Plasserer fjerdeplasser i troféskapet

Gårsdagens seier ga Arsene Wenger en opptur, og et lite pusterom fra kravstore supportere. Arsenal lovet å bruke penger da sommeren startet. Det er et løfte de så langt ikke har holdt, og da Aston Villa spaserte av Emirates med tre poeng i ligaåpningen, ble murringen som har pågått, åpenbar.

Arsenal-supportere jeg har snakket med etter den katastrofale åpningskampen forteller meg at de føler seg lurt. De føler at Arsenal og Arsene Wenger har løyet. De vil at klubben skal bruke penger nå.

For Arsenal er en klubb som skal kjempe om troféer. Det gjør de i øyeblikket ikke. De har ikke vunnet et trofé på åtte år. Og med det laget de har i dag – sorry, kanskje kan de vinne en cup, men de er ikke i nærheten av å kunne utfordre om ligagull.

Og de har en manager som plasserer fjerdeplasser i troféskapet.

Slikt blir det misnøye av.

Det er ingen tvil om hva Arsenals supportere mener bør gjøres frem til neste mandag. FOTO: NTB/SCANPIX

Det er ingen tvil om hva Arsenals supportere mener bør gjøres frem til neste mandag. FOTO: NTB/SCANPIX

For Arsenal har et godt lag. Men hver gang det ser ut til å kunne likne på noe, klapper det på mystisk vis sammen.

De har ikke bredden. De har muligens ikke gode nok matchvinnere helt bakerst og helt på topp. Og de har ikke mange nok bærebjelker i laget til at byggverket holder til å nå helt opp.

De hadde verdensklassespillere som Cesc Fabregas og Robin van Persie på laget. De hadde Gael Clichy og Samir Nasri med flere – de vant ikke troféer da heller.

Det forteller en del om at det mangler ganske mye før man klarer å sette sammen et lag som kan være med helt i toppen av Premier League.

Men dette virket som muligheten. Der topplagene skiftet managere, kunne Arsenal fortsette med kontinuitet. Endelig var det midler. Mye midler.

Skulle man kunne ta et stort jafs innpå de andre, og kanskje klare det litt usannsynlige å gå forbi, så var det nå. Seier i åtte av de ti siste ligakampene, og spillere – spillere fra øverste hylle – på vei inn. Det så lyst ut.

Nå er panikken i ferd med å bre seg. Allerede etter én ligarunde.

Ingen skal konkludere så tidlig i sesongen. Det blir for dumt. Veldig mye kan skje. Det er til og med halvannen uke igjen av overgangsvinduet.

Men seieren over Fenerbahce viser ikke stort mer enn at Arsenal er bedre enn dem som gjerne ønsker seg inn i gruppespillet. De er fortsatt svakere enn lagene som kan vinne.

Der ønsker ikke Arsenals supportere å være. De ønsker å være i kategorien av klubber og lag som kan utfordre om alle de store troféene.

Arsene Wenger fortjener enorm respekt for jobben han har gjort i Arsenal. Men han kan ikke lenger leve på tidligere meritter. FOTO: NTB/SCANPIX

Arsene Wenger fortjener enorm respekt for jobben han har gjort i Arsenal. Men han kan ikke lenger leve på tidligere meritter. FOTO: NTB/SCANPIX

Men Arsene Wenger er sta. Det har han alltid vært. Han har vært best på det han har bedrevet. Han har revolusjonert både speiding og spillerutvikling. Problemet er at han ikke har villet forandre seg – tilpasse seg – på samme måte som Sir Alex Ferguson stadig fornyet seg i Manchester Uniteds managerstol.

Og når han virket å få Gonzalo Higuaín, en spiller som kunne passet laget hans perfekt, trekker han seg når Real Madrid pusher opp prisen. Og det virker, fra utsiden, som en prinsippsak fra en gammel franskmann.

Slike prinsipper, når man samtidig fremstår så gjerrig at man ikke vil bytte ut frakken som har defekt glidelås, kommer man til kort med i dagens overgangsmarked. Vanligvis er det styret som holder igjen penger mens manageren maser om å få bruke mer.

I Arsenal virker det å være omvendt.

Disse har vunnet troféer i England siden Arsenal vant sitt siste, FA-cupen, i 2005:
Chelsea, Manchester Utd, Manchester City, Liverpool, Portsmouth, Wigan, Tottenham, Birmingham og Swansea.

Arsene Wengers kontrakt går ut etter denne sesongen. Han kan ikke lenger leve på det han gjorde. Supporterne krever, og fortjener, bedre. Det er 2013. Overgangsmarkedet har gått bananas. Wenger misliker det. Andre managere har gitt uttrykk for at de misliker det. Supportere og andre misliker det. Det er ikke slik det skal være. Likevel klarer de andre å tilpasse seg den nye hverdagen.

Det må også Arsene Wenger gjøre om Arsenal skal bli et vinnerlag igjen.

Halvannen uke igjen.

Supporterne må se en reaksjon. Og listen over ankomne bør være av høyeste kaliber.

Pengene er der. Supporterne venter. Klokka tikker.

 • William Edward Mahler

  Det fins ingen, verken Arsenal-supportere eller andre, som mener noe annet enn at Wenger må styrke laget og stallen. Det fins vel heller ingen som mener at Arsenal som klubb kan være fornøyd med det sportslige utbyttet samlet sett over de siste åtte årene. Likevel er det skuffende å se at Wikestad føyer seg til i rekka av folk som vrir og vender på alt som kan tenkes å passe inn i “Arsenal er for dårlige”-bildet. Noen eksempler:

  * Dette “fjerdeplass er et trofé”-sitatet begynner å bli slitent nå. Utsagnet er vel så vidt meg bekjent brukt ved én enkelt anledning (dog sitert uendelig mange ganger), og alle skjønner jo hva Wenger egentlig mente med det. Ordlegginga var taktisk ugunstig, men det er for billig å bruke dette som om det var et dekkende uttrykk for Wengers og Arsenals ambisjoner.

  * Noe annet som aldri slutter å forbløffe meg: Hvor utrolig god Gaël Clichy brått ble i alles øyne da han dro fra Arsenal til Manchester City. Gjennom hele sin karriere i Arsenal ble Clichy med jevne mellomrom trukket fram som et svakt ledd i laget; for offensivt anlagt, for veik i duellspillet, dårlig posisjoneringsevne, for svake innlegg, overhodet ikke målfarlig etc. Så fort han forlot klubben ble han plutselig en klassespiller som Arsenal ikke klarte å holde på, til stadighet nevnt i samme åndedrag som verdensklassespillerne Fabregas og Van Persie.

  * På dette tidspunktet er tydeligvis heller ikke en solid 3-0-seier på bortebane mot Fenerbahce godt nok. Ordet “heksegryte” sitter som regel løst når det er snakk om bortekamp i Tyrkia, men tremålsseier i denne heksegryta, mot et lag som forrige sesong tapte knepent i semifinalen i Europa League, etter å ha slått ut Olympique Marseille i gruppespillet, er åpenbart ikke tegn på at Arsenal duger til noe.

  * Arsenal er svakere enn lagene som kan vinne Champions League, hevdes det. Da kan det jo påpekes at laget som vant Champions League sesongen 2011/12, havnet seks poeng bak Arsenal på tabellen i samme sesong (og kun to poeng foran sesongen etter). Det er nok ingen som har holdt Arsenal som favoritt til dette trofeet de siste sesongene (om noen gang), men det er vanskelig å se at forskjellene fra et lag som Chelsea de siste par årene skulle ha vært så store at det ene laget havner i “kan vinne”-kategorien, og ikke det andre.

  * “Frakken som har defekt glidelås” – særs billig poeng, men det skal få passere på bakgrunn av glidelåsepisodenes underholdningsverdi.

  Arsenal har utvilsomt falt ett hakk ned fra posisjonen klubben hadde for ti-femten år siden, men så har jo også toppsjiktet i engelsk og europeisk klubbfotball tilspisset seg siden Bergkamp og Vieiras glansdager. Det er høyst legitimt å diskutere klubbens og managerens prioriteringer, men jeg kan ikke være alene om å føle at Arsenal har blitt utsatt for i overkant mye negativt fokus i medier og blant det voksende nettkommentariatet. Klubben har tross alt ikke sunket helt ned på Liverpools nivå heller. 😛

  • InfamousBryn24

   For å dra frem at de havnet 6 poeng foran CL-vinnerne 11/12, Chelsea har hatt en helt annen vinnerkultur de siste 8 årene! Der Arsenal har snublet når det gjelder som mest har Chelsea greid å røske med seg et trofé eller to på slutten av omtrent hver sesong!

  • DiMatrix

   Veldig veldig bra skrevet. Solide argumenter også. Spesielt morsomt å lese nå som Arsenal har sikret seg Özil som jeg tror kan bli en av årets beste signeringer. Samtidig som Arsenal i mellomtiden har tatt seg til CL gruppespill og slått Tottenham. Pipa får fort en annen lyd da. Tipper Arsenal i år kommer til å kjempe om langt mer enn fjerde plassen i PL.

 • Per Konradi

  Kasper du er nok en grei gutt, men kan du vennligst slutte å bruke “ord” som re-debutere… Har registrert du har laget det ordet og bruker det flittig i kampene du kommenterer. Ordet du skal bruke er comeback. Takk!