Hvilke moskeer vil demonstrere mot ekstreme norske islamister?

Muslimer i Norge mobiliserer for å demonstrere mot ekstreme norske islamister. Det er historisk. Jeg kan ikke huske at norske muslimer noensinne har gått i gatene for å fordømme tankene og handlingene til andre muslimer i Norge.

Tar til motmæle

Det har vært demonstrasjoner mot Salman Rushdie, mot krigføringen til USA og Israel, mot selvmordsbombere og terror i Midtøsten og mot karikaturtegninger av profeten Mohammed. Det unike nå er at rekordmange norske muslimer tar til motmæle mot ekstreme norske islamister. I offentligheten. Og der bruker de svært sterke ord i sin fordømmelse.

Det norske cricketmiljøet med mer enn 10. 000  medlemmer er en av de som har fått nok. TV2 vet at tidligere generalsekretær i forbundet og Venstre-politiker, Yousuf Gilani, planlegger å demonstrere i Oslo sammen med sine støttespillere. En av de største moskeene i Norge, Rabita, ønsker også å gå ut i gatene i nær fremtid. Det samme vil privatpersonen Thee Yezen Al Obaide. Han har tatt initiativ til en demonstrasjon rett etter helgen. På Facebook sier mer enn 500 at de skal møte opp.

I invitasjonen skriver Obaide: «Som muslimer kan vi ikke lenger stå stille og se på. Det er på tide at vi viser vår avsky og tar avstand fra slike handlinger, og det er på tide å vise at islam ikke står for det ISIL står for! Jeg vil minne dere kjære søsken på at profeten vår var rettferdig og aldri skadet et menneske. Ikke engang de som forfulgte han.»

Profetens Ummah provoserer

Raseriet skyldes de ekstreme islamistene i gruppa Profetens Ummah. Med lederen Ubaydullah i spissen hyller de åpenlyst terrorgruppa Islamsk Stat. Dette provoserer mange, deriblant tidligere SV-politiker Akhtar Chaudhry. Også han jobber med å få til en markering i Oslo: «Det er på tide at norske muslimer forsterker sin stemme og sier igjen og igjen at vi fordømmer det som skjer i Irak og Syria. Både fordi det er galt og strider med grunnleggende muslimske prinsipper, men også fordi det er viktig å kommunisere til den jevne nordmannen at norske muslimer ikke støtter denne type galskap, sier Chaudhry.

De siste dagene har flere norske muslimer skrevet kronikker og uttalt seg til aviser og TV. Det er en unison fordømmelse av de norske støttespillerne til terrorgruppa Islamsk Stat.

«Vi nekter å la oss bli representert av en bortkommen og frafalt ekstremist», skriver samfunnsdebattant Umar Ashraf i Aftenposten. I en kronikk i Dagbladet skriver studenten Isra Zariat: «Ubaydullah Hussain ikke har monopol på meningen med livet. Vi kan tenke selv».

Hvem vil melde pass?

For en som har fulgt tett med på ekstreme islamister i Norge i flere år er dette et taktskifte. Det er faktisk en genuin frykt hos mange av Norges nærmere 200.000 muslimer at religionen deres skal bli enda mer misforstått. Takket være en liten gruppe ekstreme islamister. De er få, men til gjengjeld svært synlige i mediebildet.

I løpet av denne og neste uke vil vi se hvor sterk mobiliseringen blir fra den «vanlige muslim». Blir det flere små protester eller et par store? Hva slags rolle vil Islamsk Råd ha? Foreløpig har de ligget lavt i terrenget. Det blir derfor interessant å se hvilke moskeer som vil dukke opp. Like spennende blir det å se hvilke religiøse ledere som melder pass.