Isco Fever

Det ble et fantastisk mesterskap i Israel. Og vinneren ble, som de to siste U19-EM, som de to siste EM for seniorer og som siste U21-EM, Spania. Laget de har er makeløst, mer er det nesten ikke å si. Kombinasjonen av individuelle kvaliteter, kombinert med de kollektive egenskapene, er unik. Alle vet hva som kommer – ingen klarer å demme opp.

Jeg har prøvd å sette opp mesterskapets lag. Etter å ha kommentert syv av kampene, og sett de andre åtte, føler jeg grunnlaget er godt, men jobben særdeles vanskelig. I nesten alle posisjoner finnes det spillere som kunne forsvart en plass, men som ikke har kommet med.

Da jeg synes slike lag skal settes opp etter posisjon, blir det noen åpenbare kandidater som utelukkes. Jeg synes ikke noe om å ha slike lag med fir midtstoppere eller tre flankespillere. Så dette laget inneholder spillere jeg mener har vært best i den posisjonen.

Og så har jeg selvsagt tatt på meg litt norske briller, men samtlige av de tre norske som er med, har fortjent det så det holder.

Mesterskapets beste spiller: Isco. FOTO:NTB/SCANPIX

Det eneste som har skuffet litt i denne turneringen, er angriperne. Vi hadde enorme forhåpninger til Ciro Immobile, som riktignok scoret et fantastisk mål i finalen, Luuk de Jong, Wilfried Zaha, Rodrigo og kanskje Mattia Destro. Ingen av dem leverte etter forhåpningene, og bortsett fra Àlvaro Morata, var det få andre som kom inn og tok plassen. Ett hederlig unntak er Marcus Pedersen. Norges eget rivjern. Utrolig gøy å se på Pedersen, som endte med scoringen han banket inn i åpningskampen.

Masse heder til Stefan Johansen også. Internasjonalt snitt over alt han bedriver. Men å få en plass på midtbanen i dette mesterskapet, det er ikke lett. Johansen har uansett en flott fotballframtid foran seg. Om jeg ikke var sikker på det tidligere, er jeg overbevist om det etter denne turneringen.

Når det kommer til turneringens fineste scoring, er det som alltid subjektivt. En haug av mål å ta av, og mange som hadde forsvart turneringens fineste.

Keeper: Ørjan Nyland (Norge)
Startet sesongen som tredjekeeper i Molde. Nå har han fått vist seg frem på en stor arena. Avsluttet mesterskapet med å storspille mot Europamester Spania.

 Høyreback: Omar Elabdellaoui (Norge)
Med holdninger, aggressivitet i spillestilen og særdeles uredd offensivt, har «Elab» vist at han kan nå langt. Internasjonalt snitt over spillet.

 Midtstopper: Bruno Martins Indi (Nederland)
Har stått frem med autoritet i Jong Oranjes midtforsvar. Ikke spesielyt hurtig, men maskerer det godt ved å lese spillet og posisjonere seg bra. Suveren i duellspillet.

 Midtstopper: Fredrik Semb Berge (Norge)
Rolig og behersket uansett hvor mange motstandere som gjorde livet hett for Norge. Scoret i tillegg det uhyre viktige førstemålet mot England. Fremstår langt eldre enn han er.

Venstreback: Alberto Moreno (Spania)
Alltid villig offensiv, og et meget viktig våpen for Spania, slik backene deres alltid er. I tillegg bunnsolid defensiv.

Høyre midtbane: Georgini Wijnaldum (Nederland)
Sterk i kroppen kombinert med blendende teknikk. Scoret i de to første kampene, og var en av dem som så ut til å kunne skape noe i semifinalen mot Italia.

 Sentral midtbane: Thiago Alcântara (Spania)
Uavhengig av hvordan man har gjort det i mesterskapet, er man på mesterskapets lag etter den finale han leverte. Var i tillegg strålende fram til finalen. Serverte vinnermålet i åpningskampen.

 Sentral midtbane: Marco Verratti (Italia)
Startet mesterskapet på en fantastisk måte, men falmet noe utover. Prestasjonene var likevel en av de beste av samtlige under mesterskapet. Viste også temperemant, og etter hvert noe frustrasjon. Tre gule kort.

 Sentral midtbane: Asier Illarramendi (Spania)
Styrte hele den spanske tiki-takaen fra første spark på ballen mot Russland. Enorm radius, taklingssterk, i tillegg til å være like sikker med ball som alle de andre. Suverent blikk for spillet.

Venstre midtbane: Isco (Spania) *TURNERINGENS SPILLER*
Startet nølende, men spilte seg opp til et nivå ingen andre kunne matche. Mesterskapets beste spiller. Blendene teknikk, blendende mål. Rett og slett suveren.

Spiss: Àlvaro Morata (Spania)
Kom til Israel uten en eneste U21-landskamp under beltet. Da Spania stanget mot Russland, kom han inn, og headet inn vinnermålet. Scoret i hver eneste kamp fram til finalen. Tre av kampene som innbytter. Mesterskapets toppscorer.

Turenringens mål: Àlvaro Moratas 3-0-scoring mot Norge. Vinkelen ga assosiasjoner til Marco van Basten.

Toppscorer: Àlvaro Morata 4 mål

Topp målgivende: Håvard Nielsen, Pablo Sarabia, Àlvaro Morata, Luuk de Jong og Ola John 2 assists

Flest kort: Marco Verratti 3 gule
Eyal Golasa 1 gult og 1 rødt
Georgy Schennikov 1 gult og 1 rødt