Premier Leagues ti beste utlendinger

Da Victor Wanyama debuterte for Southampton i helga ble han den første kenyaneren i Premier League. Han representerte også, i følge Wikipedia, den hundrede nasjonen som har spilt i Premier League. The Times’ statistikkmann Bill Edgar er, for ordens skyld, ikke helt enig. Det er heller ikke Infostrada (98 mot 104 nasjoner). Jeg er heller ikke blant dem som tror britisk fotball startet opp i 1992 fordi den øverste divisjonen skiftet navn i 1992. Men føler likevel det blir galt å sette spillere jeg ikke har sett noe særlig opp mot spillere jeg har sett mye. Alderen min gjør at jeg var på min første kamp i England i 87/88-sesongen, og engelsk fotball var heller ikke like tilgjengelig på TV den gangen som i dag. Så listen over de ti beste utlendingene, ville nok bli ganske lik.

Uansett er dette en perfekt anledning til å ramse opp de ti beste, etter min mening, utlendingene (ikke-britiske) i Premier League.

Jeg har selvsagt mine personlige favoritter også, som jeg dessverre innser at kanskje ikke kommer helt inn på en topp ti-liste. Jeg elsket Jay-Jay Okocha i Bolton. Tony Yeboah i Leeds var fantastisk, Bruce Grobelaar kommer aldri til å glemmes, Fernando Torres var magisk i Liverpool, men man må være ærlige å si at noe av magien har forsvunnet (for denne gang), Erik Thorstvedt og Ole Gunnar Solskjær har vært to av mange gode (og mindre gode) representanter for Norge. Cesc Fabregas, Sami Hyypia, Marc Overrmars, Xabi Alonso, Georgi Kinkladze, Dwight Yorke, Emmanuel Petit og Andrei Kanchelskis er også spillere det smerter litt å utelate.

Minner som vanlig om at denne lista er subjektiv. Du kan gjerne komme med egne forslag i kommentarfeltet.

Jürgen Klinsmann var elsket av supporterne. FOTO: NTB/SCANPIX

Jürgen Klinsmann var elsket av supporterne. FOTO: NTB/SCANPIX

 10. Jürgen Klinsmann

Da det enda ikke var flust med utlendinger i Premier League, kom Jürgen Klinsamnn inn som et av de friskeste pustene noen sinne. Fra glamorøse Monaco, og fra det tyske landslaget som slo England på straffer i VM-semifinalen i 1990.

Med ryktet om skuespill i tillegg, var han langt fra Englands mest populære mann, men tok brodden av all kritikk da han kastet seg ned langs bakken etter debut-scoringen mot Sheffield Wednesday. En personlig favoritt, og egentlig alle Spurs-supporteres favoritt etter den kampen.

9. David Ginola

Noen spillere, uavhengig av lag, blir man bare stående å le for i det hele tatt å få se drive med magien. Ginola var en slik type. Han brakte med seg skuespillet til England for alvor, men han huskes i ettertid likevel for at han var en fantastisk fotballspiller.

Kunne virke helt uinteressert, for så å dra av tre mann og sette opp en fantastisk scoring. Meget viktig mann da Newcastle havnet på andreplass i Premier League i hans første sesong, og ble en like stor favoritt på White Hart Lane da han flyttet sørover.

Avslutningen på karrieren i England i Aston Villa og Everton, huskes ikke like godt, men spilte seg til legendestatus de første årene.

8. Peter Schmeichel

Dansken var en så viktig del av Manchester United at han var savnet i mange år etter sin avgang. Ikke før Edwin van der Sar fikk de røde djevlene en fullgod erstatter.

Kanskje tidenes mest uredde keeper. Stoppet det aller meste. Styrte forsvarsfireren så godt at nesten hvem som helst kunne spilt godt foran han, og kastet lett over midtlinja, og var på den måten også et viktig angrepsvåpen.

En kjempe av en keeper. Og en av de viktigste ingrediensene i et av tidenes mest suksessfulle lag.

7. Ruud van Nistelrooy

En målmaskin uten sidestykke. Kunne dukke opp på de rareste steder og dytte ballen i mål. Nesten 100 mål på 150 kamper forteller alt om hvor målfarlig han var.

Slo til fra første sesong. Scoret 23 ligamål, ti i Champions League, og ble kåret til Årets spiller i Premier League.

Gjorde ikke like mye av seg som mange andre av Manchester Uniteds angripere har gjort gjennom tidene, men få kan måle seg med målteften til nederlenderen.

De prøvde så godt de kunne, men Zola kunne drillet de alle i en telefonkiosk. FOTO: NTB/SCANPIX

De prøvde så godt de kunne, men Zola kunne drillet de alle i en telefonkiosk. FOTO: NTB/SCANPIX

6. Gianfranco Zola

Var hele 30 år da han kom til Chelsea, men alderen var ingen hindring, og Chelsea-supporterne trykket den lille italieneren til sitt bryst fra første møte.

Minnet lyver sikkert litt, men det føles som nesten alle hans scoringer kunne vært kandidater til Årets mål-kåringer. Kunne gjøre ting som var helt ulogiske, men som viste seg å være geniale. Holdt det gående, til tross for alderen, og han var 36 år da han tokk fatt på sin siste Chelsea-sesong. Leverte sin beste sesong rent scoringsmessig da, og det er nesten så man tenker at han fremdeles ikke hadde gjort seg bort om han hadde fortsatt til i dag.

Ble kåret til tidenes beste Chelsea-spiller i 2003.

5. Didier Drogba

Ivorianeren hadde allerede satt fyr på Champions League for Marseille, men fikk en litt trøblete start på Chelsea-karrieren med skader som satte han utenfor deler av sesongen. Han ble imidlertid bare bedre, og terroriserte ethvert Premier League-forsvar med fart, fysikk og avslutteregenskaper.

Endte på 100 Premier League-mål, den eneste afrikaneren som har nådd den milepælen, og den eneste ikke-britiske etter Dwight Yorke med tresifret.

Avslutningen på Chelsea-karrieren ble preget av urolighetene i klubben, men han kronet sitt Chelsea-eventyr ved å score målet som gjorde at klubben vant sitt første Champions League-trofé. Kommer sent til å bli glemt på Stamford Bridge.

4. Dennis Bergkamp

Fortsatt finnes det ikke en eneste video med høydepunkter fra Premier Leagues historie som ikke inneholder flere Bergkamp-scoringer. Han scoret både mange og vakre. Kunne score fra enhver posisjon, og fra et hvert utgangspunkt. Hat-tricket mot Leicester var magisk, så var scoringen mot Newcastle i 2002. Mange flere kunne også vært ramset opp.

Tre ligagull, fire FA-cupseire og to ganger Årets mål.

Etter en litt treg start på Highbury, vil det han gjorde de neste ti årene for alltid huskes nord i London. I alle fall hos den rødhvite delen.

3. Cristiano Ronaldo

En spiller som forvirret mer enn han begeistret da han kom til Old Trafford. Hundre overstegsfinter på rad, men ingen progresjon. Artig å se på, men ikke altfor ofte med mål som resultat.

Så klikket det plutselig for portugiseren. Ingen kunne demme opp for han. Han var overalt. Og om ikke spillemålene satt, revolusjonerte han måten å ta frispark på. En stund føltes det ut som frispark fra 25 meter og inn var like farlig som å få straffespark mot.

Var den viktigste komponenten i et lag som vant Premier League og Champions League. En maskin med alle ingrediensene av krydder i maskineriet.

Dagen hverken Sir Alex eller noen Manchester United-supportere glemmer. Kanskje tidenes kjøp i engelsk fotball. FOTO: NTB/SCANPIX

Dagen hverken Sir Alex eller noen Manchester United-supportere glemmer. Kanskje tidenes kjøp i engelsk fotball. FOTO: NTB/SCANPIX

2. Eric Cantona

Et av tidenes kjøp i Premier League. Og historien vil ha det til at det var relativt tilfeldig at man fikk kjøpt franskmannen fra Leeds også. Ledet Yorkshire-laget til ligagull i 91/92, før han kom til et Manchester United som ikke hadde vunnet ligaen på over 25 år, og som lå ti poeng bak teten i Premier League.

Med franskmannen, som snakker om måker bak fiskebåter, som ingen forstod noen som helst av, da han kom, ble Manchester United nærmest uslåelige. Endte opp med å vinne ligagull med ti poeng – for første gang siden 1967. Og de vant igjen sesongen etter.

Cantona huskes selvsagt også for ting som flykick på en supporter, men som spiller var han noe helt eget.

For et savn. På tunge dager kan Arsenal-supporterne prøve å mane frem dette bildet. FOTO: NTB/SCANPIX

For et savn. På tunge dager kan Arsenal-supporterne prøve å mane frem dette bildet. FOTO: NTB/SCANPIX

1. Thierry Henry

Kom som en rask flankespiller som ikke hadde satt fyr på verken Monaco eller Juventus. Men som ren angrepsspiller, var Thierry Henry noe helt eget. Kunne sette fart alene mot etablert forsvar, og ingen kunne stoppe han. Signaturscoringene satt i lengste hjørne, og han kunne i tillegg score fra alle tenkelige og utenkelige vinkler.

Passet Arsenal-stilen som hånd i hanske. Ingen kunne presse Arsenal høyt, for en eneste klarering framover var nok til at Henry parkerte det som var av forsvarere og satte ballen i mål. The Gunners vant fem troféer, hvorav to Premier League-gull mens Henry var i klubben. De har ikke vunnet et eneste siden.

Så Victor Wanyama – her ligger listen. Når Fernando Amorebieta debuterer for fulham, blir enda en nasjon satt på Premier League-kartet. Han blir den første fra Venezuela til å spille i verdens vakreste liga.

Og når vi er inne på det. I følge Infostrada ble Ricky van Wolswinkel og Maarten Stekelenburd nederlender nummer 99 og 100 i Premier League. En liste på de beste nederlenderne hadde vel kanskje også gjort seg.

Her er iallefall min topp 5 over de hundre Oranje-gutta som har spilt Premier League-fotball

1. Dennis Bergkamp
2. Ruud van Nistelrooy
3. Edwin van der Sar
4. Marc Overmars
5. Jimmy Floyd Hasselbaink