Får Portugal sin revansje ?

Den første semifinalen i Europamesterskapet er bare drøye 3 timer unna. En ting er jeg 100% sikker på før det braker løs, Portugal ønsker revansje for 1-0 nederlaget mot nettopp Spania i VM 2010.

Jeg tror de færreste egentlig tenker på det hinderet Spania møtte i nettopp Portugal for rundt 2 år siden. Hvis noen blir spurt om selve mesterskapet, ja så husker de sikkert en ting. Spania hentet hjem bøtta!

Men jeg husker kampen som den var i går, i hvertfall nesten 🙂 Portugal imponerte voldsomt rent defensivt og det mot et lag som viste pasningsspill, bevegelse og gjennvinning i ultraklassen. Et lag spekket med vanvittig gode spillere, møtte et Portugal som nesten tok luven av de spanske stjernene – men bare nesten. Det må ha vært uhyre bittert for Portugal å tape på den måten de gjorde, etter å ha levert vanvittig godt forsvarsspill. Den eneste scoringen i matchen ble signert av David Villa etter 63 minutter, men den skulle så absolutt vært vinket av for offside. Jeg sier ikke at det var katastrofe av linjemannen og ikke se den, for det var rimelig tight, men likefullt var det offside.

Forsvarslinjen med Ricardo Carvalho og Bruno Alves som anførere, drev til tider gjøn med Torres, Villa og etterhvert innbytter Llorente.  Men nå skal det også sies at Portugal ikke klarte å sette ballen i kassa iløpet av 90 minutter + tillegg, og da pleier man sjelden å vinne fotballkamper. Puyol og Pique leverte rimelig greit forsvarsspill de også, for hverken Ronaldo, Almeida, Liedson eller noen andre klarte å trenge igjennom den spanske muren.

Men nok om historien, la oss ta en titt på dagens match! Jeg tror ikke vi får se de store overraskelsene i lagoppstillingene, men enkelte forandringer vil det bli. Postiga er ute med skade for Portugal og erstattes av Besiktas spiss Almeida. Ofte har det kommet kritikk mot at Portugal ikke har en skikkelig “target man” som hamrer inn mål på bestilling. Jeg er til dels enig i det, men en spiss som Almeida, med rundt 40 landskamper for Portugal, ja han har scoret i ca 3 hver landskamp. Jeg kjenner til mange spisser som har svakere snitt enn det!

Når det gjelder Spania er det store spørsmålet om Fabregas fortsetter på “topp”, eller om det er duket for Torres. Jeg tror egentlig Torres blir valgt, mest for å matche den enorme fysikken til Portugal stopperne Alves og Pepe, og således kunne være både et oppspillspunkt hvor fotrappe spanske midtbanespillere kan bevege seg rundt, men også en spiss som skal lure i bakrommet og stikke når han får sjansen.  En annen forklaring på at jeg tror nettopp Torres blir valgt, er det faktum at Portugal nok vil legge seg noe lavt med forsvaret sitt, og at Spania trenger en litt mer fysisk spiller en Fabregas som kan gi og ta litt juling. Jeg ser dog fordeler med å bruke Fabregas også, han er fotrapp oog hvis man finner noen svakheter på stopperne Pepe og Alves, ja så er det hvis de blir utfordret i fart, rundt sine egne bein. Nå må jeg legge til at Pepe er en meget rask forsvarer, og Alves ser bare bedre og bedre ut, så vi snakker uansett ikke om store svakheter.

Det er egentlig bøttevis med dueller og poenger i denne kampen, jeg vet egentlig ikke hvor jeg skal begynne, eller avslutte. Men det er ikke til å komme fra at Ronaldo blir særedeles viktig for Portugal. Han er rett og slett en fenomenal spiller. Han har fart, rykk, godt skudd, sterk i lufta, og han har ikke akkuratt noen problemer med o2 opptaket.

I møte med stopperne Ramos og Pique er jeg 100% sikker på hvilken stopper han bør utfordre, det er Pique. Ikke fordi han er svak, han er tross alt en av verdens beste stoppere, men de få svakhetene han har, ja de kan Ronaldo bedre utnytte mot han enn Ramos. Pique er litt “treg”, en Ronaldo som setter fart rettvendt mot en ryggende Pique, hvor det samtidig er hurtig bevegelse rundt beina til Pique, er etter mitt syn en god oppskrift. Her er Ramos en hel del bedre. Han har bra tempo i kroppen og er flink til å komme tidlig opp i motstanderene og hindre at de får utfordre skikkelig.

Når jeg nå begynner å avslutte, ber jeg dere ta en ekstra titt på Pepe og Alves i midtforsvaret til Portugal, for det er virkelig klasse. Pepe er sikkert de fleste av dere klar over, men hans makker Alves ser virkelig bra ut og har imponert meg til de grader. Han har et fantastisk luftspill, det sterkeste jeg har sett i EM. Han kan bli meget farlig på offensive dødballer.

Skal jeg driste meg til et lite tips i dag, så tror jeg Portugal sin defensive kraft kombinert med kontringsstyrke, slår ut Spania. Men det kan godt hende jeg tar feil…..:-)