Hangeland er ikke god nok for Manchester United

I takt med store skadeproblemer på stopperplass i Manchester United, har det blitt diskutert flittig hvorvidt Manchester United skal/bør hente en stopper. Min kollega i TV2, Lars Bohinen, gikk søndag ut med følgende påstand i forbindelse med en mulig Brede Hangeland overgang, jeg siterer:

” Det er ingen tvil om at han er god nok”.

I dette forstår jeg Bohinen slik at han mener Brede Hangeland er god nok i den faktiske situasjonen Manchester United befinner seg i, nemlig med store utfordringer på stopperplass i form av skader.  Normalt sett, med stopperalternativene Vidic, Ferdinand, Evans, Jones og Smalling skadefrie og i form, ville naturlig nok ikke Brede Hangeland vært et tema.

Men så tilbake til påstanden fra Bohinen. Jeg er totalt uenig i hans vurdering, og ville selv omformulert utsagnet slik:

“Det er ingen tvil om at Brede Hangeland ikke er god nok for Manchester United”

Jeg høres kanskje vel negativ ut, og i den sammenheng vil jeg si at Hangeland er en viktig og god spiller for Norge og Fulham, derom hersker ingen tvil. Men fra å være det, til å kunne spille for Manchester United, ja så er det et for stort steg for Hangeland. Hvilke egenskaper eller mangel på disse,mener jeg er utslagsgivende for min vurdering ? Hangeland har over tid, både på landslag og klubblag ikke vært på samme nivå som tidligere. En faktor er at han taper flere avgjørende dueller som fører til baklengsmål, dette har vi bl. annet sett i flere landskamper. En klassestopper på topp europeisk nivå skal være stabil i kamp etter kamp og ha en særdeles lav feilprosent i det defensive arbeidet.

Jeg har ved flere anledninger sett Hangeland slite når han blir utfordret langs bakken rundt beina sine av fintesterke og raske spillere. Videre taper han flere avgjørende dueller inne i egen boks. Om det kan tilskrives mangel på konsentrasjon, eller det faktum at Hangeland ikke er like “sharp” som jeg mener å ha sett han tidligere, det er jeg ikke sikker på. Når jeg “måler” Hangeland opp mot spill i en klubb som Manchester United, er det også andre faktorer som spiller inn i min vurdering. Manchester United vil mot de fleste lag, det være seg hjemme eller borte, stå høyt i banen med forsvarsleddet sitt. Dette er naturlig, all den tid United styrer mange av sine kamper. Ved nettopp og stå høyt i banen vil det berømte bakrommet åpne seg, og her mener jeg Hangeland er sårbar og har svakheter. Hangeland er ikke spesielt rask og fotrappe spillere vil kunne straffe Hangeland synlig i en slik setting.

Hangeland ble hentet til Fulham i 2008 og har med det en rekke sesonger bak seg i premier league. Hangeland kan se tilbake på en fin karriere i Fulham trøya, og det er ingen tvil om at han har vært en god innvestering.  Men vi skal samtidig huske at det er en grunn til at han spiller i Fulham og ikke en større og bedre klubb. Hver eneste uke i flere sesonger har klubber som f. eks United, Chelsea, City, Arsenal og Liverpool sett Hangeland i aksjon. Man må ikke tro et sekund at slike klubber ikke får med seg prestasjoner og til enhver tid vurderer nye spillere. Hvis det hadde vært slik som Bohinen beskriver, så ville det vært naturlig at han på et eller annet tidspunkt, av en eller annen toppklubb hadde blitt hentet. Når Wenger tar med seg lommeboka og kjøper en duellsterk men temposvak Mertesacker, ja så er det en grunn til det, han gjør det ikke for moro skyld! Hvis Wenger hadde ment at Hangeland var en bedre stopper, ja så hadde han prøvd å hente vår norske landslagsstopper før den tyske.

Selv om en mulig argumentasjon fra Bohinen vil være at Hangeland kunne gått inn og gjort en god jobb på kortere sikt i United, ja så mener jeg alikevel at en klubb som United ville sluppet seg ned et nivå ved å hente Hangeland.  Selvfølgelig kunne han spilt gode kamper også,  det betviler jeg ikke. Men jeg mener altså at han ville vært et svakt ledd på dette absolutte toppnivået og at United eventuelt bør se etter andre alternativer, gitt at det er hold i ryktene rundt Hangeland.

United kan se tilbake på mange strålende stopper prestasjoner i klubben de siste årene, det være seg fra Bruce/Pallister eller Vidc/Ferdinand. Det er på dette nivået stoppere i United skal ligge på, og da holder det ikke med Brede Hangeland, selv om han fortsatt er en god kubbspiller i Fulham, og en strålende kaptein for Norge.