Premier Leagues ti beste utlendinger

Da Victor Wanyama debuterte for Southampton i helga ble han den første kenyaneren i Premier League. Han representerte også, i følge Wikipedia, den hundrede nasjonen som har spilt i Premier League. The Times’ statistikkmann Bill Edgar er, for ordens skyld, ikke helt enig. Det er heller ikke Infostrada (98 mot 104 nasjoner). Jeg er heller ikke blant dem som tror britisk fotball startet opp i 1992 fordi den øverste divisjonen skiftet navn i 1992. Men føler likevel det blir galt å sette spillere jeg ikke har sett noe særlig opp mot spillere jeg har sett mye. Alderen min gjør at jeg var på min første kamp i England i 87/88-sesongen, og engelsk fotball var heller ikke like tilgjengelig på TV den gangen som i dag. Så listen over de ti beste utlendingene, ville nok bli ganske lik.

Uansett er dette en perfekt anledning til å ramse opp de ti beste, etter min mening, utlendingene (ikke-britiske) i Premier League.

Jeg har selvsagt mine personlige favoritter også, som jeg dessverre innser at kanskje ikke kommer helt inn på en topp ti-liste. Jeg elsket Jay-Jay Okocha i Bolton. Tony Yeboah i Leeds var fantastisk, Bruce Grobelaar kommer aldri til å glemmes, Fernando Torres var magisk i Liverpool, men man må være ærlige å si at noe av magien har forsvunnet (for denne gang), Erik Thorstvedt og Ole Gunnar Solskjær har vært to av mange gode (og mindre gode) representanter for Norge. Cesc Fabregas, Sami Hyypia, Marc Overrmars, Xabi Alonso, Georgi Kinkladze, Dwight Yorke, Emmanuel Petit og Andrei Kanchelskis er også spillere det smerter litt å utelate.

Minner som vanlig om at denne lista er subjektiv. Du kan gjerne komme med egne forslag i kommentarfeltet.

Jürgen Klinsmann var elsket av supporterne. FOTO: NTB/SCANPIX

Jürgen Klinsmann var elsket av supporterne. FOTO: NTB/SCANPIX

 10. Jürgen Klinsmann

Da det enda ikke var flust med utlendinger i Premier League, kom Jürgen Klinsamnn inn som et av de friskeste pustene noen sinne. Fra glamorøse Monaco, og fra det tyske landslaget som slo England på straffer i VM-semifinalen i 1990.

Med ryktet om skuespill i tillegg, var han langt fra Englands mest populære mann, men tok brodden av all kritikk da han kastet seg ned langs bakken etter debut-scoringen mot Sheffield Wednesday. En personlig favoritt, og egentlig alle Spurs-supporteres favoritt etter den kampen.

9. David Ginola

Noen spillere, uavhengig av lag, blir man bare stående å le for i det hele tatt å få se drive med magien. Ginola var en slik type. Han brakte med seg skuespillet til England for alvor, men han huskes i ettertid likevel for at han var en fantastisk fotballspiller.

Kunne virke helt uinteressert, for så å dra av tre mann og sette opp en fantastisk scoring. Meget viktig mann da Newcastle havnet på andreplass i Premier League i hans første sesong, og ble en like stor favoritt på White Hart Lane da han flyttet sørover.

Avslutningen på karrieren i England i Aston Villa og Everton, huskes ikke like godt, men spilte seg til legendestatus de første årene.

8. Peter Schmeichel

Dansken var en så viktig del av Manchester United at han var savnet i mange år etter sin avgang. Ikke før Edwin van der Sar fikk de røde djevlene en fullgod erstatter.

Kanskje tidenes mest uredde keeper. Stoppet det aller meste. Styrte forsvarsfireren så godt at nesten hvem som helst kunne spilt godt foran han, og kastet lett over midtlinja, og var på den måten også et viktig angrepsvåpen.

En kjempe av en keeper. Og en av de viktigste ingrediensene i et av tidenes mest suksessfulle lag.

7. Ruud van Nistelrooy

En målmaskin uten sidestykke. Kunne dukke opp på de rareste steder og dytte ballen i mål. Nesten 100 mål på 150 kamper forteller alt om hvor målfarlig han var.

Slo til fra første sesong. Scoret 23 ligamål, ti i Champions League, og ble kåret til Årets spiller i Premier League.

Gjorde ikke like mye av seg som mange andre av Manchester Uniteds angripere har gjort gjennom tidene, men få kan måle seg med målteften til nederlenderen.

De prøvde så godt de kunne, men Zola kunne drillet de alle i en telefonkiosk. FOTO: NTB/SCANPIX

De prøvde så godt de kunne, men Zola kunne drillet de alle i en telefonkiosk. FOTO: NTB/SCANPIX

6. Gianfranco Zola

Var hele 30 år da han kom til Chelsea, men alderen var ingen hindring, og Chelsea-supporterne trykket den lille italieneren til sitt bryst fra første møte.

Minnet lyver sikkert litt, men det føles som nesten alle hans scoringer kunne vært kandidater til Årets mål-kåringer. Kunne gjøre ting som var helt ulogiske, men som viste seg å være geniale. Holdt det gående, til tross for alderen, og han var 36 år da han tokk fatt på sin siste Chelsea-sesong. Leverte sin beste sesong rent scoringsmessig da, og det er nesten så man tenker at han fremdeles ikke hadde gjort seg bort om han hadde fortsatt til i dag.

Ble kåret til tidenes beste Chelsea-spiller i 2003.

5. Didier Drogba

Ivorianeren hadde allerede satt fyr på Champions League for Marseille, men fikk en litt trøblete start på Chelsea-karrieren med skader som satte han utenfor deler av sesongen. Han ble imidlertid bare bedre, og terroriserte ethvert Premier League-forsvar med fart, fysikk og avslutteregenskaper.

Endte på 100 Premier League-mål, den eneste afrikaneren som har nådd den milepælen, og den eneste ikke-britiske etter Dwight Yorke med tresifret.

Avslutningen på Chelsea-karrieren ble preget av urolighetene i klubben, men han kronet sitt Chelsea-eventyr ved å score målet som gjorde at klubben vant sitt første Champions League-trofé. Kommer sent til å bli glemt på Stamford Bridge.

4. Dennis Bergkamp

Fortsatt finnes det ikke en eneste video med høydepunkter fra Premier Leagues historie som ikke inneholder flere Bergkamp-scoringer. Han scoret både mange og vakre. Kunne score fra enhver posisjon, og fra et hvert utgangspunkt. Hat-tricket mot Leicester var magisk, så var scoringen mot Newcastle i 2002. Mange flere kunne også vært ramset opp.

Tre ligagull, fire FA-cupseire og to ganger Årets mål.

Etter en litt treg start på Highbury, vil det han gjorde de neste ti årene for alltid huskes nord i London. I alle fall hos den rødhvite delen.

3. Cristiano Ronaldo

En spiller som forvirret mer enn han begeistret da han kom til Old Trafford. Hundre overstegsfinter på rad, men ingen progresjon. Artig å se på, men ikke altfor ofte med mål som resultat.

Så klikket det plutselig for portugiseren. Ingen kunne demme opp for han. Han var overalt. Og om ikke spillemålene satt, revolusjonerte han måten å ta frispark på. En stund føltes det ut som frispark fra 25 meter og inn var like farlig som å få straffespark mot.

Var den viktigste komponenten i et lag som vant Premier League og Champions League. En maskin med alle ingrediensene av krydder i maskineriet.

Dagen hverken Sir Alex eller noen Manchester United-supportere glemmer. Kanskje tidenes kjøp i engelsk fotball. FOTO: NTB/SCANPIX

Dagen hverken Sir Alex eller noen Manchester United-supportere glemmer. Kanskje tidenes kjøp i engelsk fotball. FOTO: NTB/SCANPIX

2. Eric Cantona

Et av tidenes kjøp i Premier League. Og historien vil ha det til at det var relativt tilfeldig at man fikk kjøpt franskmannen fra Leeds også. Ledet Yorkshire-laget til ligagull i 91/92, før han kom til et Manchester United som ikke hadde vunnet ligaen på over 25 år, og som lå ti poeng bak teten i Premier League.

Med franskmannen, som snakker om måker bak fiskebåter, som ingen forstod noen som helst av, da han kom, ble Manchester United nærmest uslåelige. Endte opp med å vinne ligagull med ti poeng – for første gang siden 1967. Og de vant igjen sesongen etter.

Cantona huskes selvsagt også for ting som flykick på en supporter, men som spiller var han noe helt eget.

For et savn. På tunge dager kan Arsenal-supporterne prøve å mane frem dette bildet. FOTO: NTB/SCANPIX

For et savn. På tunge dager kan Arsenal-supporterne prøve å mane frem dette bildet. FOTO: NTB/SCANPIX

1. Thierry Henry

Kom som en rask flankespiller som ikke hadde satt fyr på verken Monaco eller Juventus. Men som ren angrepsspiller, var Thierry Henry noe helt eget. Kunne sette fart alene mot etablert forsvar, og ingen kunne stoppe han. Signaturscoringene satt i lengste hjørne, og han kunne i tillegg score fra alle tenkelige og utenkelige vinkler.

Passet Arsenal-stilen som hånd i hanske. Ingen kunne presse Arsenal høyt, for en eneste klarering framover var nok til at Henry parkerte det som var av forsvarere og satte ballen i mål. The Gunners vant fem troféer, hvorav to Premier League-gull mens Henry var i klubben. De har ikke vunnet et eneste siden.

Så Victor Wanyama – her ligger listen. Når Fernando Amorebieta debuterer for fulham, blir enda en nasjon satt på Premier League-kartet. Han blir den første fra Venezuela til å spille i verdens vakreste liga.

Og når vi er inne på det. I følge Infostrada ble Ricky van Wolswinkel og Maarten Stekelenburd nederlender nummer 99 og 100 i Premier League. En liste på de beste nederlenderne hadde vel kanskje også gjort seg.

Her er iallefall min topp 5 over de hundre Oranje-gutta som har spilt Premier League-fotball

1. Dennis Bergkamp
2. Ruud van Nistelrooy
3. Edwin van der Sar
4. Marc Overmars
5. Jimmy Floyd Hasselbaink

 • Moyes the child molester

  Hva gjør Cantona på denne listen? Truet han med å karatesparke om han ikke ble nevnt? En meget middelmådig spiller.

  • Anders Hole

   Nåååå får du gi deg. Cantona er en av 90 tallets beste spillere (hvis ikke den beste). Han var suveren og en fantastisk spiller. Han kunne, som Henry, gjøre det utenkelige.

   • edmcm

    90-tallets beste spiller faktisk. Bør vel greie å komme seg inn i den franske landslagstroppen da. Cantona var aldri i nærheten av ZIdane, Ronaldo, Figo, Raul og en haug med andre.

    • Peder K. B. Strøm

     Cantona var kontroversiell og spesiell, og det at han spilte i England styrket heller ikke hans sjanser for å spille for Frankrike.

    • Kristoffer Espeland

     Nå sa vel godeste Anders Hole at han var ÉN av 90-tallets beste spillere. Ikke DEN beste. Cantona kom på tredje plass i Ballon d’or kåringen i 1993. Da er man god om man klarer det. Ikke best, men blant de beste.

     PS: Cantona spilte 45 kamper for Frankrike og scoret 20 mål. Vil da si at han klarte å spille seg greit inn på det franske landslaget.

   • Peder K. B. Strøm

    Ronaldo > Cantona. Den brasilianske, altså. I tillegg kan jeg jo rope ut Romario, Rivaldo og slike spillere. Cantona var ikke 90-tallets beste spiller.

 • Anders Hole

  Flott liste, men ville kanskje, som deg, vurdert Kinkladze som var en fantastisk spiller i City sitt nesten falleferdige lag.

  • Peder K. B. Strøm

   Næmmen, holebassen jo.

   • Anders Hole

    Le Cookie.

    • Peder K. B. Strøm

     Le Tometern

 • ManchesterUnitedsupporter123

  Har ingenting å utsette på denne lista jeg i vertfall, flott liste med mange store spillere.

 • actanon

  Fin liste. Nå er ikke jeg helt objektiv, men både Pires og Vieira kunne vel forsvart en plass. Sier sitt om hvor utrolige The Invincibles var.

  • Numinex

   Jeg leste ‘Persie’ og var på vei til å legge igjen en kommentar, glad jeg leste på nytt, hehe.

 • stian

  Fin liste. 🙂

 • Steffen Tvermyr

  Perfekt.

 • Isco1999

  nani??

  • SwagOla

   Herregud

   • Isco1999

    Hva?

    • SwagOla

     Du kan da virkelig ikke komme her og påstå at Nani er blandt de 10 beste ikke-britiske spillerne som har spilt i PL gjennom tidene. Selv om du kanskje bare er 14 år skal det ikke mye til for å forstå at du har legender som Henry, Zola, Bergkamp og Raul. Nani hadde ikke i nærheten av den samme påvirkningen på Man. U som f.eks Cantona eller CR7 hadde i sin tid.

  • Kleppis

   1999, ja..

  • Ronaldo2000

   Er så lei av disse useriøse små ungene med United briller, NEI Nani er ikke i nærheten av en topp 10. Akuratt slike som deg, Isco1999 ødelegger dette forumet!!! Tv2 burde kastet personer som kommer med useriøse kommentarer for godt! Men over til fakta, skulle elsket å sitt en Alonso på denne listen, men konkuransen er steinhard/beinhard. Arbeloa, Modric, Beckham, carvalho kunne også vert på denne listen. Liker derimot at ruud van nistelrooy er der(mye takket være hans prestasjoner i Real Madrid).

   • Thonyl

    Beckham? Seriøst?

    • Ronaldo2000

     Ja han spillte jo noen år i United før han gikk til Real

     • Thonyl

      Riktig, men han er britisk, mens listen baseres på ikke-britiske spillere.

     • Ronaldo2000

      ja, kom på han var spansk….

     • Bendik Berggreen Kaalaas

      Jaaa, når du sier det. Franskmannen David Beckham, eller var han tysk?

   • Peder K. B. Strøm

    Arbeloa? Han var jo en habil back, men SÅ god var han da ikke. Beckham er engelsk, din idiot.

 • Hyde

  Listen av spillere som blir skrevet om er jo ikke den samme listen som du oppsummerer med på slutten?
  1. Dennis Bergkamp
  2. Ruud van Nistelrooy
  3. Edwin van der Sar
  4. Marc Overmars
  5. Jimmy Floyd Hasselbaink

  Står jo nederst…

  • chrisglass

   “Her er iallefall min topp 5 over de hundre Oranje-gutta som har spilt Premier League-fotball”

   • Hyde

    Ser det nå, thx

 • Manchester_United

  Ikke en eneste defensiv spiller, sett bort fra Schmeichel? Nemanja Vidic burde vært med på en sånn liste, men slikt har man nok forskjellige meninger om. Når man ser på de spillerne du nevner er det fort gjort å glemme at man har fotballspillere som jobber i forsvar også.

  Van Persie er også en meget brukbar nederlender som fort kunne kommet med på en av listene.

 • Bjørn-Magne Johnsen

  Er du tard? Hva med Benteke, Weimann, Guzan, Tony Moon og N’Zogbia ?!!!

  • HansErikMartinsen100

   Hæææ. Når du kommer med slike tullenavn. Hva da med Hernan Crespo, John Jensen og Jan Mølby ?

   • Bjørn-Magne Johnsen

    Du glemte Verón .

  • Esben Aasen

   Aston Villa fan…? Hvis Benteke er i PL i fem år til og presterer på samme nivå som fjoråret, så kan bli med i diskusjonen om topp 20.

   • Bjørn-Magne Johnsen

    Villa fan, ja.

 • Hylland

  DE GEA??????

  • Amonyn

   Har bare hatt én overbevisende sesong i PL. Kan likevel sikkert komme på lista om noen år.
   Lista er upåklagelig.

  • Maddo_X

   Alt for tidlig for han.

  • Thomas

   Skulle han danke ut Schmeichel da mener du? Da burde både Begovic og Mignolet være med på listen ettersom begge har hatt bedre sesonger enn de Gea.

   • Anders Holand

    Dere er jo løkhoder hele gjengen som tar han seriøst.

 • Gooner91

  Thierry Henry! Ingen over, ingen ved siden av

 • Stian Ivanovic Haugen

  Enig! God liste

 • reyesarsenal9 .

  Dette var faktisk en veldig bra liste, sjeldent jeg er enig i sånne lister, men her var det meget bra.

  • Lol

   Ville det ikke vært en bra liste hvis du var uenig?

   • reyesarsenal9 .

    Nei? Hvordan kan noen si en liste er bra hvis man er uenig da? Gir jo ingen mening.

    • Lol

     Fordi det er fysisk umulig å lage en god liste med velbegrunnede valg, hvor man likevel kan være uenig med valgene.

     Jeg synes at dette er en bra laget liste, uten at jeg er helt enig.

     • reyesarsenal9 .

      Du motsier deg selv her, du sier det ikke er mulig å lage en liste med velbegrunnede valg, hvor man er uenig med valgene også sier du at du er ikke helt enig. Poenget er jo uansett at listen er bra, men alle har jo hver sin smak, så selv om både du og jeg syntes listen er bra, må ikke alle syntes det.

     • Lol

      Jeg var ironisk i den første setningen…

     • reyesarsenal9 .

      Ja vel, endrer jo ikke noe

 • HansErikMartinsen100

  Cristiano Ronaldo. Ingen over ingen ved siden, alle under. Ellers veldig bra ! Savner også Georgi Kinkladze for en spiller !!!

 • Sondre Godset Hansen

  Giggs?

  • joen1307

   Walisiske klubber er med i PL

  • AreGrande

   Giggs er britisk.

 • Stein Olaf Olsen

  savner kanskje en Solskjær og Geogre Best her.. men er veldig vanskelig å sette ut andre for at de skal få plass!

  • Tangen

   Solskjaer hadde muligens vært med på en topp 20 liste. George Best var britisk, og var aldri i Premier League.

   • ManUtd/Godset<3

    George Best var norsk irsk, ikke britisk. Så han kunne godt vært med

    • Kenneth Ericsson

     At han var? Norsk Irsk? Spesiellt!

    • Eirik Lie Morken

     bare premier league spillere tatt med, premier league åpnet i 92

    • Esben Aasen

     Nord-Irland hører til Great Britain da, så da er/var han vel britisk. Det er Irland som ikke hører til Great Britain.

 • Tangen

  Bra liste. Enig med mye. MEN på listen over de beste nederlenderne er visst van Persie glemt…?

  Vieira må jo være på ellevte plass!

  • megakongla

   En god tap-in sesong for United gjør ikke RVP til en legende.

   • Wiikii

    Hvor kommer legende inn?

  • jaa9tony

   RvP har hatt to fantastiske sesonger. Bortsett fra det har han ikke dominert. For lite (enda) til å havne blant tidenes beste.

 • AreGrande

  1. Klinsmann
  2. Cantona

 • Moyes the child molester

  Hvor er Bebe?

  • TheMightyCantona7

   Hos Gullballutdelingen.

 • Maddo_X

  Flott liste, men personlig ville jeg gjort plass til Vieira!

 • jacob berg

  Hvor er RvP??

  • Joel

   han har vært elendig i 7 år, god i 2, du kommer ikke på en slik liste da vettu! Bergkamp var så mye bedre enn det RvP er i dag.

   • Leif Edvard Løvland

    han har vært god alle årene…

    • Joel

     Har du ligget i koma mellom 2004 og 2011 eller?

 • Trondski

  For en jobb du har, Wikestad.. Sitte å lage slike lister og få betalt for det. Mens i helgene får du dra til England på TV2 sin regning (noen helger hvertfall) – Jeg håper du skjønner hvor heldig du er !

 • Banankutter

  Er vel knapt en håndfull engelske spillere, siden tidenes morgen, som kan sies å få betegnelsen “verdensklasse” slik ovennevte spillere har.
  Det sier litt om hvor avhengige av utenlandske spillere Premier League er for å opprettholde rykte som en av de fem store ligaene i verden. Patetisk.

 • Esben Aasen

  Merkelig at David Ginola er på topp 10 lista. For Tottenham, Newcastle, Aston Villa og Everton spilte han totalt 195 kamper og scorte bare 22 mål. Som Ving/spiss er det fryktelig lavt. Til sammenligning så scorte han 33 mål på 115 kamper for PSG. Mange utlendinger som kommer foran han i køen etter min mening. Topp 30 – 10 er han nok, men ikke noe topp 10.

  • Kjell-W.

   Ginola var da aldri spiss. Dribleving.

 • Tor Schjølberg

  grobbelaar :))

 • Martin Arntzen

  Vieira mangler her ja.

 • bulletchazer

  Bra liste det her, men hvor er Tal Ben-Haim? Mener han burde tatt 5 plass her altså.

 • xEl_Pistolero

  Dette viser at folk som ser på fotball bare bryr seg om angrepsspillere og ikke om de som gjør grov jobben slik at nettopp angrepsspillerne kan gjøre som de gjør. Av den grunn ønsker jeg å slenge inn noen navn:

  Lucas Radebe (Leeds legende)
  Patrice Vieira (Arsenal legende)
  Nemanja Vidic (Man United legende)
  Daniel Agger (Liverpool legende?)

 • Kristiansen

  Synes i grunn Bergkamp var bedre enn Cantona.

 • Arve Henriksen

  Selv om Cantona er den fotballspilleren som står mitt hjerte nærmest, og slik vil det alltid være, må jeg innrømme at Thierry Henry på første ikke føles feil. Helt utrolig spiller i Arsenal-trøya.