Paris-Roubaix

”Helvete i nord”, ”Dronningen av klassikerne” eller ”En søndag i helvete”. Kjært barn har mange navn. Paris-Roubaix er elsket eller hatet. De fleste som kjører det elsker det, men det er alltid noen på start som er sendt ditt ufrivillig. Mange store stjerner har nektet å kjøre Paris-Roubaix opp gjennom årene, rett og slett fordi det er så tøft. Bernard Hinault vant rittet i 1981 og feiret med å kalle det for ”ren idioti”. Han stilte til start året etter også, falt syv ganger underveis og kom aldri tilbake etter det.

Mange av de som presses til start stopper på første langesone, der massørene står med matposene. Av en eller annen grunn er ikke rittet så veldig populært blant spanjoler, men som alltid, ingen regler uten unntak. Team Skys spanske håp, Juan Antonio Flecha, har i mange år vist sin styrke i dette rittet og vil også i år være med og prege løpet. Tross sin skade, viste han i Flandern Rundt at han ikke skal avskrives. Med trening på rulle holdt han oppe kondisjonen under skadeoppholdet og overasket mange, seg selv inkludert.

Løpet er så brutalt at de minste rytterne (i størrelse) holder seg borte. Unikt er det også at alle har egne sykler kun for dette rittet. Nærmest alt er forsterket. Ramme, gafler, hjul og mindre ting som gir er forsterket. Dekkene er bredere og trykket er redusert fra normalt 9 bar til 5,5 bar.

Kampen inn mot Arenberg-skogen er det ultimate infernoet en syklist kan oppleve. Jeg har snakket med mange syklister om dette og stort sett alle får frysninger nedover armene bare ved tanken. Posisjonskampen inn mot det beryktede brosteinspartiet er helt ekstrem. Du ligger på maks av hva du klarer gjennom halvtrange bygater, dundrer over to togspor og treffer de brutale steinene i 60-65 km/t. I tunnelen av folk rister det så voldsomt at en ikke ser klart. I tørrvær støver det enormt, men er det vått er det rett og slett bingo. Hver gang jeg har kjørt Arenberg blir jeg overraket over hvor brutalt det er. Og dette brosteinspartiet er bare starten på finalen.

Snakket om været har allerede pågått noen dager. Blir det tørt i år igjen, eller blir det regn og grisete. Jeg har aldri kjørt rittet i skikkelig grisevær, men har hørt historier. Man må regne med å velte minst 3-4 ganger under våte forhold! Brosteinene blir såpeglatte og kampen om posisjonene blir enda større. Noen ryttere påstår de liker regn, men jeg har heller tro på at de prøver å overbevise seg selv at de liker det.

Team Sky er godt forberedt og har et sterkt lag. Vi har ikke den, på papiret, sterkeste rytteren, men det har jo bare ett lag, Omega Quick Step med Tom Boonen. Vi har mange som kan være med i finalen, ikke minst Edvald, og  kollektivt er vi veldig sterke. I tillegg har vi med oss Servais Knaven i laglederbilen. Han er den som har fullført rittet flest ganger (16), og i 2001 stod han helt på toppen av seierspallen. Med norske øyne blir det selvfølgelig også spennende å se hva Thor og Alex kan få til.

Edvald i Arenberg

Det blir mye taktikk mot slutten av Paris-Roubaix, og som i mange sykkelritt er det ikke sikkert at den fysisk sterkeste vinner. En punktering på feil tidspunkt kan være mer enn nok til å sende selv feltets sterkeste rytter rett ut av tetkampen.

Kurt:)