DU TAR OPP ARVEN, HUMMELS!

ARVEN ETTER KOHLER: Mats Hummels imponerte stort mot Portugal.

Gårsdagen var nok en spennende dag i EM, med det vi kan kalle en dansk skrell mot Nederland, og en sterk 1-0 seier til Tyskland over Portugal. Jeg skal ikke si altfor mye om den danske seieren, men scoringen til Krohn-Dehli er rett og slett klasse. Spilleren som ble vraket fra troppen til VM i 2010, dro den berømte skuddfinta og sendte den ellers meget solide stopperen Heitinga ut i tidenes pølsebod. Et mulig sikringsspill av stoppermakker Vlaar forsvant også i samme drag, og vips så fikk Danmark en strålende start på en ursterk gruppe.

Derimot skal jeg snakke mer om prestasjonene til henholdsvis Pepe/Alves og Badstuber/Hummels, for de lå på skyhøyt nivå. Før kampen begynte enkelte å antyde at kanskje Alves var et svakt punkt i midtforsvaret til Portugal. Gratulerer tenkte jeg. Selv om Alves hverken spiller i Manchester United, Liverpool, Chelsea eller Barcelona, ja så spiller det gode stoppere i andre klubber også, “selv” i FK Zenit. Portugal hadde gjort hjemmeleksen sin, lå kompakte og forsvarte seg mesterlig, anført at Real stopper Pepe, og makker Alves. I Pepe finner vi rett og slett en stopper på høyeste nivå. Han er sterk i lufta, leser spillet bra, har skikkelig punch i duellene og ikke minst har han stor fart. I Alves har han en rutinert makker med flere av de samme egenskapene og som viste seg fra en mesterlig side i går. Dette blir selvfølgelig en fattig trøst når man taper 1-0, og det faktisk er Pepe som taper den avgjørende duellen mot målsniken Gomez. Det er så enkelt, men samtidig så gjennomført det Gomes gjør på scoringen, et rykk frem, drar med seg Pepe, så rygger han tilbake og får heade alene mot målet – dermed 1-0.

Men jeg skal bevege meg videre mot mannen som virkelig stod frem i går, nemlig Mats Hummels (i slekt med Jens Jeremies!?). Før mesterskapet ble det spekulert frem og tilbake, hvem blir stoppere ? Mertesacker, Hummels, Badstuber, Boateng ? Når Joachim Low landet på Hummels og Badstuber, ja så kan det fort være et vinnertrekk av dimensjoner. Boateng ble plassert på høyreback, mye for å matche Ronaldo sine egenskaper – det var en jobb Boateng gjorde med bravur. I midtforsvaret leverte Mats Hummels stopperspill i ultraklassen. Det er ganske så imponerende av en spiller som spilte sin første a- landskamp i 2010, for dette nivået er noe av det ypperste som finnes på den internasjonale arenaen. Tyskland har vært bortskjemt med klassestoppere i mange mesterskap, først og fremst personifisert gjennom Jurgen Kohler. Med seg på landslaget hadde han en generasjon enormt gode markeringsstoppere som f. eks Thomas Berthold, Guido Buchwald, Klaus Augenthaler og Thomas Helmer. Legger vi til at en libero bak disse enten het Lothar Matthaus, Mathias Sammer eller Olaf Thon, da trenger man ikke være rakettforsker for å skjønne at det var gjennomsyret av kvalitet, gamle eller ei.

Men så kom man på mange måter i et slags vakum, etter at de ovennevnte kastet hansken og trakk seg tilbake fra landslagsfotball. Selvfølgelig har det vært gode stoppere etter dette også, men spillere som f. eks Nowotny, Friedrich, Metzelder, Ramelow og Worns, har liksom aldri klart å ta opp hansken og etablert seg som strålende midtstoppere på det tyske landslaget. Men det aner meg at gårsdagen kan ha vært starten på en tysk stopper av virkelig format, denne gangen i et lag med soneforsvar og ikke det tidligere markeringsorientere tyske forsvaret med libero. En kollega i et mediehus ved Bjørvika begynte å messe om tempoet til Hummels. Gratulerer sier jeg igjen. Svakheter kan man alltids finne, men samtidig er det mange som er flinke til å kamuflere dette. Kohler og Buchwald var ikke raske, men f… så gode de var. At Portugal kom til sjanser, enten i et bakrom eller rundt beina på stopperne Badstuber / Hummels er ikke overraskende på 90 minutter, det skal ekstremt mye til for å unngå dette totalt. Men kampen sett under ett var Hummels på det høyeste nivået jeg har sett av en tysk stopper i et mesterskap på mange år. Prestasjonen var så sterk at jeg tror Hummels er klar for å ta opp arven etter de virkelig store!