Her er England

Endelig starter sommerens mest interessante mesterskap. EM for U21-landslag. Og for første gang siden 1998 er Norge representert. For å ta det først; det er en enorm prestasjon. Utenfor det gode selskap sitter store fotballnasjoner som Frankrike, som røk for Norge i play off, Portugal, Tsjekkia, Sveits og Belgia i tillegg til våre naboland Sverige og Danmark.

Selv skal jeg kommentere de tre gruppespillskampene Norge ikke spiller, i Norges gruppe. Det vil si to av Englands kamper, i tillegg til en semifinale.

Og jeg vet det finnes de som mener jeg er for positiv når det kommer til det engelske lagets styrker. Og for å gjøre det helt klart – jeg mener ikke England er favoritter. Men jeg mener de har et lag som bør være outsidere, og helt utenkelig med både finale, og turneringsseier, er det ikke.

Den åpenbare favoritten er Spania. Maken til stjernegalleri de sender til Israel skal man lete lenge etter. Isco, Tello, Rodrigo, Muniain, Thiago Alcantara, Koke, de Gea og min lille favoritt Sergio Canales. Det høres vanvittig ut. Italia er sterke, det samme er Nederland og Tyskland. Russland med Alan Dzagoev skal heller ikke undervurderes, selv om jeg tror de skal få det tøft i en uhyre sterk gruppe B.

England U21 - Bak: Wilfred Zaha, Jonjo Shelvey, Jordan Henderson, Jack Butland, Andre Wisdom, Craig Dawson, Nathaniel Chalobah. Foran: Raheem Sterling, Henri Lansbury, Danny Rose, Nathaniel Clyne FOTO: NTB/SCANPIX

Men i og med at jeg arbeider med engelsk fotball til daglig, og det er de (i tillegg til Italia) jeg skal kommentere flest ganger, vil jeg foreta en liten reise i det engelske laget.

Englands U21-landslag er nemlig knallsterkt. De er ikke like gode spiller for spiller som de var for to år siden. Da hadde de spillere som Chris Smalling, Phil Jones, Danny welbeck, Daniel Sturridge, Scott Sinclair, Kyle Walker, Tom Cleverley og Jack Rodwell. Likevel gikk det på trynet. De ankom Danmark i favorittsjiktet i privatfly og med høy sigarføring. Det fungerte dårlig.

Denne gangen har de også sine stjerner. Men kollektivet virker nå langt sterkere. Laget inneholder sterke innslag fra Championship. En liga med mange knalltøffe kamper, der man må manne seg opp i hver eneste kamp. Det er en gjeng som har spilt mye sammen, der det virker som samholdet står sterkt, ikke ulikt det norske laget. I tillegg har laget, spesielt bakover på banen, flere spillere som har levert i Premier League.

Laget er også sterkest defensivt. De kommer til dette mesterskapet med ni strake seirer – uten å slippe inn mål! De har ikke sluppet inn mål siden november 2011, eller 13 og en halv time fotball spilt.

Jack Butland er tidenes yngste keeper som har spilt for Englands a-landslag. Han har levert en meget sterk sesong i Championship. Jason Steele er ikke mye dårligere. Keepersituasjonen til England har vært usikker i lang tid, men med Joe Harts inntreden, og alle keeperne på vei opp, ser det nå særdeles lyst ut. Det er sjelden å se en keeper på kun 20 år som virker så ferdig som det Butland gjør.

 

Craig Dawson er en særdeles målfarlig midtstopper. Scoret også på Marienlyst mot Norge. Her i duell med Marcus Pedersen. FOTO: NTB/SCANPIX

Stopperparet med Steven Caulker og Craig Dawson er meget solid. I tillegg er de særdeles farlige på dødball. Å ha dødballer som spisskompetanse er viktig i et mesterskap, spesielt når man er litt tynne fremover. Kamper kan avgjøres på ett øyeblikk. Det øyeblikket har mer enn én gang vist seg å være dødball. Dawson har alltid scoret mange mål. Han scoret fire i vårsesongen på lån hos Bolton. Totalt har han 23 mål (ingen straffer) på 115 ligakamper for Rochdale, WBA og Bolton. Og han har 5 mål (en straffe) på 9 kamper for det engelske U21-landslaget. Det er imponerende for en midtstopper, og forteller om ekstremferdigheter på offensiv dødball.

Danny Rose har levert en strålende sesong på backen for Sunderland, og ble kåret til Årets unge spiller i klubben. Han må stå over den første kampen med karantene, sammen med Thomas Ince, etter bråket i Serbia. Jack Robinson er imidlertid en meget habil erstatter. En annen Spurs-spiller har spilt mange kamper på den andre backen, Adam Smith, som var lånt ut til Millwall denne sesongen. men til dette mesterskapet er en av Southamptons backsensasjoner, Nathaniel Clyne, med. En utrolig spennende spiller, med sterke offensive kvaliteter. det ser sterkt ut.

I tillegg har man Liverpools Andre Wisdom og Leeds’ Tom Lees å ta av. Jason Lowe har også spilt mye høyreback både for Blackburn og England U21.

Framover er det kantspillerne som har stjålet de fleste overskriftene. Wilfried Zaha trenger knapt noen nærmere beskrivelse. Hadde en fantastisk fjorårssesong, og var også særdeles god denne sesongen fra til januar da han ble solgt til Manchester United. Hadde en klar formdupp utover våren, men da play off kom mot Brighton og Watford, var han tilbake til sitt beste. Thomas Ince var bærmest i en liga for seg selv. For et Blackpool som sleit, og som spilte sin hjemmekamper på en potetåker, er 18 mål og 14 målgivende pasninger intet mindre enn imponerende for kantspilleren. I og med at Ince soner karantene i den første kampen mot Italia, vil det nesten være krise om ikke Zaha får leget ankelskaden sin tidsnok til å rekke åpningskampen.

England frykter at deres største stjerne, Wilfried Zaha, ikke skal bli klar til mesterskapet. FOTO: NTB/SCANPIX

Nathan Redmond, som ble hentet inn som Andros Townsend-erstatter, kan være briljant på sitt beste, men er svært varierende.

Det engelske laget er meget godt balansert. Man har mange ulike typer, til å dekke ulike arbeidsoppgaver. Nat Chalobah har, på utlån til Watford, vært en av Championships beste spillere denne sesongen som anker. Så god har han vært, at det spekuleres i om han kan komme til å spille en rolle for Chelsea den kommende sesongen. Chalobah er et typisk anker. I den rollen har han gitt Almen Abdi, Jonathan Hogg, Batocchio og Forestieri fritt spillerom framover. For Englands U21-landslag kan tilsvarende Jordan Henderson, Jonjo Shelvey, Henri Lansbury eller Josh McEachran slå seg løs offensivt med tryggheten om at Chalobah rydder opp det som kommer bak.

Helt på topp ser det derimot tynnere ut.

Connor Wickham er kun ett mål på 28 ligakamper for Sunderland, men til Wickhams forsvar har han kun startet åtte. Wickham er sterk, og kan ta for seg. Styrkene hans har da også sett ut til å komme bedre til sin rett på U21-landslaget med vinger som Zaha og Ince til å fore seg. Ipswich-gutten har fem mål på sine syv siste U21-landskamper.

I bakhånd har man Nathan Delfouneso. Lettbent og teknisk, med noen åpenbare kvaliteter, men ikke spesielt effektiv. Seks ligamål for Blackpool denne sesongen, skremmer få. Heller ikke Marvin Sordell har til nå klart å leve opp til de merkelappene han fikk for et par sesonger siden.

På navn blir mange av disse spillerne smågutter når man sammenlikner dem med for eksempel Spanias stjernegalleri. Men kollektivet England er sterkt.

Stuart Pearce har vært med på dette mange ganger før, og har også sågar ledet England til finale tidligere.

Som jeg innledet med – England har ikke det beste laget, og de skal heller ikke være favoritter. Jeg tror imidlertid de skal ta seg videre fra gruppespillet, der jeg dessverre er redd verken Norge eller Israel når opp, og England er meget vanskelige å både score mål på, og å slå. Og når man en semifinale kan alt skje.

Laget er nemlig solide nok til å slå alle på en maksimal dag.

Men det kan vise seg at det å vinne gruppa kan bli avgjørende for å slippe og møte Spania i semifinalen. Da må Italia slås i åpningskampen. Det kan bli tøft om man skulle mangle både Zaha og Ince.

Uansett tror jeg på et spektakulært mesterskap. England har ikke vunnet siden 1984. Og på balløya håper man at dagens U21-generasjon kan gjenskape det Paul Bracewell, Steve Hodge, Mark Hateley, Dave Watson, Kevin Brock, Howard Gayle, Mel Sterland og Danny Wallace gjorde da de slo Spania, med blant andre Andoni Zubizareta, Emilio Butragueño og Michel på laget, over to kamper.

11 av de 17 U21-spillerne den gangen ble a-landslagsspillere. Andelen av dagens generasjon som får sine a-landslagsdebuter (fem har fått allerede) tror jeg blir høyere.

Og helt til slutt: Sist Norge deltok i dette mesterskapet, i 1998, ble Steffen Iversen toppscorer med ni mål. Kom igjen Marcus Pedersen!

Kan England vinne mesterskapet? Hvem vinner? Har Norge muligheter til å gå videre?
Si gjerne din mening i kommentarfeltet

 • Ola Vestvik

  Flott innlegg Kasper!

 • Christoffer Johansen

  Kanskje verdt å nevne at Spania og Nederland stiller med toppet lag (minus J.Willems for NED) mens både Italia og spesielt Tyskland og England mangler mange av sine beste til dette U21 EM.

  England mangler blant annet:

  Walker, Kelly, Jones, Shaw, Rodwell, Wilshere, Oxlade-Chamberlain, Sterling, McManaman, Townsend & Welbeck. I sum er dette tunge “forfall”. En hel 11’er hvilt/på a-landslaget/skadet.

  Troppen England U21 sender til Israel er den yngste av alle de 8 landene som deltar. Den er i snitt ett helt kalenderår yngre enn f.eks. troppen til Russland. Det er mye på dette nivået.

  Mange av spillerne til England kommer dessuten fra en lang og beinhard sesong i Championship (46 kamper + play-off for noen), og de har ikke hatt vinterpause som mange av sine kontinentale motstandere. Et mesterskap i juni er ikke noen fordel for England. I tillegg kan varmen bli en faktor som i så fall vil favorisere Israel, Spania og Sør-Italienere.

  Synes også at W.Zaha får altfor stor byrde på seg i dette mesterskapet. Han har minimal erfaring på dette nivået og kommer fra en mentalt og fysisk beintøff sesong hvor han har spilt over 50 kamper allerede. Han ble tross alt bare 20 år i november. Tankene går mot ordet “rovdrift”.

  Zaha er dessuten småskadet og har dermed ikke fått forberedt seg optimalt foran dette mesterskapet. Ikke bli overrasket om Zaha skulle prestere dårligere enn forventet og får skylden hvis England ikke vinner, mye pga urealistiske forventninger.

  Spania har det soleklart beste og mest rutinerte laget. De er naturlig nok de største favorittene. Bak Spania holder jeg Nederland og Italia som de nærmeste utfordrerne. England og Tyskland mangler for mange av sine beste spillere til å kunne nå en finale tror jeg. Kun én mann stiller fra de to tyske toppklubbene Dortmund og Bayern Munchen, og det er den unge Bayerns-spilleren Emre Can (1994).

  Ellers gleder meg stort til mesterskapet, det blir et sportslig høydepunkt denne sommeren! Håper på masse god fotball i alle kampene 🙂

  • Anonym

   Fin kommentar, men siden England har en lett vei til semifinalen, så kan alt skje i en semifinale og finale. Wikestad sier jo ikke at de er favoritter, han sier at de er outsidere, det kan vel du være enig i?

   • Christoffer Johansen

    Absolutt enig at England er outsidere. Selv med denne svekkede troppen bør de ha bra mulighet til å kunne gå videre fra gruppespillet.

    Men hadde England hatt med sine beste, og hatt vinterpause midt i sesongen, tror jeg de virkelig kunne gjort det bra nå i U21 EM i juni.

  • Oskar B Pettersen

   Både Jones, Chamberlain, Welbeck, Kelly og Wilshere er over 21?

   • Christoffer Johansen

    De er alle født etter 1.1.1990 som er cut-off datoen for å kunne spille U21 EM i Israel 2013. De fleste lagene i mesterskapet har spillere som er 21-23 år. England har den yngste snittalderen på troppen sin med 21.4 år. Eldst er Russland med 22.4 år.

 • Anonym

  Rart England aldri vinner noe som helst, når de er verdens beste liga, har verdens beste spillere, er verdens generelt beste land osv osv osv… La Liga er best, og du bor i Norge og er nordmann! Det går an å ha interesse for utenlandsk fotball, men det finnes grenser! Når man tar seg selv i å juble mer for England-scoring enn Norge-scoring i et evt VM (se: EM i fjor), så er det noe feil. Og nei, er ingen bitter grinebiter 🙂

  • Kasper Wikestad

   Leste du tittelen, eller leste du bloggen?
   Deltok Norge under EM i fjor?

   • Anonym

    Skummet kjapt over, og utsagnet er ikke rettet spesielt mot deg, men fotball-redaksjonen i TV 2. Jeg forstår at dere er en kommersiell kanal, som må reklamere for deres tv-produkter, slik at dere får inntekter. Men syns hyllingen av engelsk fotball tar litt vel av. Er selv Liverpool-fan, og er fascinert av PL, men vi må bare innse at det ikke er verdens beste liga, pr nå. Det må dere også fremme.

    Nei, men når dere jublet hemningsløst når England scoret, og desto mistet humøret når de røyk ut i kvarten, ble det noe spesielt. Hadde det vært Norge hadde det dog vært veldig forståelig.

    Så forholder dere dere litt mer til realitetene framover, og fortsetter den veldig gode jobben dere gjør med PL, så blir det knall 🙂

    • Kasper Wikestad

     Kommenterte England én kamp under EM. Kan ikke si jeg husker jeg jublet noe mer for det ene målet enn det andre. Mistet heller ikke humøret da de røk, selv om det hadde vært artig om de kom lenger.
     Kan ikke si jeg husker at noen andre i redaksjonen mistet humøret heller 🙂
     Les bloggen istedenfor å skumme. Jeg skriver nemlig at England absolutt ikke er favoritter å regne (men at de er vanskelige å slå, og at jeg tro de kommer til semi. Da kan alt skje, selv om jeg som sagt tror vinneren blir Spania)…

     • Anonym

      Hva var pointet med denne artikkelen? Skrive hundrevis om ett middels u21-lag? Ja, de kan kanskje avansere, men det kan Russland,, Tyskland og Nederland også, men ser ingen artikler om dem.

      Og det verste er at slik er det foran alle mesterskap. England har ett fantastisk lag, og de skal selvsagt vinne mesterskapet ifølge dem selv. Kan ikke skjønne at noen syns denne arrogansen er sjarmerende. Men jeg skjønner jo at det tydeligvis er det etter å ha hørt begravelsesstemningen etter at Italia scoret tidligere ikveld.

  • Anonym

   Nå er vel ikke alle som spiller i PL engelske (noe man ikke skulle tro hadde trengt forklaring). Sjekk hvem av ligaene som har mest landslagsspillere blant de lagene høyst opp på FIFA-rankingen og du vil fort oppleve at La Liga havner et stykke bak. Ser man på lagene bak Real Madrid og Barcelona er det jo ingen som er på ca det samme nivået. I England har man Chelsea, Arsenal og Tottenham. Liten tvil om at England er en mye jevnere liga med flere gode lag enn Spania. Kanskje også lagene er bedre, det eneste jeg vet er at sist United møtte et spansk lag hadde de stålkontroll 11 vs 11 (og da møtte de et Real Madrid i storform som akkurat hadde høvlet over Barcelona). For noen sesonger siden så spanjolene overlegne ut men denne sesongen var det ingen spanske lag imponerte nevneverdig. Blir ikke overrasket om engelske lag dominerer CL neste sesong.

   • Anonym

    Kan ikke være mer enig

   • Sveinung Vågøy

    Det som gjør at engelske lag har flere landslagsspillere i troppene sine er jo ganske enkelt av den grunn at hele ligaen er gjennomsyret med rike onkler. Ikke mye satsing på hjemlige talent i England i forhold til Spania, Italia, Tyskland og ikke minst Nederland. Om du setter lagoppstillingene i en kamp mellom f.eks. Manchester United og Manchester City, opp mot en kamp mellom Barcelona og Real Madrid vil du raskt se at det er et mye større antall spanjoler i startoppstillingen til de spanske lagene enn hva du finner av engelskmenn i troppene til United og City. Ta i betraktning at jeg ikke ser på irske og skotske spillere som engelskmenn, ei heller walisere.

   • Anonym

    Reality check needed. Forklaring: I La Liga får lagene tv-inntekter basert på hvor gode de er, derfor er Barcelona og Real Madrid overlegent de rikeste, og de andre kommer langt etter. Dette gjenspeiles også sportslig. I Premier League får alle like mye, derfor er lagene jevnere.

    Derfor; LL har et høyere toppnivå og lavere bunnivå, mens PL er jevnere. Det blir altså rett å si at PL er mer spennende, men LL har de beste lagene.

    Nå tar jeg ikke med Bundesliga, som jo alle vet er på vei oppover.

  • Anonym

   Du tar jo helt feil, Wikestad har tusen ganger mer peiling på fotball enn deg. Du er en typisk spania-elsker som ikke ser på la liga ukentlig. Ingen har sagt at England er verdens beste, skjønner ikke hvordan du får til å si det. Idiot…

   • Anonym

    Haha, er Liverpool-fan. Hvordan vet du at Wikestad har 1000 ganger mer peiling på fotball enn meg? Bare fordi han er profilert i media og jeg ikke? 🙂 Du som er idioten her, lillegutt.

  • Erik Nymoen

   Bundesliga er best!
   PL og La Liga like bak.

 • Oskar B Pettersen

  Selv med dette Stjernegalleriet så rundspilte Norge England tidligere i år.. Ser lyst ut for Norge!

 • Andreas Fjellvang

  Jeg må innrømme at ingenting gleder meg mer enn engelsk suksess – selv ikke norsk. Jeg håper inderlig at balløya skal fostre opp flere talenter enn noen gang, og satser på at U-21 landslaget biter godt fra seg i sommer!

 • Anonym

  Lenge leve vårt anglofile fotballsamfunn… Allerede i kveld får de juling av Italia.

 • Daniel Engebretsen

  Som Arsenal-fan skulle jeg gjerne sett Chamberlain og Wilshere også med i EM…

  • JohnAustin

   Eg las noe om at Chamberlain ikkje spillte ein einaste kamp i Kvalliken, så derfor får ikkje han delta. Kanskje det er samme tilfelle for Wilshere.

 • Anonym

  England går ikke til topps,er du dum i hode

 • Stian Johannessen

  Mange gode poenger du kommer med her, Wikestad! Er enig i at England kanskje er det laget som er sterkest defensivt, spesielt Caulker, Clyne og Rose er spillere jeg liker veldig godt. Likevel tror jeg at dette laget – som Englands A-landslag – ikke er gode nok offensivt til å kunne slå lag som Spania, Nederland og Italia. Vi må nok realistisk innrømme at Norge, samt Israel, må være heldige for å få med seg noe mot England og Italia, noe som tyder på at både England og Italia spiller semifinale. Men siden en andreplass i gruppen sannsynligvis betyr et møte med Spania, tror jeg kampen ikveld kommer til å bli svært viktig både for Italia og England. Nøkkelen til en finale er utvilsomt å vinne gruppen for begge lag, og jeg ser ikke at England slår Italia. Italia, som forøvrig er min favoritt til å vinne hele greien, er svært solide i alle ledd.

  På keeperplass har Francesco Bardi har vært fantastisk for Novara i Serie B hele sesongen, og bidro stort til at laget sikret Play-Off – et lag som slapp inn 3dje færrest mål i ligaen.
  Det er kanskje i forsvaret Italia er svakest, men det sier heller mer om de andre delen av laget enn forsvaret i seg selv; Caldirola er et beist av en midstopper, rett og slett en leder og en defensiv klippe. Donati og Biraghi vil bidra stort offensivt, selv om de har defensive svakheter.
  Midtbanen til Italia er formidabel, med fantastiske spillere som Florenzi, Bertolacchi og Veratti. Spørsmålet er hvordan man får plass til alle på ett lag.
  Angrepsrekken til Italia er likevel kanskje den sterkeste av alle lagene i mesterskapet. Destro og Immobile er alltid målfarlige, og Borini har til tider vist glimt av storhet i et veldig bra Liverpool lag denne våren etter å ha slitt med uendelige skadeproblemer. Min favoritt er likevel Lorenzo Insigne, en spiller man bare må elske. Insigne er en liten ballmagiker som kan gjøre ting helt på egenhånd, gir mye kreativitet, mål og assist. Har vært kremen i et fantastisk Napoli-lag denne sesongen.

  Jeg ser hvorfor du lanserer England som en mulig vinner. Spillerne er der, men egentlig er det spillerne som ikke er der som er problemet. Spillerne som er “for gode” for U21-landslaget, som Kyle Walker, Jack Rodwell, Jack Wilshere, Alex Oxlade-Chamberlain, Carl Jenkinson og Raheem Sterling, bare for å nevne noen. Spesielt Jack Wilshere og Oxlade-Chamberlain er spillere jeg tror England kommer til å savne stort, med kreativitet og direkte angrepsferdigheter. I tillegg mangler Tom Ince og sannsynligvis Wilfried Zaha til nøkkelkampen…
  Gleder meg likevel til å se hvordan England kommer til å komponere angrepet sitt, men som sagt, kan ikke se hvordan de skal vinne mesterskapet med de spillerne som er tilgjengelige.

 • Jose Mourinho

  Nei England kan ikke gå til topps… Enkelt og greit… Rykker vel ut på straffer, tenker jeg

 • Vali Fotballen

  Veldig mye bra her Wikestad. England vil ikke gå til topps og det er heller ikke sikkert de klarer å gå videre fra gruppa. På en god dag kan Norge slå England og med Henriksen, King og Berisha på banen mot The Lions har jeg faktisk troen.

 • Håvard Rødal

  Er selv i Tel Aviv og følger mesterskapet og i etterpåklokskapens navn (som i følge Postgirobygget er den eneste eksakte vitenskapen) kan vi si at England ryker på grunn av sin manglende satsing på mesterskapet og det faktum at de strengt tatt ikke er så jævli god. De mislykkes i Danmark med et langt sterkere lag, så hvorfor tror vi egentlig at de skulle lykkes i år, spesielt med tanke på at de i to kamper mot Norge i kvaliken til tider ble rundspilt, men likevel fikk med seg heldige tre poeng i begge kamper. At toppskorerene i et lag er forsvarsspillere er i utgangspunktet aldri et kvalitetstegn og burde derfor, i selskap med de beste lag i Europa, bære signal om dårlige tider i Israel for England. Og denne noe naive holdningen til Englands sjanser som spesielt Jonas Kopp lenger ned representerer er en smule sjokkerende, selv for en anglofil som meg selv. Wikestad har peiling på fotball og kunne skrevet minst en like utfyllende artikkel om de sju andre nasjonene i mesterskapet, men blir nok noe drevet her av at folket i Norge først og fremst er opptatt av England og deres lag, slik det generelt er i Europa, noe stadionatmosfæren i kveld viste. England havnet, sammen med Norge i den klart svakeste av de to gruppene og står likevel med 0 poeng etter to kamper. Før en kommenterer til slike blogginnlegg og lignende bør en gå historisk til verket. Og historien, som Kasper poengterer, viser liten suksess etter 1984 for England i samme mesterskap og med andre ord i mesterskap av samme karakter (inkludert senior) siden den tid. Så hvorfor skulle vi tro at England skulle lykkes i år? PL var verdens beste fram til for 2-3 år siden, men er på vei tilbake kvalitetsmessig, mens spesielt Tyskland og etterhvert Italia (om nye kompakte stadioner bygges?) er på vei framover. (Spania er også i et vakuum nå etter seneste års enorme suksesser innenfor klubb og landslagsfotball.) Nei, England må ihvertfall ikke falle inn i det sporet de er i nå der tanken er å spille som det gjøres i det sørlige Europa. Grunnen til at vi elsker England er den engelske mentaliteten og klassiske måten å spille på. Akkurat som Norge må spille på sine styrker (konservative, men vakre når de lykkes), må England spille på sine klassiske styrker for å lykkes internasjonalt. Enig eller uenig Kasper?