Topp 10 norske midtstoppere

Sesongen er ennå ikke over i Norge, men her kommer en kåring av de 10 beste norske midtstopperne, i norsk klubbfotball. I slike kåringer vil det alltid være mange forskjellige meninger og like stor uenighet, men det hører til. Etter kåringen vil dere kunne se hvilke spillere som var med i diskusjonen. Jeg presiserer at dette altså er norske stoppere som spiller i Norge.
1: Vegard Forren – Molde
 
Kanskje ikke helt overraskende troner Vegard Forren øverst på denne listen. Gjennom strålende spill i årets sesong, er Forren et udiskutabelt valg på stopperplass for Molde, samt en brennhet kandidat til å spille stopper ved siden av Brede Hangeland på landslaget. Forren ble hentet fra KIL/Hemne i 2007, og gjorde en imponerende debutsesong for Molde i 2008 sesongen, noe som gjorde at både landslagsledelsen og utenlandske klubber fikk øynene opp for Forren. Tidligere har jeg dog syntes at Forren har slitt litt med å vise stabilt toppspill i kamp etter kamp. Det har ikke vært noe tvil om toppnivået, men fra tid til annen har prestasjonene vært noe varierende. Når han nå troner på toppen av denne kåringen, er det fordi jeg synes han har tatt steget til å levere kanonkamp etter kanonkamp, og vist seg som en klassespiller på høyt nivå over tid.
Forren er rolig og nærmest litt majestetisk med ballen, litt “Laurent Blanc” aktig i spillestilen – dog uten sammenligning forøvrig. Videre er han god i lufta, leser spillet bra og har stort sett gode langpassninger. Farten til Forren sprenger ingen grenser, og skulle man ønsket seg noe mer, ville det vært høyere max fart. Men det finnes utallige eksempler på stoppere med helt greit tempo som har vært strålende i sin posisjon.
Forren har bevist sine kvaliteter i norsk fotball, og når han nå skal se fremover, blir naturlige å søke gode prestasjoner på den internasjonale arena. På landslaget er det etter min mening spørsmålstegn på stopperplass. Brede Hangeland er fortsatt et naturlig førstevalg, men Hangeland har vært langt bedre tidligere og må heve sine prestasjoner. Ved siden av Hangeland mener jeg det er helt åpent, og det er her Forren må sikte seg inn. Han vil først og fremst kjempe mot en Demidov og Wæhler. Førstnevnte sliter benken i bundesliga, og kan fort bli et offer for dette. Når det gjelder Wæhler har han hatt en svak sesong i IFK Gøteborg, og jeg tror det er et tidsspørsmål før Wæhler har spilt sin siste landskamp.
Fortsetter Forren med gode prestasjoner i tippeligaen og i E-cup, vil han banke hardt både på landslagsdøra, og ikke minst hos klubber ute i Europa (midtsjiktet), noe som bør være et naturlig neste steg for Forren!
 
2: Kim André Madsen – Strømsgodset
 
Nummer to på listen finner vi den meget gode Strømsgodset stopperen Kim André Madsen. Til tross for at han bare er 23 år, føles det ut som han har vært med i gamet lenge, noe som forsåvidt stemmer. Madsen debuterte i tippeligaen for Lyn allerede som 17 åring, tilbake i 2006. På den tiden var Lyn en glimrende arena, all den tid unge spillere stadig fikk prøve seg på øverste nivå. Det var heller ingen ulempe at Madsen fikk gå i “lære” hos den meget gode Tommy Berntsen. I takt med Lyn sine problemer utenfor banen, forsvant en rekke lovende spillere til andre klubber. Det var derfor ingen bombe at Madsen gikk til Strømsgodset i 2009, og etterhvert har blitt en nøkkelspiller i Ronny Deila sitt spennende mannskap. 
 
Etterhvert har Madsen virkelig satt sitt preg på forsvaret til Strømsgodset, og gjort seg til en aktuell landslagsspiller. Uten de mange skadene Madsen har slitt med, tror jeg han ville tatt dette steget faktisk ennå tidligere. Madsen har stor fart, leser spillet bra, er flink til å avskjære farlige situasjoner og vanskelig å passere 1 mot 1. En av utfordringene til Madsen, slik at han kan utvikle seg til å bli veldig stabil, er faktisk hans mange skader i ung alder. Madsen trenger kamp etter kamp etter kamp i beina, da er han kanongod. Madsen har også noe å hente på ren duellkraft og i lufta. Duellkraften vil bare kunne bli bedre og bedre, når det gjelder luftspillet har timing mye å si ( dere husker Roberto Ayala), men med sine 182 vil nok det uansett aldri bli hans sterkeste side. 
 
Madsen er en særdeles spennende stopper som leverer meget godt spill for et lag som kjemper om seriegullet. Holder han seg skadefri, vil Madsen spesielt med sin fart være i gruppen av stoppere sammen med Demidov,Wæhler, Forren og Rogne, som aspirerer til en plass ved siden av Hangeland i midtforsvaret til Norge.
 
3: Alexander Aas – Strømsgodset
 
Dette er kapteinen med stor K – Alexander Aas. Aas har rukket og bli 34 år og ser selvfølgelig en karriere gå mot slutten. Men før den tid har Aas mulighet til å føre Strømsgodset til seriegull, med kapteinsbindet rundt armen. Ser man statistisk på det er det ingen tvil, Godset med eller uten Aas i midtforsvaret, er vesentlig i forhold til baller i egen kasse. Etter å ha spilt aldersbestemt fotball for Skiens Grane, var det i Odd Grenland han virkelig skulle gjøre seg bemerket. Aas debuterte for Odd som 17 åring, og har siden det ikke sett seg tilbake. I mange år var Aas plassert på høyreback og laget hans profiterte på hans voldsomt lange innkast. Under Odd sin debutsesong i tippeligaen 1999, kom 9 av deres 42 scorede mål som en følge av innkastene!
 
Et av de store høydepunktene til Aas i løpet av sin karriere i Odd, var utvilsomt cup gullet i 2000. I 2004 gikk ferden videre til dansk fotball og Odense, hvor han leverte sterkt spill på stopperplass. Det ble med noen sesonger i Odense før han returnerte til norsk fotball og Strømsgodset. Som klubbspiller har han vært aldeles strålende. Aas er sterk i duellspillet, god i lufta og har utpregede lederegenskaper som gjør han til en samlende kraft, ikke bare i det bakre leddet, men også i selve laget. Tempoet til Aas kunne selvfølgelig vært større, men med en meget rask Kim Andre Madsen ved sin side, har de to vist stopperspill på høyt nivå. 
 
Aas står med en rekke u-landskamper og 8 a-landskamper, noe jeg er sikker på at han blir stående med. Jeg betviler ikke et sekund at han kunne kommet inn og gjort en god jobb fortsatt, men Norge har flere på vei opp og frem, som f. eks Madsen og Rogne, og da blir det uaktuelt å kjøre inn Aas. Men uansett er Aas en av de desidert beste stopperne i Norge, så blir det spennende å se om han kan krone en fin karriere med seriegull for Strømsgodset.
 
4: Andre Muri – Vålerenga
 
Vålerenga stopper Andre Muri har bare blitt bedre og bedre med årene, og er soleklar på denne listen. Muri`s karriere tok virkelig fart i Stabæk. Her gikk han i kyndig lære hos stoppere som Inge Andre Olsen, Andre Flem, John Arvid Skistad, Mike Kjølø og Petur Marteinsson for å nevne noen. I 2005 gikk ferden videre til Vålerenga, hvor karrieren har vært som en liten berg og dalbane før det satte seg skikkelig for noen sesonger siden. I en periode var Muri ute i den ytterste kulden i Enga, og jeg tror han må ha følt seg direkte uønsket på et tidspunkt. Etter benkesliting og null tillit, ble Muri sendt på lån til Odd. Men Muri bet tenna sammen, kom tilbake til Vålerenga og leverte meget godt spill. Så godt at han fra nesten å være ferdig i klubben, fikk både ny kontrakt, og har vært inne i den norske landslagstroppen. Denne sesongen har dog ikke vært stor for Muri, men han har vist at han er helt instrumental i det bakre leddet, all den tid Enga har slitt med å finne en makker ved hans side. De varierende prestasjonene i årets sesong, henger selvfølgelig også sammen med at Enga har prestert jevnt over dårlig som lag.
 
Muri er meget sterk i lufta, god til å lese spillet og har utviklet seg til å bli ganske trygg med ballen. Vi ser stadig hvordan Muri tar med seg ballen fra det bakre leddet og avanserer oppover i banen, noe som en periode fungerte svært godt for Vålerenga. Når Muri nå går inn i sine siste sesonger som aktiv spiller, er det i visshet om at han er et udiskutabelt valg som stopper i Vålerenga, og blant de beste på sin plass i Norge.
 
5: Per Verner Rønning – Rosenborg
 
Valget av Per Verner Rønning kommer antagelig overraskende for de fleste, men det bør det etter mitt syn ikke gjøre. Karrieren til Rønning startet i Levanger, hvor han etter en lang rekke gode kamper ble hentet til Kongsvinger i 2006. Oppholdet i Kongsvinger ble en suksess, Rønning storspilte og vekket interessen fra en rekke andre klubber. Noe overraskende ble neste stoppested Sverige og AIK, et opphold som for Rønning ikke ble en minnerik opplevelse, i hvertfall ikke på banen. Bodø/Glimt var rask ute og sikret seg Rønning sine tjenester, samtidig som legenden Erik Hoftun la opp som spiller. Perioden i Glimt var en skikkelig opptur for Rønning, etter hans tunge tid i Sverige. I midtforsvaret til Glimt leverte Rønning solide prestasjoner og var sammen med Johan Lædre Bjørdal en formidabel kraft i det defensive spillet.
 
Når Rosenborg valgte å hente Rønning til Lerkendal, tror jeg det var mange som rynket på nesen. Ser man litt bakover i tid og frem til Rønning ble hentet, ser vi navn som Hoftun, Koppinen, Stadsgaard, Demidov og Jim Larsen. Dette er sterke navn, og der hvor jeg tror både “eksperter” og supportere mener at en Rosenborg stopper bør ligge rent nivåmessig. Men om mange eventuelt rynket på nesen over signeringen av Rønning, behøver de ikke tenke på dette lenger. I sterk konkurranse med Tore Reginiussen og Stefan Strandberg, danner Rønning i øyeblikket stopperpar med sistnevnte.
 
Rent defensivt har Rønning stor rekkevidde, han er svært god i lufta og har et meget god tilslag på ballen. Nettopp det faktum at Rønning med sitt venstrebein kan slå lange oppspill/crossere fra sin posisjon bak i banen, tror jeg bestemt er viktig for Jønsson. Således utfyller han også Strandberg godt, som på samme måte er i stand til å slå lange presise oppspill med sitt høyrebein.
 
Rønning går nå inn i sine beste år som stopper, og jeg tror Rosenborg kan få stor glede av han, men bare hvis han får skikkelig tillit. Jeg føler dog at det skal lite til før Rønning blir vraket, og at han således kan følge litt i sporene til Alejandro Lago. Selv med gode prestasjoner, er jeg ikke 100% sikker på at Rosenborg kommer til å satse helt og fullt på Rønning, men jeg håper at jeg tar feil, for Rønning er i dag en av de beste norske stopperne i tippeligaen.
 
6: Tore Reginiussen – Rosenborg
 
Hadde jeg satt opp denne listen når Reginiussen kom tilbake til norsk fotball og Rosenborg, uten å ha spilt en kamp, er jeg jammen ikke sikker på om han ville vært med. Til tross for at Reginiussen har vært mye skadet i løpet av sin karriere, må jeg si at han har skuffet stort, det være seg i Tyskland, Italia eller Danmark. Nå kan man argumentere med at han som sagt har vært mye skadet, men det er faktisk slik at hvis man er god nok, ja da får man spille og blir satset på når man er frisk.
 
Men nok om Reginiussen sin vanskelige tid i utlandet, for her hjemme har han vist seg som meget solid for Rosenborg. I RBK har Reginiussen fungert godt sammen med både Rønning og Strandberg. Reginiussen har skikkelig punch i duellene og er full av innsats. Jeg synes også Reginiussen ser bedre ut med ball enn tidligere. Om det skyldes at Rosenborg ofte er det styrende laget som ikke alltid får mye press på seg er usikkert, men han ser mer komfortabel ut med ball, det er jeg sikker på.
 
Hvis Reginiussen holder seg skadefri og opprettholder sitt gode spill, vil også han melde seg på i kampen om en landslagsplass, selv om jeg ikke tror han vil klare å etabelere seg i 11`eren. Reginiussen blir en viktig man for Rosenborg i serieinnspurten, men kanskje litt overraskende for seg selv og andre, har han fått knallhard kamp om plass i start 11`eren av Strandberg og Rønning.
 
7: Frode Lafton – Hønefoss
 
Mr. Hønefoss er soleklar på denne listen, ingen tvil! Med over 500 kamper for klubben etter sin ankomst i 1994, er Frode Lafton en virkelig legende. Som en kuriositet var Kim Andre Madsen 5 år gammel når Lafton tok steget fra Ådal IL til Hønefoss. 
 
Men legendestatus gir ikke automatisk plass på denne listen, man må være en virkelig god forsvarsspiller, noe Lafton til de grader er. Han er ikke spilleren som stjeler de store overskriftene, og det er sikkert mange som ikke tenker på han blant de ypperste stopperne vi har i dag. Man har lett for å se mot de som får mye omtale, de som er innom landslag (på ulike nivåer), og de som spiller for større lag. Men hvis man evner å se på Lafton som det han er, den rene stopperen som løser sine defensive oppgaver, da gjør han jobben sin godt – veldig godt.
 
Lafton er svært sterk i duellene og meget god i lufta. Han er en samlende kraft i midtforsvaret gjennom sine utpregede lederegenskaper, hvor både ren kommunikasjon og evnen til å organisere det bakre leddet er av prima kvalitet. For Hønefoss er Lafton svært viktig. Han representerer kontinuitet og holdninger som er avgjørende for at en liten klubb med knappe ressurser skal kunne holde seg på det øverste nivået i Norge – noe som alene er ganske så imponerende. Til tross for sitt fortsatt meget gode spill er det ingen tvil om at karrieren til Lafton går mot slutten, all den tid han er 36 år. Men uten sammenligning forøvrig, husker sikkert mange av oss spillere som f. eks Vierchowood, McGrath, Gough og Weir. De leverte alle strålende prestasjoner selv om de var rundt 40 år, så Lafton kan fortsatt ha noen gode sesonger igjen, selv om faktorer som skader, motivasjon, og faktisk hvordan kroppen holder seg er avgjørende. Det jeg vet helt sikkert, er at det blir vanskelig å erstatte en spiller som Lafton, for han er rett og slett en uhyre viktig og god spiller for Hønefoss.
 
8: Even Hovland – Molde
 
Molde stopper Even Hovland er av mange ansett som en av tippeligaens beste stoppere og en mulig landslagsstopper. Jeg nøyer meg med å konstantere at Hovland er en god stopper i norsk målestokk, som naturlig hører til på denne listen, dog i nedre sjiktet. 
 
Gjennom strålende og dominerende spill for Sogndal gjennom flere sesonger, ble Hovland hentet til Molde. For Solskjær og Molde tror jeg denne signeringen var både viktig og riktig, all den tid Børre Steenslid forsvant ut av laget med en alvorlig skade. Hovland har utpregede lederegenskaper, er god i lufta, rolig med ballen og har et veldig godt tilslag. Flere av nettopp disse kvalitetene gjorde at han ble hentet på prøvespill i Manchester United i 2009/10. Hovland fikk ingen kontrakt med Manchester United, og det skyldes selvfølgelig at han ikke var god nok, men det er det også veldig mange andre som ikke er !
 
Hovland har tidvis vist godt spill for Molde, men jeg har savnet det virkelige toppnivået fra Hovland, før han dessverre forsvant ut med en alvorlig skade. Hovland har en utfordring i tempoet, og når det går fort rundt sine egne bein. Jeg mener det er avgjørende at han har en rimelig temposterk stopper ved sin side, og således er jeg ikke sikker på om kombinasjonen Hovland/Forren er optimal. Men for all del, Hovland er en god spiller som kan nå langt ved å spille på det han er god på, samt minimere risikoen i eget spill forbundet med tempo. Med rett utvikling skal Hovland ta ytterligere steg opp på denne listen.
 
9: Fredrik Semb Berge – Odd Grenland
 
En Fredrik Semb Berge i form er spennende, meget spennende. Når jeg sier i form, er det fordi Semb Berge har slitt endel med skader, noe som kanskje har bremset utviklingen litt, men samtidig også forhindret stabilt gode prestasjoner over tid. Semb Berge er nå et helt naturlig valg i midtforsvaret til Odd. Morten Fevang ser en karriere gå mot slutten, og stabile Steffen Hagen mener jeg ikke er på samme defensive nivå som Semb Berge. 
 
Semb Berge er sterk i lufta med sine 193, god i duellspillet, har bra spillerforståelse og brukbar fart. For Semb Berge mener jeg det viktigste er at han rett og slett holder seg skadefri og spiller kamp etter kamp, for å fortsette sin utvikling som midtstopper.Gjør han dette, mener jeg Semb Berge har alle muligheter til å ta steget videre, både til en større og bedre klubb, men også kunne aspirere til å bli en fremtidig a-landslagsspiller.
 
10: Stefan Strandberg – Rosenborg
 
Jeg er 100% sikker på at mange vil ha Strandberg høyere opp på listen, men det vil ikke jeg. Vålerenga var flinke når de hentet Strandberg fra lavere nivå og Mandalskameratene. I en klubb hverdag med vanskelig økonomi er det viktig å treffe på sine investeringer, og ikke minst kunne ha nese for gode lovende spillere fra lavere divisjoner. Her skylder mange klubber kunnskap, og velger langt oftere å søke etter utenlandske spillere, eller mer navngjetne og dyrere spillere her i Norge.
 
Starten på Strandberg sin karriere i Vålerenga var ikke stor, og tilliten fra Martin Andresen virket svært liten. Vi husker alle at Andresen kjørte seg selv inn i midtforsvaret før Strandberg, noe som nok var tungt for Strandberg å svelge. Etter kort tid ble han også sendt på lån til Bryne, noe som enkelte trodde var begynnelsen på slutten i Oslo klubben. Men Strandberg kom tilbake og fikk etterhvert tillit av Andresen, noe han viste å ta vare på. Sammen med Andre Muri var Strandberg svært god i et “moderne og spillende” forsvar som høstet annerkjennelse for spesielt det oppbyggende spillet bakfra.
 
Strandberg er god med ballen, leser spillet bra og har gode pasninger, det være seg korte eller lange. Men han har samtidig svakheter som gjør at han såvidt kommer med på denne listen. Når Strandberg behandler ballen upresset og får slå sine lange baller, ja da kan han se ut som 100 millioner, en stjernespiller! Men det er spesielt i duellspillet i egen boks, særlig etter innlegg fra kantene, jeg mener Strandberg har et vesentlig forbedringspotensiale. Hans rene duellkraft/hodespill er ikke på toppnivå, men med sine 189 er dette selvfølgelig noe han har alle muligheter til å utvikle. 
 
Strandberg er en spillende type med ballen i beina, litt arrogant i spillestilen, litt “Demidov aktig” i sin fremtoning! Ser man på Demidov førte dette han fra lavere nivå i Norge (MS, Hønefoss) og til langt bedre klubber, og noe av det samme kan skje med Strandberg (Mandalskameratene, Vålerenga, Rosenborg).
 
Oppsummering:
 
I mitt første grovuttak av mulige spillere til topp 10 listen over stoppere, satt jeg med 27 navn. Det skal sies at mange av disse enkelt og raskt kunne strykes, det handlet i første omgang å finne de antatt beste stopperne i Norge. På denne listen hadde jeg følgende spillere: Steenslid, Vatshaug, Hovland, Forren, Ødegaard, Madsen, Aas, Reginiussen, Rønning, Strandberg, Wangberg, Bjørdal, Bjørnbak, Muri, Lafton, Tollås, Fevang, Semb Berge, Kippe, Østli, Nystuen, Horn, Dure, Valsvik, Karadas, Andersen (Start) og Gabrielsen (Sandefjord).
 
Uten å rangere, var følgende spillere nærmest en plass i topp 10 listen: Steenslid, Bjørdal, Horn, Fevang og Andersen.