Utspilt, utsunget – og ydmyket

Sommeren har vært lang i år – mye lengre enn normalt. Sola har skint og det har vært varmt. Det har nesten vært så man har trodd sommeren aldri skal ta slutt. Men alt har sin ende, og da teppet med duskregn la seg over Ullevaal stadion i går kveld, var det som for å si at nå var det slutt. Sommeren er over for denne gang.

Det er også håpet. Håpet om å kunne få være med til noe som kan bli et av de beste mesterskapene noensinne. VM i Brasil.

Det finnes teorier. Vi kan klamre oss til dem. Det finnes også teorier om en snøfri vinter. Begge deler er like usannsynlig. Vi kan likeså godt innse nederlaget nå.

For i går ble det så altfor tydelig. Både på banen og på tribunen.

To baklengs på dødball. Og nærmest ingenting skapt. Gårsdagen ble en leksjon av den tøffe sorten. FOTO:NTB/SCANPIX

To baklengs på dødball. Og nærmest ingenting skapt. Gårsdagen ble en leksjon av den tøffe sorten. FOTO:NTB/SCANPIX

Vi møtte rett og slett et langt bedre lag. Et lag vi selvsagt kunne slått på en maksimal dag, om Sveits ikke hadde vært skikkelig på. Men Drillos var langt fra maksimale. Og Sveits hadde en god nok dag til å slå Norge på sin egen styrke dødballer.

Det er kanskje lett å fordele skyld. Espen Ruud har fått sitt. Rune A. Jarstein tenker sikkert at han kunne tatt noen steg ut for å bokse ved begge scoringene. Og King kunne på en annen kveld ha headet ballen på innsiden av stanga istedenfor i nettveggen.

Men skylda er kollektiv. Hele laget, inkludert trenere – og arrangører og publikum.

For det var ikke bare på banen Norge fikk seg en leksjon. Den kom også på tribunen. Selv satt jeg som tilskuer på motsatt side av benkene. Og negativiteten som råder blant landslagspublikummet er påfallende. Støtten til eget lag fraværende.

Mens flere tusener Sveits-supportere sto i svingen og sang og trampeklappet sitt eget lag frem, hadde Norge en supportergjeng på rundt 20-30 personer gjemt i det ene hjørnet. Om de sang, eller hva de sang, aner jeg ikke. For jeg hørte dem ikke. Men fra tidligere erfaringer kan jeg anta at de prøvde, og at en del sav sangene var på engelsk – uforståelig nok på en norsk landskamp.

Jeg husker da det norske landslagspublikummet var bra. Da det var skikkelig trøkk på Ullevaal da landslaget spilte. Og støtten på bortebane som også ofte var veldig god. Men det er en jobb å gjøre der også.

Og det er mange ender å starte i. Billettprisene slår jeg fast her og nå: Per i dag kan de ikke forsvares. De er hinsides.

Å ha en «innpisker» i pausen som gauler «Er det noe liv her??» blir bare platt og pinlig. KissCam på tribunen i pausen likeså. Jeg så det gikk så langt at tribuneslitere jeg har kjent gjennom mange år, som jeg vet har reist land og strand rundt for å følge både klubb- og landslag, twitret at de følte seg fremmedgjort av hele arrangementet. Det er både litt skummelt og ganske trist.

I stedet ble situasjonen at de sveitsiske spillerne må ha følt de var på hjemmebane. Og det i et land som har en meget god tribunekultur i den lokale ligaen – Tippeligaen.

Jeg er i utgangspunktet ingen stor kritiker av Drillo, og mener at uavhengig av hans sorti, bør det reises statue av ham for det han har gjort for det norske landslaget, men det er klart det kan stilles noen spørsmål ved prioriteringene hans.

Drillo har gjort enormt mye for norsk fotball, men det kan stilles spørsmål ved noen av hans prioriteringer den siste tiden. FOTO: NTB/SCANPIX

Drillo har gjort enormt mye for norsk fotball, men det kan stilles spørsmål ved noen av hans prioriteringer den siste tiden. FOTO: NTB/SCANPIX

Jeg synes for eksempel at det er rart at en spiller som har vært mer eller mindre fast på midtbanen i et Premier League-lag, Alexander Tettey, virker å være ute av vurderingen. Det har vært et stykke mellom hver gang Joshua King har vært god som kant for klubblaget – vet landslagsledelsen dette? Hvorfor slår man så mye langt på Tarik Elyounoussi? Hvorfor venter man så lenge før man tar grep? Hvorfor tar man ikke mer hensyn til hvordan man skal få de beste ut av spillerne man bruker – Moa er for eksempel bedre med en spissmakker enn som alenespiss?

Det gror godt blant de yngre. Det er godt. Og det gir i alle fall håp for framtida. U21-gutta har vist vei. Kanskje tør den neste landslagssjefen å gjøre a-landslagsspillere ut av en del av dem når den tid kommer – slik Drillo gjorde da han tok over landslaget for første gang.

Kvelden i går ble deprimerende på alle mulige måter. Jeg gikk ikke sist av de drøyt 16 000 tilskuerne på Ullevaal. Men jeg håper sistemann slukket lyset.

For i Brasil vil de eneste nordmennene til stede være turister – om man ser bort fra Mikkel Diskerud da.

 • Adrian Haugan

  Morna, Drillo!

 • Ronny Ougendal

  Kwarasey ligger vel også godt an til plass i Brasil neste sommer…
  Ellers er jeg enig i at det svikter på tribunen, men spillerne må gjøre seg fortjent til jubelen. Mangler samspill offensivt. Up and Under. Angriper en og en.
  Rune Bratseth dribla av hele Kypros fra eget forsvar på 90-tallet og scorte. Da skal vi klare det med 11 mann også. Plutseløig var vi best i verden. Sammenligna oss med BARCELONA(???)

  Mangler laget rett og slett moral? Spirit? Samhold? Kan se slik ut på det offensive spillet.

  Jeg orker i hvert fall ikke å se på kampene lenger. Jeg blir litt uvel. Landslaget har blitt pute-tv.

  • Guest

   Gamboa å

  • Johan

   Kwarasey har bestemt for å spille for det Ghanesiske landslaget, dessverre..

   • Ronny Ougendal

    Ja det er jo det som er pointet. Kwarasey og Mix er de eneste norske som vil væte representert fordi de spiller for andre land. Men de er fortsatt halvt norske

    • Johan

     Åja, misforstod. Skjønte det nå 😉 Stemmer det. For øyeblikket har de en god grunn til å ha valgt og ikke spille for Norge..

 • Banankutter

  Helt utrolig at såkalte eksperter som Wikestad kan prestere å kalle dette skuffende. Sveits er et godt lag. Norge er et uhyre middelmådig lag.
  Og hvorfor bør spill i Premier League samsvare med en plass i troppen? Traust liga.

 • fendertom

  Du glemte et ord din skrikhals, og det er UTSKREKET ! ER så lei av skrikinga di at jeg orker ikke følge fotballkamper med deg som kommentator lenger…

  • Ritschko

   Kunne ikke sagt meg mer enig. Må skru av lyden når Wikestad setter i gang hylinga si. Topper seg som regel mot slutten av kampene når han bare skriker konstant selv om det er innkast til et av lagene… Kjenner flere andre som synes det samme. At fyren har elendig fotballforståelse og må bruke 5 repriser på å se at ballen faktisk gikk via en forsvarsspiller og i mål, noe stort sett alle andre ser på første forsøk, er irriterende, men kan ikke noen i tv2 være så snill og si til fyren at han må roe skrikinga littegran? Kasper Skrikestad, demp deg litt!

   • Philip DenAndre

    Jeg er helt enig. Kunne ikke sagt det bedre.

 • Bjørn Inge J. Ekaas

  At Norge er gode på dødballer er vel bare en myte. Lenge siden Jostein Flo herjet i luftrommet nå!

 • Philip DenAndre

  Eg får ondt i hodet av den skrikingen din Wikestad, vær så snill og slutt. Det er ikke noe koselig å starte kampen med 2 parglarin forte og en beroligende fordi du skriker sånn. Det finns folk som har angst og sånne ting. Å da er det ikke bra du skriker så mye hele tiden, spesielt på slutten av kampene. Jeg har prøvd å skur ned lyden på min Philips tv, men stemmen din skjærer igjennom uansett. Den ene høytaleren min ble ødelagt på det gamle tv mitt. Jeg forstod ikke hvorfor, men når jeg hører den skrikingen din nå så er det nok det som tok livet av den.
  Mvh en som vurderer å kjøpe seg hørselsvern for å se fotball kamp Ala Kasper Skrikestad.

  • CrestWolf

   Hva er det som feiler deg? Denne skrikingen som du kaller det har også et annet navn – engasjement! Engasjement er en av de viktigste delene av fotballen både for spillere og tilskuere sin del. Uten engasjement hadde fotballen vært dønn kjedelig. Alt annet også. Om du virkelig ikke klarer å se på en kamp med kommentatorer som nyter fotballen slik den skal nytes bør du ikke bare skru av lyden, men slutte å se på. Ut ifra det patetiske innlegget ditt er dette det du burde gjøre. Både for ditt eget beste (fordi du ikke forstår hva fotball er – følelsene) og for vårt (slik at vi slipper å høre på klagingen der du er den ENESTE som tar det standpunktet). Wikestad og Alsaker er Norges beste kommentatorer enten du vil det eller ei. Og de skriker ikke overdrevent heller. Du kan neppe ha prøvd å skru ned lyden. Dette vet jeg, fordi jeg ser samtlige kamper som de to nevnte kommentatorene kommenterer. Gratulerer med tidenes dummeste kommentar. Håper virkelig du PRØVDE å fremstå som en idiot.