Klar for Touren – prolog imorgen!

I morgen braker det løs med Grand Départ i Liege i Belgia. Prologen er på 6,4 km og avvikles i sin helhet inne i sentrum av historiske Liege, start- og målby for den kjente klassikeren Liege-Bastogne-Liege. Mine favoritter i morgen er, ikke overraskende, Fabian Cancellara, som for øvrig vant prologen – også i Liege – i sin første Tour de France i 2004 foran Lance Armstrong, Team Skys egen Bradley Wiggins og outsideren Peter Sagan, som nettopp slo Fabian i prologen i Sveits Rundt.

Sykling er en utendørsidrett, og derfor kan varierende vær- og vindforhold ofte påvirke resultatet på en prolog, ettersom det er mer enn tre timer fra første rytter starter til sistemann legger i vei. Lagene får tidelt starttider til sine ryttere etter trekning, men det er opp til sportsdirektørene å plassere ut lagets ryttere på de tildelte plassene. Mange lag velger derfor å sette et par av sine gode ryttere tidlig og et par gode sent, slik at de har helgardert seg litt i forhold til eventuelle endringer i vær og vindforhold. En prolog kan virke mest som et show, men det ligger mye prestige i å ta hjem seieren. Det er også viktig for lagene å få en rytter høyt opp på sammenlagtlisten. Bilkortesjen settes opp i forhold til plasseringen på lagenes beste rytter, og dette kan være avgjørende i den hektiske første uken da mye uforutsett kan skje og sekundene tikker fort hvis bilen ligger langt bak i køen når det er behov for noe.

Edvald er, som alle vet, vår eneste norske deltaker etter at Thor måtte kaste inn håndkledet. Vi krysser fingrene for at Edvald får en god start på årets Tour, da mange av hans største muligheter kommer allerede de første dagene. Både etappeprofiler og forventet løpsutvikling for Team Sky taler til fordel for at vi kan se mye av Edvald tidlig i Touren. Her hjemme i Norge er vi bortskjemt med norske etappeseire, og vi skal absolutt ikke forvente å gjenta braksuksessen fra i fjor. Edvald er i Touren først og fremst som hjelperytter, men han kommer nok til å få et par muligheter til å kjøre for egne sjanser også. Vi får håpe villdyret våkner! 🙂

Edvald sovnet i Dubai og våknet i Oslo