Tidenes overgangsvindu

Overgangsvinduet er stengt for denne gangen. De fleste svarene  på  sommerens spekulasjoner er gitt.

Overgangsvinnere og –tapere er, om noe prematurt, kåret. Supportere jubler og gleder seg til å se nye spillere i aksjon. Andre raser. Manchester Uniteds supportere fikk oppleve noe så uvant som å sitte oppe hele natten på Deadline Day for å vente på forsterkninger, og skuffelsen de følte etterpå, til tross for Marouane Fellaini, var ikke til å ta feil av.

Og utviklingen av en liga der pengene rår, har tatt enda noen steg. De nye TV-pengene har fått bein å gå på omtrent før de har kommet på bok. Laget som havner sisteplass denne sesongen, får like mye TV-penger som Manchester United fikk for å vinne Premier League forrige sesong.

 

Mesut Özil sørget for at Arsenal satte ny overgangsrekord. FOTO: NRB/SCANPIX

Mesut Özil sørget for at Arsenal satte ny overgangsrekord. FOTO: NRB/SCANPIX

Det har gitt seg utslag i at de mindre klubbene i Premier League både har brukt penger, og tiltrukket seg spillere, som for kort tid siden ville blitt omtalt som fullstendig urealistisk.

Southampton har brukt over £35 millioner, og har hentet en spiller som Dani Osvaldo. Også nyopprykkede Cardiff har brukt over £30 millioner i sommer. Swansea og Norwich har brukt over £20 millioner hver, og hentet spillere som Wilfried bony og Leroy Fer.

Ellevilt.

Her er noen nøkkeltall fra sommeren vi har vært gjennom:

  • Det ble brukt £632 millioner.
  • £397 millioner var nettobruken fra Premier League-klubbene.
  • 59 % av spillerne hentet til Premier League ble hentet fra utlandet (mot 43 % forrige sommer).
  • 9 klubber tangerte sin gamle, eller satt nye overgangsrekord i enkeltkjøp.
  • Crystal Palace signerte flest nye spillere – hele 15 stykker.
  • Av de 14 spillerne Sunderland hentet, hadde kun én engelsk pass.
  • Av 84 nye spillere til Premier League, var kun åtte engelske.
  • Av £632 millioner brukt, ble kun £57 millioner brukt på engelske spillere.
  • Newcastle ble eneste lag som ikke brukte noen penger på permanente forsterkninger.

Og dette i en liga der under 35 % av dem som har startet en ligakamp til nå har vært engelsk. Det er bekymringsfullt.

Samtidig har ligaen fått noen fantastiske attraksjoner. Mesut Özil, spilleren med flest målgivende pasninger i La Liga de to siste sesongene har flyttet til London og Arsenal. Roberto Soldado, en av de største måltyvene på kontinentet de siste sesongene, har også flyttet til London, men til rivalen Tottenham. De har også hentet fantastiske navn som Erik Lamela, Christian Eriksen og Paulinho. Og hvem gleder seg til å se Willian i aksjon? Emanuele Giaccherini, Dani Osvaldo, Fernandinho, Stevan Jovetic, Jesus Navas, Alvaro Negredo, Mamadou Sakho, Ricky van Wolswinkel, Wilfried Bony og Gary Medel.

Det er jo fantastisk – men de kommer til en pris. Både i cash og sjel. Og det er det delte meninger om. Likevel er det slik fotballen har blitt.

Utslagene er derimot spennende å se. Når de presumptivt mindre lagene handler på en hylle som de har handlet på nå, kan utslaget bli at det blir enda tøffere i toppen. Færre enkle kamper for topplagene. Mer dramatikk+ Hvem vet.

Nå er hvertfall kortene delt ut for denne gang. Januar føles enn så lenge fjernt unna. Men vintermånedene kommer fortere enn man tror. Og da er sirkuset i gang igjen.

Får vi tro at det blir litt mer seriøse folk som drar for å hente Ander Herrera fra Baskerland?

(Kilder: The Times, Daily Mirror)