Hvordan ser det ut på stopperplass ?

I skrivende stund er det bare timer til seriestart i den norske tippeligaen. For mange av lagene er forsvarsarbeidet et nøkkelord frem mot seristart. Et trygt og godt forsvar er selve “grunnfundamentet” for de fleste lag.
 
I hjertet av forsvaret finner vi ofte bautaene og ryddeguttene, de kompromissløse midtstopperne som er selve limet i den defensive organiseringen, ofte personifisert gjennom en rutinert lederskikkelse. Men hvordan ser det egentlig ut på stopperplass hos de forskjellige klubbene før sesongstart. Jeg har tatt en liten titt og rullet terningen. I min vurdering har jeg lagt mest vekt på de 2 spillerne jeg antar vil utgjøre stopperduoen, men også hva slags “cover up” de har på stopperplass.
 
Brann: Til tross for at Brann gjorde en god 2011 sesong og havnet på 4 plass, var det kun 4 lag som slapp inn flere mål (49 mål) i tippeligaen. Man skal selvfølgelig ikke bare skylde på forsvaret, all den tid laget skal forsvare seg sammen. Men det sier i hvertfall at Skarsfjord har en jobb å gjøre med det bakre leddet. Zsolt Korcsmar er utvilsom en bra stopper. Han er god i lufta, duellsterk og en ruvende skikkelse, men han har også sine begrensninger på bakken. Har er langtfra rask, og jeg aner visse utfordringer, både når Brann står høyt og når Korcsmar blir utfordret “rundt beina” sine. Brann gjorde lurt i å hente Lars Grorud til klubben. Han er en kompromissløs stoppertype med både “punch” og grei fart, noe man ikke kan si om alle stoppere. Selvfølgelig har Grorud sine begrensninger også. Han vil aldri bli den spillende typen som er flink til å dra av et ledd, men det er heller ikke noe absolutt must. Christian Kalvenes er en annen stopper i Brann troppen, også han med duellstyrke og innsats som sine fremste egenskaper. Men Kalvenes synger på det siste verset, derom hersker ingen tvil. Han fyller 35 år, er treg, og blir garantert ikke raskere. Den siste tilveksten på stopperplass i Brann er den 30 år gamle straffesparkeksperten Markus Jonsson fra Sverige. Den tidligere AIK spilleren kommer sist fra greske Panionios, og blir et spennende bekjentskap i tippeligaen. Jonsson har a-landskamper for Sverige og har spilt på et bra nivå i flere år, noe som bør borge for bra kvalitet. Før Jonsson ankom Brann ville jeg helt klart sagt at Korcsmar og Grorud var det ideele stopperparet. Begge kompromissløse og hardtspillende, samtidig som Grorud kan kompensere litt for Korcsmar sin manglende fart. Men uten å ha sett Jonsson noe særlig fra tidligere, kan det fort hende at svensken med sine lederegenskaper, er mannen å satse på i midtforsvaret, fortrinnsvis ved siden av Korcsmar. Det jeg dog er helt sikker på, er at Brann ikke må bruke Kalvenes på backplass. Hvis han først skal spille, så må det være som midtstopper. Hvis ikke, er benken det mest egnede stedet.
 
Alt i alt blir dette egentlig ganske så bra. Med Korcsmar og Jonsson som stoppere og cover – up i Grorud og Kalvenes, ser det brukbart ut på stopperplass.
 
Karakter: 4/6
 
Fredrikstad: Mange vil kanskje ikke tro det, men det vare bare 6 lag som slapp inn færre mål enn Fredrikstad i fjor. Men ting har forandret seg siden fjorårets sesong. Høvdingen i midtforsvaret, maskinen Raio Piiroja gikk til Vitesse halveis i sesongen, etter 7 år i plankebyen. En annen stopper, Jan Tore Ophaug, la opp etter 2011 sesongen, noe som sportslig sett var helt riktig. I skrivende stund ser det helt klart ut som Jørgen Horn og Kevin Dure blir stoppermakkere kommende sesong. Signering av Horn var jeg en av de første til å applaudere, rett og slett fordi han er en god midtstopper. Bra i lufta, gode langpasninger, kompromissløs og ikke minst en spillende stoppertype. Svært få stoppere er uten svakheter, og Horn er intet unntak. Tempoet vil neppe utløse noen trafikkbot i det Horn svinger ut på E6 etter Mosseporten. Tenningsnivået er en annen ting jeg setter ørsmå spørsmålstegn ved. Ikke misforstå, det er viktig med tenning og punch, men jeg har sett Horn ved flere anledninger pådra seg både kort for filleting hvor han ikke klarer å lukke igjen nebbet, men må komme med kommentarer til kamplederen. Horn er en så viktig brikke i forsvaret, at det er tvingende nødvendig å ha han i spill hele tiden. Ved sin side vil han etter alle solemerker få Kevin Dure. Dette er en spennende type som jeg tror kan utvikle seg til å bli veldig god. Dure er en spillende type, selv om han kan se litt keitete ut. Videre ser han ut til å være en oppofrende spiller som leser spillet bra. Begrensningene slik jeg ser det umiddelbart, er hans mangel på rutine. Men for all del, jeg har sett 19 åringer spille fast i langt bedre ligaer enn den norske, så det er ikke et veldig tungtveiende argument. Vidar Martinsen blir cover-up for de to ovennevnte, det er jeg ganske sikker på. I Martinsen vet Tom Freddy Aune at han får innsats og hengivenhet, men han vet samtidig at Martinsen ikke er topp tippeligaklasse. I enkeltkamper synes jeg Martinsen kan være god, men han er for variabel og gjør endel feil som man fort blir straffet for på dette nivået. Martinsen er etter min mening en veldig god adecco stopper, men en middels tippeligastopper. Ole A. Strømsborg er den siste av stopperen i Fredrikstad jeg vil ta for meg. Strømsborg er bare 18 år gammel og har talent, seriøsitet, duellstyrke, tungt skudd og en fin pasningsfot. Klarer Strømsborg å jobbe med tempoet sitt, har han gode forutsetninger for å lykkes – men ikke så tidlig som i 2012 sesongen.
 
Oppsummert har Fredrikstad 2 gode stoppere, hvor de er avhengige av at Dure fortsetter utviklingen. Bak de 2 synes jeg det ser tynt ut, såpass tynt at karakteren såvidt blir midt på treet.
 
Karakter: 3/6
 
Haugesund: Jeg har sett svært lite av Haugesund i oppkjøringen til årets sesong, og således er det noen nye stoppere som ikke er gransket inngående. Bautaen Are Tronseth har forsvunnet fra Haugesund. Trist vil enkelte si, all den tid en skadefri og i form Are Tronseth leverte varene stabilt for Haugesund. Men fornyelse er alltid viktig og med fyllte 30 år og skadeplaget, var det kanskje riktig å satse på nye krefter i midtforsvaret. Jeg har valgt å se nærmere på Vegard Skjerve, Derek Decamps, Chris Pozniak og Martin Bjørnbak. Nå vet jeg at det er andre alternativer, som f. eks Bangura, men jeg holder med altså til de førstnevnte. Skjerve er en stopper som er godt likt av mange. Oppofrende og ærlig i spillestilen. For noen år siden så jeg han som en litt klønete back, men fra den gangen har han tatt store steg etter å ha blitt satset på som midtstopper. Skjerve er dog ingen topp tippeligastopper, til det synes jeg han gjør litt for mange feil, samt at han er litt for avhengig av en styrende og dominerende stopper ved sin side. Pozniak er en spiller som kan fungere i flere posisjoner, men primært er han best som sideback – mener jeg. Men Pozniak har kvaliteter som stopper og kan levere greie prestasjoner i denne posisjonen, uten at han glimrer. Den franske midtstopperen og pokerspilleren Decamps kom til Haugesund under fjorårets sesong, etter å ha reist litt rundt i den store verden som fotballspiller, med spill i Hellas, Spania og Sør-Afrika. Decamps er sterk i lufta og har åpenbare kvaliteter som stopper, uten at jeg føler at han har 100% lagt beslag på en fast stopperplass, og er en spiller som kommer til å spille drøssevis av kamper for Haugesund i årene fremover. Martin Bjørnbak er den siste av stopperne jeg skal ta for meg, uten å ha sett han veldig mye. Bjørnbak blir rett og slett veldig spennende å se, for dette er en midtstopper med potensiale. Det er ikke lenge siden Bjørnbak spilte i Stålkameratene, men det forhindret ikke den lovende stopperen å levere varene for Bodø/Glimt etter at han ble hentet til klubben. Nå ble ikke eventyret i Bodø langvarig, for Haugesund så potensialet og hentet 19 år gamle Bjørnbak med sin mini “Sinisa Mihajlovic” skuddfot.
 
Jeg er ikke trygg på hvilken stopperduo Haugesund faller ned på når alvoret starter, men jeg føler meg ganske trygg på at Decamps nå får tillit fra start. Hvem han eventuelt får ved sin side er høyst usikkert, og det vil uansett ikke være en stopperduo som kjenner hverandre a`la Baresi/Costacurta. Selv om Haugesund ikke kan skilte med de store sjernene på stopperplass, er jeg trygg på at innsats og organisering vil gjøre de brukbare bakover på banen.
 
Karakter: 3/6
 
Hønefoss: Tippeligasesongen 2012 blir tøff for Hønefoss, og da er det viktig at forsvaret fungerer på best mulig måte. Ser vi på stopperne i klubben, er det en fin miks fra den 36 år gamle klubblegenden Frode Lafton, 31 år gamle Kristian Ørn Sigurdsson og 21 år gamle Vegar Gjermundstad. Lafton er kompromissløs i duellspillet og en utpreget ledertype. Men han har sine begrensinger. Lafton er ingen tryllekunstner med ballen, og han er heller ikke rask. At han er begrenset med ballen er ikke veldig avgjørende, det bør heller ikke hans temporoblemer være. For ved sin side er jeg ganske sikker på at vi vil finne Kristian Ørn Sigurdsson, og han kan kompensere en hel del hva angår tempo. På sitt beste i Brann trøya, var Sigurdsson outstanding. Han var rett og slett en klassestopper i norsk målestokk. Men så stoppet det litt opp for Sigurdsson som etterhvert havnet i Hønefoss. Men jeg er rimelig trygg på at Sigurdsson vil bli en viktig mann for Hønefoss så lenge han spiller midtstopper. Jeg mener det vil være en kardinalfeil å skyve Sigurdsson ut på en backplass, hvor han etter mitt syn ikke har noe å gjøre. Gjermundstad er en annen stopper i Hønefoss stallen, og til tross for bare 21 år, er han et velkjent navn etter å ha slått tidlig igjennom som Lyn spiller. Gjermundstad er sterk i lufta med sine 193 cm, tøff i duellene og er rett og slett en klassisk midtstopper. For Gjermundstad er det viktig med spilletid, han er i en alder hvor han må fortsette utviklingen, noe man ikke gjør fra benken. Alikevel tror jeg det blir hardt for Gjermundstad å få spilletid, såfremt Lafton og Sigurdsson holder seg skadefrie og ikke slipper seg ned på et lavt nivå. Til slutt vil jeg nevne Tor Øyvind Hovda som et annet alternativ, selv om han har fått mininalt med tillitt i sesongoppkjøringen. I sine beste kamper syntes jeg Hovda var veldig spennende som midtstopper, men det kan se ut som Hovda bare blir vurdert opp mot en midtbaneplass.
 
Alt i alt ser det helt ok ut på stopperplass for Hønefoss, men ikke noe mere. I Lafton og Sigurdsson får de rutine, det er ihvertfall helt sikkert. Så får vi håpe at de fortsatt er sultne, og at en spiller som Gjermundstad puster de i nakken og kan komme inn og levere gode kamper.
 
Karakter: 3/6
 
Lillestrøm: Den gamle kjempen Lillestrøm skal prøve å reise seg under den nye svenske treneren Magnus Haglund. Oppkjøringen til årets sesong har ikke vært av den beste sorten, og jeg tror ikke Haglund er helt komfortabel med valgmuligheten på stopperplass. Frode Kippe er den ubestridte lederen i det bakre leddet. Kippe har bøttevis av rutine gjennom en lang karriere, hvor han kan se tilbake på opphold i både Liverpool og Stoke, samt flere kamper for den norske landslaget, uten at han klarte å etablere seg der. Kippe er utrolig sterk i lufta, leser spillet bra og har et skikkelig tilslag. At han er temposvak og pådrar seg en hel del høstfarger i løpet av en sesong er velkjent, men det rokker ikke ved det faktum at han er en veldig solid midtstopper. Isak Scheel er utvilsomt en talentfull midtstopper, men jeg synes alikevel han er noe uferdig. Scheel har vært involvert i en rekke baklengsmål i oppkjøringen og har ikke vist ordentlig defensiv trygghet. Superrutinerte Steinar Pedersen er en annen mann som kan brukes som midtstopper, og det vil ikke overraske meg et sekund om han blir flyttet inn i midten hvis Scheel ikke bedrer sine prestasjoner. Man vet hva man får av Pedersen, ikke noe spektakulært, men alikevel trygghet, noe som kan være mer enn godt nok for Lillestrøm. Pedersen har tross alt, tidligere gått i “skole” hos Jurgen Kohler i B. Dortmund. For kort tid siden ble tidligere KIL og Sandefjord spiller Espen Nystuen klar for LSK. Jeg tror mange rynket litt på nesen og tenke..Hva skal vi med Espen Nystuen ? Vel, det kan jeg si dere med en gang. Espen Nystuen er en bra midtstopper som absolutt er god nok for LSK stallen. Nystuen er en majestet i luftrommet, han er faktisk helt enorm og en av tippeligaens beste, til tross for at han “bare” er 183. I tillegg er han knalltøff i duellene og har klare egenskaper. Enkelte tror kanskje han er veldig treg, men det er han faktisk ikke. Jeg sier ikke at Nystuen er rask, men det er absolutt mange som har større problemer med tempo. For Nystuen blir det nok viktig å ikke sette seg i for mange situasjoner hvor dommeren er fristet til å dra opp høstfargene. Med tillit tror jeg Nystuen kan bli en veldig fin tilvekst for LSK:
 
Kippe og Nystuen blir etter min mening et godt stopperpar. Med cover – up i Scheel og Pedersen, ser dette helt ok ut, men ikke noe mer.
 
Karakter: 3/6
 
Molde: Jeg er ganske sikker på at Molde blir et topplag også i år, og for styrende lag pleier ofte midstoppere å se ganske så gode ut. I rosenes by har man flere klassespillere å velge mellom, men det vil overraske meg stort om ikke Even Hovland og Vegard Forren blir stoppermakkere. Hovland er klasse, så enkelt er det. Han har stor autoritet, en glimrende pasningsfot, god i lufta og spiller med stoisk ro. Hadde Hovland hatt stor toppfart tror jeg han kunne spilt klubbfotball på høyt nivå i Europa. Vegard Forren er en annen veldig god midstopper som jeg syntes tok kvantesteg under Ole Gunnar Solskjær, og som vokste med oppgaven som den forventede dominerende skikkelsen etter at Børre Stenslid ble langtidsskadet. Forren er elegant når han lykkes, godt tilslag og bra i lufta. Ankerpunktet kan være at han enkelte ganger, i sin “søken” etter å spille som legenden Laurent Blanc, mister ballen i farlige situasjoner. Kristoffer Paulsen Vatshaug var det nok ikke mange som hadde sett for seg som fast midtstopper hos seriemesteren, men det er bare å ta av seg hatten for det Vatshaug presterte under fjoårets sesong. Vatshaug var god, og jeg syntes han viste seg om en særdeles klokk stopper med glimrende evne til å lese spillet og posisjonere seg riktig, noe som var viktig all den tid han ikke er like fysisk sterk i duellene som andre stoppere. For Børre Stenslid ser det veldig tungt ut. Den veldig gode stopperen røk ut med en alvorlig korsbåndsskade tidlig, og skal få en blytung oppgave med å komme tilbake på laget. Men blir Stenslid skadefri og kommer i form, da er han en spiller som ville gått inn på de fleste lag i Norge. Spesielt hurtigheten til Stenslid mener jeg hadde vært perfekt i kombinasjon med Hovland.
 
Det ser lyst ut på stopperplass for Molde. De ovennevnte spillere er gode kort, samtidig som også andre spillere kan komme inn å gjøre en god jobb. Stopperparet Forren/Hovland er etter min mening kanskje tippeligaen beste. Blir Stenslid ordentlig skadefri og kommer i form, ville karakteren gått helt til topps.
 
Karakter: 5/6
 
Odd Grenland: Starten av fjorårets sesong så bekmørk ut for Odd, med mediåkre prestasjoner over hele linja. Men da alle hadde begynt å avskrive Skien`s laget, ja da begynte de å levere resultater på løpende bånd. Fra fjoråret er det ikke store forandringer på stopperplass hos Odd. Stopper alternativet Torjus Hansen har lagt opp, uten at det har veldig stor innvirkning på min vurdering. Morten Fevang er selve grunnfundamentet i Odd forsvaret. Den rutinerte stopperen har blitt 37 år, men fortsatt holder han høy klasse. Fevang er ikke rask, men det kompenserer han til det fulle med fotballforståelse og erfaring i bøtter og spann. Videre er Fevang sterk i lufta, tøff i duellspillet og har et godt tilslag. Som makker til Fevang finner vi 22 år gamle Fredrik Semb Berge. Dessverre har Semb Berge slitt endel med skader, men endelig ser det ut som han går mot kommende sesong skadefri og godt forberedt. Semb Berge er lei og bryne seg på, spesielt i lufta. På offensive dødballer vil han kunne utgjøre en stor trussel mot alle lag i tippeligaen. Dette blir bare forsterket når andre lag også må konsentrere seg om gode hodespillere som Frode Johnsen og Morten Fevang. Som cover – up vil jeg tro at Steffen Hagen er mannen å bruke, selv om han til “daglig” er å finne på høyre back. Hagen er “bare” 26 år gammel, men har allerede en anseelig mengde rutine. Hagen slo igjennom allerede i 2006 sesongen, og kan se tilbake på mange kamper som midtstopper. Hagen har et helt greit tempo, er brukbar i lufta, leser spillet godt og er en dønn seriøs spillertype.
 
Stopperduoen Fevang og Semb Berge holder godt tippeliganivå. Nøkkelen blir å holde Semb Berge skadefri. Et lite minus for helheten er alternativene ved eventuelle skader og suspensjoner. Hagen er nevnt, men foruten han er det ikke all verden.
 
Karakter: 4/6
 
Rosenborg: Man trenger kun å ta en rask titt på navnene i det bakre leddet til Rosenborg for å forstå at valgmuligheten på stopperplass er mange – og gode. Jim Larsen er den ubestridte nestoren som stopper. Larsen er et soleklart førstevalg og innhar en rekke kvaliteter som gjør han til en av tippeligaens beste stoppere. Med sine 190 cm er Larsen en formidabel kraft i lufta, noe han har vist ved flere anledninger. Men til tross for sin størrelse har han også hurtighet, noe ikke alle stoppere er forsynt med. Jeg vil anta at Stefan Strandberg er tiltenkt plassen ved siden av Larsen, men selv er jeg ikke overbevist om at det er rett mann. Strandberg er en spillende stoppertype som jeg synes er spesielt god i kamper hvor laget hans er førende. Han er rolig med ballen, slår stort sett gode pasninger og spiller med ro og tidvis arroganse. Han har en litt Demidov “aktig” utstråling i væremåten på banen, selv om jeg synes han er endel hakk unna rent kvalitetsmessig. Mitt ankerpunkt i forhold til Strandberg er hans duellkraft, spesielt på innlegg fra kantene i duell mot gode hodespillere inne i boksen. Jeg har sett han tape en rekke avgjørende dueller nettopp i slike situasjoner. Men for all del, Strandberg er en spennende type, som meget vel kan bli et fast innslag som midtstopper. Simen Wangberg er en annen mann som svært gjerne vil legge beslag på en stopperplass. Jeg har sans for Wangberg, selv om han enkelte ganger kan fremstå litt uryddig. Wangberg har bra punch i duellene, men bør søke å utvikle seg offensivt. Holder Wangberg seg skadefri og luker unna “smågrums”, skal han ikke være veldig langt unna en plass som stopper i Rosenborg. Per Verner Rønning ble for mange, undertegnede inkludert, overraskende hentet til Rosenborg. Jeg så tidlig for meg at de ville hente en stopper med venstrebein, men jeg trodde altså ikke at dette skulle bli Rønning. Når det er sagt, så skal det sies at Rønning er en brukbar tippeligastopper. Han er uhyre sterk i lufta og har et brukbart tilslag som kan brukes til lange oppspill bakfra. Dog er ikke Rønning veldig sterk når han utfordres raskt langs bakken. Han har visse problemer når det går fort rundt beina sine. Jon Inge Høiland kan selvfølgelig også spille midtstopper, noe han har gjort mange ganger før. Jeg skal ikke si altfor mye om Høiland, all den tid jeg tror det er minimum 3 spillere som står foran han i køen på stopperplass. Høiland vil nok mest bli å finne på høyreback, noe jeg tror er helt riktig i forhold til hvilke midstoppere man har i klubben.
 
Rosenborg har store valgmuligheter på stopperplass, og høy kvalitet i spesielt Jim Larsen. Ved hans side blir det Strandberg eller Wangberg, uansett 2 lovende stoppere som kan ta gode steg i kommende sesong. Kombinasjonen gode Larsen og sterk dekning, gjør at dette blir en god karakter.
 
Karakter: 5/6
 
Sandnes Ulf: Med en imponerende 2011 sesong rykket Sandnes Ulf opp i tippeligaen, overraskende for mange, undertegnede inkludert. Jeg har sett og kommentert laget en rekke ganger i oppkjøringen til denne sesongen, og har tidvis blitt imponert. Spesielt i det offensive spillet har de levert gode prestasjoner. Ser man på stopperne i klubben, finner vi et par ringrever, først og fremst personifisert gjennom Ronny Espedal og Edier Frejd, som begge har mye rutine. Men det er ikke alltid rutine er nok, for ser man på nettopp Frejd og Espedal, så er det begrenset hva de har levert av gode prestasjoner over lang tid i toppdivisjonen. Espedal med sine snart 37 år, kan se tilbake på en lang og fin karriere hvor jeg først og fremst husker han fra Bryne. Espedal er sterk i lufta og god i duellene og er en klassisk stoppertype. Frejd er noe av den samme typen, men noe mer atletisk. Frejd har ikke alltid hatt en like glamorøs hverdag som profesjonell fotballspiller og kan se tilbake på opphold i flere svenske klubber, samt Raufoss og Kongsvinger her i Norge. At colombianeren også har vært i Las Palmas, er selvfølgelig hyggelig å se på sin CV noen tiår etter at man har lagt opp, uten at det teller noe som helst når Viking står på motsatt banehalvdel i serieåpningen. Som utfordrer til de 2 nevnte, har Sandnes Ulf hentet inn Avni Pepa fra Start. Pepa slet lenge med å få skikkelig spilletid på sørlandet, men etterhvert fikk han en rekke kamper på stopperplass ved siden spillere som Jesper Mathisen og Clarence Goodson. Pepa er kvikk i føttene, har god timing og fin innsats, men jeg føler alikevel han er bedre som sideback og at det er plassen han har størst muligheter til å gjøre det godt. Etter Espedal, Frejd og Pepa har man noen andre alternativer, uten at jeg skal gå inn på disse, de vil uansett ikke gjøre stor forskjell på min karakter.
 
Frejd og Espedal blir stoppere, og med innsats og flyt kan det bli brukbart. Men jeg synes alikevel det ser noe tynt ut, og særlig med tanke på hvilke andre alternativer de har.
 
Karakter: 2/6
 
Songdal: Forrige sesong starter som et maretitt for Harald Aabrekk og Sogndal. Så ille at man etter kort tid valgte å legge om til en 5`er i forsvaret. Dette ga gode resulater og var etter min mening helt avgjørende for at Sogndal klarte seg i tippeligaen. De kunne selvsagt valgt å gjøre som Sarpsborg 08, holde på sin spillestil og dyrke denne uansett hvor tungt det gikk, men det gjorde de altså ikke. Men mye har skjedd siden forrige sesong, og dessverre ikke til det bedre hva angår forsvarsspillere. Nestorene Even Hovland har forsvunnet til Molde, Isak Scheel til LSK, Vegar Gjermundstad til Hønefoss og Mats Solheim til Kalmar og svens fotball. Dette svekker helt klart Sogndal, uavhengig om nye spillere nå får muligheten til å vise seg frem. Jonas Olsson har rett og slett en formidabel jobb å gjøre med laget, særlig defensivt. Jeg skal ikke si at treningskampen mot Sandnes Ulf gir et helt riktig bilde av hvilken problemer de har i det bakre leddet, men det nærmet seg tosifret baklengs i den kampen, og forsvaret så helt maktesløse ut. Det er ikke lett å si hvem som blir stoppermakkere i Sogndal, men at en av de heter Hannu Patronen er jeg overbevist om. Det er avgjørende viktig for Sogndal at Patronen leverer stabilt spill, det er de helt avhengige av. Patronen har rutine og erfaring fra klubber som Honka og Helsingborg, samt at han har fått et par landskamper. For kort tid siden hadde Sogndal makedonske Jasmin Mecimovic på prøvespill. Den 194 høye forsvarsspilleren viste seg frem på en god måte i kampen mot Strømsgodset, og med tanke på hvilke alternativer Sogndal har, og skadesituasjonen i klubben, hadde jeg ikke nølt et sekund med å hente Mecimovic. Makedoneren er bra i lufta, har et godt venstrebein og er rolig med ballen. Uten at jeg har sett hva som har skjed rundt Mecimovic de siste dagene, vil jeg tro det handler om økonomi i forhold til om de kan hente spilleren. En ørliten utfordring rundt makedoneren, er at han er vant til mann – mann spill i forsvaret, men dette tror jeg absolutt er en overkommelig utfordring. Ser man på andre alternativer er det flere som kan brukes som stoppere i Sogndal. U-19 landslagsspillere som fysisk sterke Gustav Valsvik og Eivind Daniel Røed er spennende spillere, men sistnevne sliter mye med skader. Jeg går ikke nærmere inn på andre spillere, da jeg bestemt mener at de ikke vil utgjøre en veldig stor forskjell.
 
Patronen blir stopper, forhåpentligvis sammen med Mecimovic. Med disse 2 har Sogndal et bra stopperpar, som dog er svært lite samspilt. Ser man på hvilke andre muligheter man har i posisjonen, synes jeg det ser relativt tynt ut. Karakteren er svak og nærmer seg pinnen.
 
Karakter: 2/6
 
Stabæk: Det har stormet i lang tid rundt Stabæk, og hovedfokuset har til tider ikke vært det sportslige. Nyansatt trener Petter Belsvik har dermed fått arbeide litt i det skjulte, med sultne spillere som ser for seg muligheten til mye spilletid. Det er mange alternativer på stopperplass i Stabæk, og flere av de er gode. Jørgen Hammer, Tor Marius Gromstad og Sean Cunningham er de som først og fremst konkurrerer om en plass. Harris Skenderovic, som jeg hadde gledet meg til å se i en slags “comeback” sesong for Stabæk, forsvant nylig tilbake til svensk fotball og Syrianska. Litt synd, for en Skenderovic med tillit, er en bra spiller. Ricardo Clark er en annen spiller som kan bekle stopperposisjonen med bravur, men han vil først og fremst være en midtbanemann. Skal jeg våge meg til et tips, så blir det Gromstad og Hammer på stopperplass, såfremt ikke Hammer skyves ut i en annen posisjon. Gromstad er sterk i duellene og en type for fremtiden. Det samme kan man si om både Cunningham og Hammer, hvor sistevnte, med mere bruk av gele i håret, kombinert med hårbånd, vil gå Phillipe Mexes en høy gang! Fra spøk til alvor synes jeg Hammer er god. Han er rolig med ballen, og spiller med autoritet, til tross for sin alder. Med mer erfaring og “tyngde” vil han kunne bli meget god. Cunningham har til tider vært god i oppkjøringen og ønsker selvsagt å legge beslag på en startplass, uten at jeg vet godt nok hvor god han egentlig er.
 
Stabæk vil stille et brukbart stopperpar på beina, men vil ha utfordringer i forhold til erfaringen på dette nivået. Klubber har ofte en rutinert skikkelse ved siden av en yngre spiller. Dette er ikke tilfellet i Stabæk. En karakter såvidt midt på treet
 
Karakter: 3/6
 
Strømsgodset: Jeg har sett Ronny Deila sitt mannskap mange ganger, og føler meg rimelig trygg på kvalitetene til stopperene i Strømsgodset. Glenn Andersen har forsvunnet fra Godset, men det er flere spillere som er gode nok til å erstatte rutinerte Andersen. Alexander Aas, Kim Andre Madsen, Lars Sætra og Ole Amund Sveen er nok de som står først i køen når Deila vurderer sine stoppere. Skadefrie er jeg rimelig trygg på at Aas og Madsen blir stoppere, og i det paret er det massevis av kvalitet. 34 år gamle Aas kan se tilbake på en lang og fin karriere. Aas er en utpreget lederskikkelse som er god i lufta og sterk i duellene. Kim Andre Madsen er fortsatt ung, selv om han har vørt med en stund, og tilfører viktig hurtighet i midtforsvaret. Madsen har allerede vært inne i A-troppen til Drillo, og kan med fortsatt utvikling nå veldig langt. For Madsen blir det viktig å holde seg skadefri og spille kamp etter kamp, da kommer han til å bli virkelig god. Lars Sætra kom som en lite komet i tippeligaen og den høyreiste stopperen er ikke god å skubbe seg på. Ettersom Strømsgodset har mange alternativer i posisjonen, ble han i fjor utlånt til Sandefjord, noe jeg mener var helt riktig. Jeg tror ikke Sætra tar en startplass ennå, men det begynner å nærme seg slutten som spiller for Aas, og da kan Sætra gripe muligheten. I tillegg vil det overraske meg mye om ikke Madsen er endel ute av spill med skader. Ole Amund Sveen var nok av mange sett på som en midtbanemann, men Strømsgodset vil prøve han som midtstopper og har gitt han endel tillit på denne plassen i oppkjøringen. Sveenhar vært noe varierende, men potensialet er der. Dog er jeg helt sikker på at Sveen ikke tar en startplass som stopper hos Strømsgodset i 2012, hvis alle er skadefrie.
 
Karakter: 4/6
 
Tromsø: Det bugner over av rutine i midtforsvaret til Tromsø, personifisert gjennom Fredrik Bjørck og Mika Koppinen. Dette stopperparet er kanskje tippeligaens beste og tryggeste. Nå var det vel slik at Koppinen ønsket seg tilbake til Tromsø fra Rosenborg, og det skal klubben være veldig glad for. Koppinen har landskamper for Finland, massevis av rutine, stor duellkraft, god i lufta og har fine lederegenskaper. At han ikke har så stor fart betyr ikke veldig mye for Koppinen, han er uansett en av tipppeligaens beste midstoppere. Solide Bjørck utfyller Koppinen på en fin måte, selv om han på mange måter er en ganske lik spiller, også han med visse tempoproblemer. Men dette kamuflerer Bjørck godt med godplaseringsevne og skikkelig duellkraft. Saliou Ciss er et annet alternativ som er nesten like bra som de 2 førstnevnte. Ciss har et voldsomt tilslag på ballen, og er lei å bryne seg på i duellene. Spilleren fra Diambar akademiet er dog litt mer uvøren i spillestilen og har ikke like stor defensiv trygghet, etter min mening. Men for all del, han har høy tippeligaklasse. Alikevel tror jeg ganske så sikkert at det er Koppinen / Bjørk som spiller stoppere, så vil Ciss kunne spille back, og komme inn i midten ved behov. Foruten de 3 jeg har nevnt, kan de trekke Kara ned som stopper. Hvis Kara vil og har rett innstilling, er han på et blunk en av Norges desidert beste spillere, enten han spiller def. midt eller på stopperplass.
 
Koppinen og Bjørk, kombinert med gode alternativer, sender Tromsø nesten helt til topps på karakterskalaen.
 
Karakter: 5/6
 
Viking: Det forventes alltid mye av Viking, med rette. På stopperplass har klubben flere kvalitetspillere og er etter mitt skjønn godt forspent. Islandske Idridi Sigurdsson synes jeg ser veldig bra ut om dagen, og med den rette flyten er Sigurdsson en av de beste stopperne i tippeligaen. Johan Lædre Bjørdal er en annen mann jeg har stor sans for, og jeg venter egentlig bare på at han skal ta nye sted. I yngre dager var Bjørdal sett på som et skikkelig talent, men dessverre har alvorlige skader ødelagt en hel del for Bjørdal. Nå er han derimot skadefri og spiller kamp etter kamp, noe som bare vil gjøre han bedre og bedre. Nettopp det etterhvert gode samspillet mellom Bjørdal og Sigurdsson, har vært “banen” til svenske Bjørn Andersson som ble hentet fra GAIS. Jeg er ganske sikker på at Andersson så for seg mye spilletid som nøkkelspiller i Viking, men slik har det ikke blitt. Andersson er veldig god i lufta og rimelig rolig med ball. Selv om han presterer bra i de kampene han får mulighet, virker hans fremtid i Stavanger som ganske usikker. Skulle man bruke andre spillere enn de 3 nevnte, kan selvfølgelig Håkon Skogseid flyttes inn i midten, uten at han er en klassespiller i den posisjonen.
 
Sigurdsson og Bjørdal blir makkere og får god cover – up i Andersson. Det ser bra ut for Viking i denne posisjonen.
 
Karakter: 4/6
 
Vålerenga: Overraskende for mange forsvant Stefan Strandberg til Rosenborg. Jeg forstår godt at Strandberg tok utfordringen, selv om jeg ikke er like overbevist om at han vil lykkes i Trondheim. Men selv om Strandberg forsvant, har fortsatt Vålerenga gode spillere i posisjonen. Andre Muri er klasse i norsk målestokk, og jeg er mektig imponert over hvordan han har utviklet seg. Muri var ute i den ytterste kulden i Vålerenga, utleid til Odd. For mange andre spillere ville dette vært kroken på døra, men ikke for Muri. Tilbake i Vålerenga kjempet han seg tilbake til på laget, fikk etterhvert ny kontrakt og har hatt kapteinsbindet i mange kamper. Som om ikke det var nok, har han også vært inne i troppen til Drillo. Muri er knallsterk i lufta, og har tatt store steg med ballen. Man ser stadig Muri avansere opp i banen, forbi et pressledd, for deretter å frispille andre. Jeg vil tro at Andreas Nordvik blir makker til Muri, selv om Vålerenga har flere andre muligheter. Nordvik er faktisk bare 25 år gammel, selv om han har vært med i gamet ganske lenge. Den tidligere Rosenborg spilleren er rask, tacklingssterk og brukbar med ball. Av andre jeg vil nevne er Nicolai Næss. 19 åringen med fortid i Klemetsrud, er en mann og se opp for. Næss har et veldig godt tilslag og gode holdninger som kan føre han langt på banen. Fegor Ogude kan selvfølgelig også brukes i midtforsvaret, og han ville sannsynligvis vært en meget dominerende skikkelse. Men nå tror jeg ganske sikkert at Martin Andresen ønsker hans tjenester på midten. Men det er selvfølgelig behagelig å ha valgmuligheten hvis det skulle knipe i de bakre rekket.
 
Muri og Nordvik blir stoppermakkere med god tippeligastandard. De andre alternativene er spennende og gode.
 
Karakter: 4/6
 
Ålesund: Man vet så og si aldri hvilket lag Kjetil Rekdal tar ut, men en ting er jeg sikker på, Daniel Arnefjord spiller stopper. Svensken har vært solid for Ålesund etter at han ble hentet fra AIK. Arnefjord er en fin spillertype som er sterk i duellene både langs bakken og i lufta, i tillegg til gode lederegenskaper. En kollega i Bjørvika, mente at Jonathan Tollås Nation er en mulig a – landslagsspiller på stopperplass om noen år, dette er jeg ganske så uenig i. På sitt beste er han utvilsom god, men jeg synes at det forsatt er for mange “barnefeil”, og selv om disse lukes vekk, har han fortsatt endel å gå på. Ikke misforstå, han har gode egenskaper, jeg mener bare at han fortsatt ikke er topp tippeligaklasse. Selv ville jeg foretrukket å bruke finske Ville Jalasto, som jeg synes har levert flere gode kamper på denne plassen. Jalasto har bra punch i duellene og jeg synes han har mindre av de ovennevnte feilene som jeg ser hos Tollås Nation. Foruten de jeg har nevnt er det flere andre som kan gå inn og gjøre en god jobb. Eks Follo spiller Edvard Skagestad er en av de, Hugues Wembangomo som ble hentet fra Sarpsborg 08 er en annen. Faktisk mener jeg at Wembangomo, eller Ygg som han kalles, har det største potensialet på stopperplass. Han har stor hurtighet, og med litt mer rutine, samt at småfeil lukes vekk, ja da mener jeg han altså har et større potensiale som stopper, enn på en backplass.
 
Arnefjord blir stopper, antagelig sammen med Tollås Nation. Valgmuligheten er ellers gode for Rekdal i denne posisjonen.
 
Karakter: 4/6