Norgesglasset. Om Ujah, J A Riise, Bratseth, Mourinho…

Norgesglasset er en gammel klassisk norsk innretning. Med det kan man lagre og konservere råvarer og godbiter. Her oppe blant fjell og fjorder (jfr “Hurtigruta”) er vi jo skrudd sammen til litt forsiktige, nøysomme og fornuftige skapninger . Norgesglass er gode å ha, ja…
Da jeg sist søndag så Anthony Ujah for andre gang denne vårsesongen smelle inn fire goaler i en kamp, ble jeg en anelse imponert. Merkelig var det da å se Henning Berg kommentere hendelsen etter kampen: “-eh, ja…han har jo litt å gå på defensivt, da—!”. Hallo? En fotballbane har to retninger, fremover og bakover…joda. Men når en 20-åring banker inn 4 mål igjen, i tillegg til en god del andre, da er det vel andre ting man noterer i margen? Mulig Henning spiller bremsekloss for å beholde Ujah litt lengre, men det får være grenser.
Denne norske fornuftige forsiktigheten kan muligens være til fordel avogtil, men den kan også fungere som et håndbrekk på ferden framover.
NFF kjører jo sin snusfornuftige linje med effektiv organisering og gjennomanalysert motstanderfrykt. Spillerne ned på de yngste landslagene synes som om de velges ut etter hvor gode de er til å stoppe motstanderen. Fysikk er et must. Pasning på markert medspiller: Fy, fy! Spillere advares mot å ha eventyr i hodet…”-best å holde seg i Norge til man er voksen…”
Hadde John Arne Riise spurt dem om råd hadde han nok vært TV-reparatør på Sunnmøre i dag (noen ville jo også ha foretrukket det!). Det skal selvfølgelig trenes en masse for å nå til toppen. Likevel er det en egenskap som også behøves, og som ikke vokser på trærne her hjemme. GALSKAP. Det trengs en galskap for å ofre alt, og for å se seg selv på øverste hylle. Den er vanskelig å finne, eller holde på, med denne fornuftige og forsiktige Norgesglass-metoden vi blir fostret opp med.
Rune Bratseth gikk, mot all fornuft, nærmest direkte fra lokalfotball i Trondheim (Astor?) til Rehagels Werder Bremen. Heldigvis tenkte han, og folkene rundt han, ikke alt for mye før han dro. Per Ciljan Skjelbred har brukt fornuften, og tripper fortsatt uforløst rundt på RBKs midtbane…
Mourinho er vel også et levende eksempel på en mann som har kastet både hjelm og redningsvest i sitt liv. Lenge leve Galskap og Fantasi….!