Plasserer fjerdeplasser i troféskapet

Gårsdagens seier ga Arsene Wenger en opptur, og et lite pusterom fra kravstore supportere. Arsenal lovet å bruke penger da sommeren startet. Det er et løfte de så langt ikke har holdt, og da Aston Villa spaserte av Emirates med tre poeng i ligaåpningen, ble murringen som har pågått, åpenbar.

Arsenal-supportere jeg har snakket med etter den katastrofale åpningskampen forteller meg at de føler seg lurt. De føler at Arsenal og Arsene Wenger har løyet. De vil at klubben skal bruke penger nå.

For Arsenal er en klubb som skal kjempe om troféer. Det gjør de i øyeblikket ikke. De har ikke vunnet et trofé på åtte år. Og med det laget de har i dag – sorry, kanskje kan de vinne en cup, men de er ikke i nærheten av å kunne utfordre om ligagull.

Og de har en manager som plasserer fjerdeplasser i troféskapet.

Slikt blir det misnøye av.

Det er ingen tvil om hva Arsenals supportere mener bør gjøres frem til neste mandag. FOTO: NTB/SCANPIX

Det er ingen tvil om hva Arsenals supportere mener bør gjøres frem til neste mandag. FOTO: NTB/SCANPIX

For Arsenal har et godt lag. Men hver gang det ser ut til å kunne likne på noe, klapper det på mystisk vis sammen.

De har ikke bredden. De har muligens ikke gode nok matchvinnere helt bakerst og helt på topp. Og de har ikke mange nok bærebjelker i laget til at byggverket holder til å nå helt opp.

De hadde verdensklassespillere som Cesc Fabregas og Robin van Persie på laget. De hadde Gael Clichy og Samir Nasri med flere – de vant ikke troféer da heller.

Det forteller en del om at det mangler ganske mye før man klarer å sette sammen et lag som kan være med helt i toppen av Premier League.

Men dette virket som muligheten. Der topplagene skiftet managere, kunne Arsenal fortsette med kontinuitet. Endelig var det midler. Mye midler.

Skulle man kunne ta et stort jafs innpå de andre, og kanskje klare det litt usannsynlige å gå forbi, så var det nå. Seier i åtte av de ti siste ligakampene, og spillere – spillere fra øverste hylle – på vei inn. Det så lyst ut.

Nå er panikken i ferd med å bre seg. Allerede etter én ligarunde.

Ingen skal konkludere så tidlig i sesongen. Det blir for dumt. Veldig mye kan skje. Det er til og med halvannen uke igjen av overgangsvinduet.

Men seieren over Fenerbahce viser ikke stort mer enn at Arsenal er bedre enn dem som gjerne ønsker seg inn i gruppespillet. De er fortsatt svakere enn lagene som kan vinne.

Der ønsker ikke Arsenals supportere å være. De ønsker å være i kategorien av klubber og lag som kan utfordre om alle de store troféene.

Arsene Wenger fortjener enorm respekt for jobben han har gjort i Arsenal. Men han kan ikke lenger leve på tidligere meritter. FOTO: NTB/SCANPIX

Arsene Wenger fortjener enorm respekt for jobben han har gjort i Arsenal. Men han kan ikke lenger leve på tidligere meritter. FOTO: NTB/SCANPIX

Men Arsene Wenger er sta. Det har han alltid vært. Han har vært best på det han har bedrevet. Han har revolusjonert både speiding og spillerutvikling. Problemet er at han ikke har villet forandre seg – tilpasse seg – på samme måte som Sir Alex Ferguson stadig fornyet seg i Manchester Uniteds managerstol.

Og når han virket å få Gonzalo Higuaín, en spiller som kunne passet laget hans perfekt, trekker han seg når Real Madrid pusher opp prisen. Og det virker, fra utsiden, som en prinsippsak fra en gammel franskmann.

Slike prinsipper, når man samtidig fremstår så gjerrig at man ikke vil bytte ut frakken som har defekt glidelås, kommer man til kort med i dagens overgangsmarked. Vanligvis er det styret som holder igjen penger mens manageren maser om å få bruke mer.

I Arsenal virker det å være omvendt.

Disse har vunnet troféer i England siden Arsenal vant sitt siste, FA-cupen, i 2005:
Chelsea, Manchester Utd, Manchester City, Liverpool, Portsmouth, Wigan, Tottenham, Birmingham og Swansea.

Arsene Wengers kontrakt går ut etter denne sesongen. Han kan ikke lenger leve på det han gjorde. Supporterne krever, og fortjener, bedre. Det er 2013. Overgangsmarkedet har gått bananas. Wenger misliker det. Andre managere har gitt uttrykk for at de misliker det. Supportere og andre misliker det. Det er ikke slik det skal være. Likevel klarer de andre å tilpasse seg den nye hverdagen.

Det må også Arsene Wenger gjøre om Arsenal skal bli et vinnerlag igjen.

Halvannen uke igjen.

Supporterne må se en reaksjon. Og listen over ankomne bør være av høyeste kaliber.

Pengene er der. Supporterne venter. Klokka tikker.