeg kan ikke forstå annet enn at Grindheim og Heltne Nilsen skal holde taktpinnene sentralt og at Hæstad blir permanent henvist til benken. Fortsetter Heltne Nilsen utviklingen vil han aspirere til en plass i Høgmo`s fremtidige landslagstropper, det er jeg ganske sikker på.

7: Fredrik Semb Berge – 24 år – Odd og Norge

Fredrik Semb Berge er Norges beste midtstopper i hjemlig serie. Enkelte vil straks vri seg i stolen og rope…Hva med Reginiussen ? Strandberg ? Forren ? Hovland ? Madsen ? Horn ? Demidov ? Tollås Nation ? Svaret er 8 ganger nei! Forren ( i kampform), Demidov (i kampform) og Madsen (skadefri) er de nærmeste, så følger Reginiussen og Horn. Strandberg, Hovland og Tollås Nation er ikke i nærheten. Mange vil bestride dette, men det er fint å kunne være uenige. Semb Berge har egentlig alt som midtstopper. Han er rask, god i lufta, duellsterkt, smart, hardtarbeidende og med et bra tilslag. Semb Berge har et internasjonalt snitt og det vil ikke overraske meg om han etterhvert går tilen utenlandsk klubb. Det som dog er alfa & omega for Semb Berge er at han holder seg skadefri og får spille kamp etter kamp etter kamp. Nettopp skadene har forsinket hans utvikling noe, men får han kontroll på dette er Semb Berge en klar landslagsstopper for Norge.

8: Papa Ndiaye – 23 år – Bodø/Glimt og Senegal

Nok en spiller flasket opp i Diambar akademiet, slik som Vieux Sane og tidligere Tromsø spiller Kara. Ndiaye kommer 100% til å bli en håndfull for mange midtbane / forsvarsspillere i tippeligaen. Jeg så potensialet og kvalitetene for flere sesonger siden og har egentlig bare ventet på at en større klubb skal komme på banen. Heldigvis for Bodø/Glimt har de klart å beholde han, men det tror jeg blir vanskelig på lengre sikt. Ndiaye markerte seg kraftig i 2013 sesongen til Bodø/Glimt, en sesong som ble kronet med et svært fortjent opprykk til tippeligaen. Ndiaye var helt instrumental i angrepsspillet til Glimt og hamret inn 12 mål på 27 matcher. Ndiaye har åpenbare kvaliteter. Han beveger seg godt, er spillbar, har svært god nærteknikk og ikke minst er han målfarlig. 2013 sesongen kan bli sesongen hvor Ndiaye både slår fullstendig igjennom i Norsk fotball, men også forlater denne!

9: Kasper Skaanes -19 år – Brann og Norge

Skaanes er en av norsk fotballs største talenter, en spiller som nye Brann trener Richard Norling kan få stor glede av. Skaanes har allerede en rekke aldersbestemte landskamper og ser ut til å være en spiller som Brann ønsker å satse på, både gjennom å gi han spilletid, samt tid til å prøve/feile. Skaanes har gode basisferdigheter, godt pasningsspill, forflytter beina fort og er samtidig god i det defensive arbeidet. For Skaanes handler det om å få regelmessig spilletid og holde seg skadefri. Blir disse betingelsene oppfylt er jeg sikker på at Skaanes kan levere varene for Brann i kommende sesong.

10: Elbasan Rashani – 20 år – Odd og Norge

2014 sesongen kan bli sesongen hvor Rashani virkelig slår igjenom i Norsk fotball. Han har på mange måter gjort det allerede, men jeg føler samtidig at også han har gått under radaren til mange supportere. Talentet til Rashani er det ingen tvil om og han kan se tilbake på flere aldersbestemte landskamper. 2013 sesongen ga 2 mål og 4 assist på 21 kamper for Rashani, på ingen måte store tall, men dette kan fort “forvandles” denne sesongen. Rashani kan selvsagt gjøre mye på egenhånd. Han har fart, er flink til å utfordre og har gode ferdigheter, samtidig tror jeg at han er avhengig av at Odd som lag presterer jevnt godt for at han selv skal ta det kvantesteget jeg mener han har inne. Med de rette pasningene og hvor han slipper seg løs og tør utfordre/feile, mener jeg Rashani kan vise seg frem på en utmerket måte i kommende sesong.

Dette var min liste, som nevnt ovenfor kunne jeg hatt med mange andre. Jeg kan i den sammenheng f. eks nevne navn som: Ibba, Chatto, Demidov, Badji, Orlov, Gytkjær, Cvetinovic, Lundemo, Fofana, Nyland, Singh, Hestad, Elyounoussi, Skjelvik, Midtsjø (stor tro på han!), Samuel, Adu, Johansen (Timmi), Acosta, Ovenstad, Wikheim, Ogunjimi (hvis klar), Sverrison, Iqbal, Trondsen og James.

Enig ? Uenig ? Kommenter gjerne – jeg svarer!

Følg på @TV2Kimrhaugen