Tre stoppere du skal se opp for!

3 stoppere du skal se opp for!

Så har dagen endelig kommet, det er straks klart for åpningskampen i det 14 Europamesterskapet i fotball. Et mesterskap har gjerne det meste hva angår spillere, fra de som skuffer stort – til de som får sitt definitive gjennombrudd. Men hva er ofte felles for de som får mest spalteplass i mediene ? Jo, de er ofte utpregede offensive spillere med målteft og tekniske ferdigheter. Men hvis vi beveger oss bort fra spillerne med enorme mengder vox i håret, og tar en titt på det det bakre leddet – de kompromissløse midtstopperne, ja da finner vi både nye og gamle travere i dette mesterskapet. Jeg har tatt en titt på 3 av disse, klassespillere med store kvaliteter. Vi starter med spilleren som vi forhåpentligvis får se allerede i åpningskampen.

Kyriakos Papadopoulos:

I en ellers mørk hverdag for grekerne, har de i hvertfall et definitivt lyspunkt i det bakre på landslaget, personifisert gjennom den meget talentfulle Kyriakos Papadopoulos. Bare så det er sagt, den godeste Papadopoulos er bare 20 år gammel, og allerede etablert i Schalke 04. Papadopoulos startet sin vei mot stjernehimmelen i gresk fotball og Olympiakos. I en alder av 15 år og 283 dager! debuterte Papadopoulos i den greske toppserien. I takt med god utvikling i klubblaget, viste han seg tidlig frem på aldersbestemte landslag og interessen fra utenlandske klubber bare vokste. I 2010 gikk ferden videre til Schalke 04 og tysk bundesliga, en liga ikke akkurat kjent for enorm hjertevarme blant medspillere, snarere en konkurransesituasjon i klubblaget som er voldsom, og hvor du må slå deg frem på alle mulige måter. Papadopoulos har virkelig tatt steget og fremstår som en av de mest spennende spillerne på sin plass i Europa. Han har brukbar fart, god med ballen og viker ikke en tomme i duellene. Til tross for sin unge alder er han selvskreven i det greske landslaget, hvor han allerede har vist seg som en målfarlig herremann fra sin defensive posisjon. Hvis landslagstrener Santos gir Papadopoulos tillit på stopperplass, er jeg overbevist om at fotball Europa vil kunne se konturene av noe stort. Han vil fortsatt variere noe i prestasjonene, men det er helt naturlig med tanke på hans unge alder, og bare en læringsprosess frem mot å bli en etablert verdensstjerne på stopperplass.

Joris Mathijsen:

Kanskje en overraskende spiller for mange – hvem er Joris Mathijsen vil mange si. For meg kommer ikke et slikt utsagn overraskene. I Norge handler det ofte om premier league, og da er det gjerne type Terry, Ferdinand osv som får omtale. Enkelte ganger høres det knapt ut som det finnes gode forsvarsspillere i andre land. Så var vel også gjennomgangsmelodien da Norge møtte Nederland til kamp på Ullevål i 2008. Jeg husker godt pressen skrev om mulige svakheter i det nederlandske forsvaret, er Mathijsen og Ooijer gode nok mot vår Carew ? Her er det store muligheter! En ting er sikkert, det var ikke store muligheter, vi tapte 0-1 og Carew ble fullstendig avkledd av den godeste Joris Mathijsen. Til daglig er 32 år gamle Mathijsen å finne i spansk fotball og Malaga, etter en lengre periode bak seg i HSV og tysk fotball. Mathijsen er fotballsmart, god langs bakken, og har en fin fin timing i luftspillet med sine 183 cm. Det oser rutine av Mathijsen med sine 80 landskamper, og jeg mener det blir avgjørende viktig at forsvarklippen rister av seg skadeproblemene og blir klar til åpningskampen mot Danmark.

Gerard Piqué:

I en alder av 25 år begynner Barcelona stopper Piqué allerede å få bøttevis med rutine, både gjennom klubb og landskamper, men også gjennom å løfte trofeer! Det hele startet i Barcelona på yngres nivå, mest som defensiv midtbanemann. Men Piqué forlot klubben i sitt hjerte og ankom Manchester United i 2004, som var starten på et opphold som varte til 2008. Piqué utviklet seg utvilsom til å bli en virkelig klassespiller i Manchester United, men han fikk sparsomt med tillit og var sågar utlånt til Real Zaragoza en periode. Til tross for champions league gull med Manchester United i 2007/08, tok karrieren virkelig fart da Guardiola hentet Piqué tilbake til Barcelona i 2008. I Barecelona har Piqué tatt kvantesteg og etablert seg som en av verdens desidert beste midtstoppere. Med sine 192 cm er Piqué lei å bryne seg på i lufta. Han er rolig og komfortabel med ballen (nesten litt Laurent Blanc aktig), og har et godt pasningsspill. Skal man peke på noen utfordringer kan det selvfølgelig være når han bli utfordret 1 mot 1 langs bakken og det går fort rundt beina hans. Uansett blir dett flisespikkeri i den store sammenhengen, all den tid han er en av de beste i verden på sin plass. Som er kuriositet er det verdt å nevne at den godeste Piqué vant champions league med Barcelona i 2008/09 sesongen, altså er han en av veldig få som har vunnet med 2 forskjellige lag, 2 sesonger etter hverandre. I EM vil Piqué være ekstremt viktig, all den tid lagkamerat Puyol er ute med skade. Så får vi se om Pique med U-19 em i beltet fra 2006, og ikke minst VM tittelen i 2010, klarer å hente hjem en ny tittel med sitt Spania – selv med litt vox i håret!

NYT HVERT SEKUND AV EM!

Kim Robin Haugen