Di Matteo blidgjør alle – enn så lenge

Roberto Di Matteo ga en bamseklem til John Terry, Frank Lampard og Didier Drogba da han debuterte med Chelsea-seier. Det var neppe tilfeldig.

Rett etter at oppgjøret mot Birmingham ble blåst av, gikk Di Matteo rett bort til Chelsea-spillerne med størst innflytelse. For en mann som bare skal være manager i noen uker, handler det om å ha et godt forhold med trioen som i stor grad styrer garderoben på Cobham.

Blåtrøyene har tross alt fremdeles mye å spille for. De er med i FA-cupen, det er ikke umulig å ta seg videre i Mesterligaen og fjerdeplassen i Premier League er fortsatt innen rekkevidde.

De siste dagene har det blitt bekreftet det vi egentlig visste: Drogba, Lampard og Terry var med på å få Andre Villas-Boas bort fra Chelsea. Portugiseren, som var modig nok til å sette både Drogba og Lampard ut av laget i perioder, var dømt til å få en vanskelig jobb da resultatene uteble og stjernene ikke fikk spille.

Problemet for Chelsea er at til høsten må en ny manager starte på akkurat det samme prosjektet som Villas-Boas forsøkte å gjennomføre på Stamford Bridge. Men når du bare får åtte måneder på deg til å endre en hel fotballklubb, vil kanskje den neste sjefen vokte seg for å gjøre store endringer. Det blir vanskelig å komme seg ut av den onde sirkelen som Chelsea har rotet seg inn i.

Drogba forsvinner sannsynligvis ved sesongslutt, og da er man med en gang kvitt en utfordring. Men manageren vil likevel slite med at John Terry, Frank Lampard og Ashley Cole har hatt for mye makt for lenge. Personen som Roman Abramovitsj ansetter, må være så sterk at han tør sette lagets mektigste menn på plass – og samtidig skape gode resultater.

Og det blir ikke enkelt.

Vi kommer aldri til å få svar på om det var rett eller galt å gi jobben til Andre Villas-Boas i utgangspunktet, men det må etter hvert stilles spørsmål ved om Abramovitsj har noen som helst plan for Chelsea. Det er en kjent sak at han er sykelig opptatt av å vinne Mesterligaen, men jeg sliter med å finne en rød tråd og strategi for hvordan de skal få det til.

Da Villas-Boas kom i fjor sommer virket det endelig som at russeren hadde innsett at en manager trenger tid for å bygge nytt, men sparkingen av 34-åringen viser at alt er som før. Og nå sitter londonerne igjen med et byggverk som har blitt delvis laget av flere ulike managere på veldig kort tid.

Det er en konstruksjon som ikke akkurat står fjellstøtt.