Observasjoner fra St.James’ Park

Her er noen “talking points” etter Liverpools tap i Newcastle. 

Alt går galt for Liverpool

Problemene bare hoper seg opp for Liverpool, og selv om de ikke leverte en god forestilling, må det sies at svært lite gikk deres vei.Pepe Reinas utvisning var urutinert, men det er heller ingen tvil om at James Perch filmet. Etter jul har klubben fått erfare at dagens stall er langt unna å kjempe om en plass i Mesterligaen.

Selv om den siste tidens prestasjoner ikke holder mål, så kan kollapsen ha en ganske enkel forklaring. Da Liverpool tapte ufortjent for Arsenal på Anfield, røk i praksis sjansene for å ta fjerdeplassen. Siden klubben allerede hadde sikret Europa-spill gjennom å vinne Ligacupen, har rødtrøyene egentlig ikke hatt noe som helst å spille for i ligaen. Stolthet er selvsagt viktig, men det er vanskelig å motivere seg for en sesongavslutning som egentlig er betydningsløs. Særlig når du skal spille såpass mange uviktige kamper over en lang periode. Uansett kommer man ikke bort fra at en åttendeplass og 42 poeng ikke står i stil til Liverpools tradisjoner og ambisjoner.

Andy Carroll
Andy Carroll knuste mange hjerter da han forlot Newcastle på overgangsvinduets siste dag i januar i fjor. Mottakelsen han fikk på sin gamle arbeidsplass var alt annet enn vennlig. Det må på mange måter ha føltes urettferdig for Carroll, som i utgangspunktet ikke hadde lyst til å flytte fra Tyneside. I tillegg fikk Toons så mye penger at eier Mike Ashley ikke hadde mye annet valg enn å selge. Spissen gjorde det imidlertid unødvendig vanskelig for seg selv med et dårlig filmeforsøk i første omgang. Det gjorde at ettermiddagen bare ble enda tøffere for Newcastle-fansens gamle helt. Da 23-åringen ble byttet ut var det tydelig at han var preget over å møte gamleklubben. Carrolls blikk på vei inn til garderoben lyste fortvilelse, frustrasjon og sårhet.

Flere fikk gjennomgå
Det var ikke bare Andy Carroll som fikk oppleve hjemmesupporternes vrede på St. James’. Kenny Dalglish, Luis Suarez, José Enrique og Craig Bellamy var andre som fikk pipekonserter og ukvemsord rettet mot seg i løpet av 90 minutter i aprilsola. Det er samtidig en del av pakken med å komme til den fotballgale byen. Fansen henger over deg fra første spark.

«José Enrique, we’re in the top six», var blant sangene som runget i nordøst.

Presset Dalglish
Pressetribunen på St.James’ Park er bare få meter unna innbytterbenkene. Det gir gode observasjonsmuligheter. – You were shit here, Dalglish, ropte en Newcastle-supporter til Liverpool-manageren på stillingen 0-0. Skotten snudde seg elegant, smilte, tok hendene mot ansiktet og viste «brilletegnet» tilbake. Gliset forsvant imidlertid fort i takt med at Newcastle dominerte og vant. Selv om presset bare øker, får neppe Newcastle-fansen rett med sangen «sacked in the morning».

Fortjent opptur
Alle som har vært i Newcastle får oppleve hvor mye The Magpies betyr. St. James’ Park ligger midt i sentrum som en katedral. Selv på dager det ikke spilles kamper går tusenvis av «Geordies» rundt i byen med fotballdrakt. Det er en uniform, en unison stolthet. En festning som rommer 52.000 tilskuere, en av de absolutt flotteste arenaene i engelsk fotball. Supporterne har vært igjennom lange perioder med kaos og store nedturer, og det samtidig som at forventningene har vært en enorme. Derfor er det få andre supportere i Premier League som fortjener klubbharmoni og gode resultater mer enn dem.