Feigt og svakt forsvarsspill.

Man kan fokusere på mye etter åpningsdagen i fotball EM, men jeg skal ta for meg 2 episoder i kampen mellom Tsjekkia – Russland. Når overskriften er feigt og svakt forsvarsspill, er ikke det ensbetydende med at dette var gjennomgangsmelodien i kampen. Særlig Russland viste frem solid i spill i de bakre rekker, og imponerte tidvis stort i sitt spill.

FEIGT AV ROMAN HUBNIK:

Vi beveger oss til 1-0 målet til Russland. Jeg er ganske sikker på at svært få reagerte på noe her, de fleste husker sikkert scoringen og ikke hvordan den eventuelt kunne vært avverget. Etter at ballen først blir headet i stolpen, får Alan Dzagoev ballen på rundt 7-8 meter og hamrer den inn i garnet bak en sjanseløs Chech. Midtstopper Roman Hubnik derimot, han mener jeg med 110% oppofrelse kan blokkere denne ballen – men det vil antagelig gjøre vond, skikkelig vondt.

Når ballen går ut fra stolpen begynner nemlig Hubnik å få halvveis kontroll på at ballen vil lande hos Dzagoev. I et lite øyeblikk, og jeg har spilt av situasjonen noen ganger, kan man se at Hubnik er på vei ut for å presse Dzagoev maksimalt. Men så velger han å stoppe opp litt, for å kaste seg ned i en slags blokkering. Hvorfor han gjør dette vil jeg tro er en vurdering av at han ikke kommer til å rekke helt frem til Dzagoev, isolert sett en vurdering som kan være riktig. Det er dog måten han velger å blokkere på som er sjanseløs. Man ser klart at Hubnik kaster seg ned, ganske skrått med kroppen og rumpa, slik at han ikke skal få så veldig vondt, dette ser vi forøvrig hos veldig mange forsvarsspillere. Dette er ikke løkkeserie Hubnik, ei heller er det bedriftskamp mot Tufte. Vi snakker om et EM, og da skal du ta i mot juling og smerte for å avverge et mål. Hvis det betyr at du får ballen der det gjør mest vondt for oss gutta, eller sågar i magen eller ansiktet, ja så får det bare være.

Ved å kaste seg ned på den måten han gjør, ved å snu seg og vende noe av ryggen til, gjør han seg faktisk en hel del mindre enn om han hadde kastet seg ned med kroppen riktig vei. Det er også rimelig klart at han hadde tid til å kaste seg ned den andre veien, og ikke til venstre, noe han klart gjør for å minimere den eventuelle smerten han “står ovenfor”. Mitt råd til Hubnik: Ta deg et kurs i blokkering hos Colin Hendry.

SVAKT FORSVARSSPILL:

Jeg skal nå ta for meg 2-1 scoringen til Tsjekkia, et kroneksempel på dårlig press og hasardiøst forsvarsspill, denne gangen hos Russland. Tsjekkia`s midtbanemann Jaroslav Plasil mottar ballen på rundt 35 meter. Totalt upresset får han slå en nydelig stikker i bakrommet til Russland, hvor Vaclav Pilar har startet på et flott løp. Hva er det egentlig Russland driver med ? For det første er presset mot Plasil helt fraværende, men så kommer det mest graverende. Det russiske forsvaret velger å stå, prøver å sette Pilar i offside, selv om nevnte Plasil upresset får slå sin pasning. Den største synderen i det bakre leddet er Aleksandr Anyukov som faktisk ligger litt bak de andre i forsvaret og et øyeblikk har et lite forsprang på målscorer Pilar. Anyukov kunne bare valgt å slippe seg ytterligere ned, for å avskjære Pilar, men nei da, han prøver å storme ut og sette linja sammen med de andre for å sette  Pilar i offside. Mitt råd til Anyukov: Ta deg et kurs i sonespill og offsidefelle hos Franco Baresi.

Avslutningsvis er dette selvfølgelig kritiske betraktninger, kampen var tross alt strålende fra Russland sin side. Men jeg har et haukeblikk mot alle forsvarsspillere i dette EM, så det kommer sikkert mere 🙂