Spillere må bort før Villas-Boas

Det er viktigere at Roman Abramovitsj kvitter seg med spillere med for mye makt enn nok en manager.

Det brenner under føttene til Andre Villas-Boas etter at Chelseas videre eksistens i Mesterligaen henger i en tynn tråd. Portugiseren har lenge hevdet at han har Roman Abramovitsj’ fulle støtte, men det er en besettelse for den styrtrike russeren å vinne Europas gjeveste klubbturnering. Mange tror nå at manageren er ”a dead man walking.”

Det er betydelig enklere å finne feil og mangler enn positive punkter ved laguttaket og taktikken i Italia. Samtidig stikker Chelsea problemer dypere enn hvem som tar ut de elleve som skal starte.

Det visste også Roman Abramovitsj da han ansatte Andre Villas-Boas. Og derfor fikk han også lovnader at han skal få tid til å bygge et nytt mesterlag på Stamford Bridge. Ingen klarer å totalforandre noe over natten.

Blåtrøyene er inne i et generasjonsskifte. Samme hvem som hadde ledet Chelsea denne sesongen, ville de verken ha vunnet Mesterligaen eller Premier League. Laget henger ikke godt nok sammen, og de som tidligere var klubbens hjerte, er ikke lenger i nærheten av å være så framtredende som før. Nå tar de mest av alt mye plass.

Altfor mye plass.

Det er en kjent sak at profiler som John Terry, Frank Lampard, Didier Drogba og Ashley Cole har mye makt i garderoben på Cobham. For at Chelsea skal bygge nytt, må noen av dem bort – uavhengig av hvem som er øverst sportslig ansvarlig. Drogba forsvinner trolig til sommeren, men flere bør gjøre det samme.

I Chelsea virker det nesten som at enkelte spillere er større og viktigere enn manageren. Sånn kan det ikke være, og jeg tror det er her hovedproblemet til klubben ligger.

Villas-Boas har gjort feil i debutsesongen, men det blir for enkelt og gammeldags å skylde på at alderen hans er hovedårsaken til at Chelsea er i trøbbel. Hvis det er at han er ung som er det største problemet, sier det mer om Chelsea-spillerne enn sjefen. 34-åringen har allerede en CV som 64-åringer hadde ofret alt for å få.

Aller først må det ryddes opp i Vest-London. For øyeblikket er det ikke bare spillere med for stor innflytelse, det er også et fotballag som ikke henger sammen og er lite homogent. ”Maskinlaget” som José Mourinho skapte er så godt som visket ut, og etter å ha sparket managere i hytt og pine, må Abramovitsj stake ut en ny kurs. Og den jobben ga han til Andre Villas-Boas i fjor sommer. Det bør han stå ved.

Hvis ikke kommer Chelsea til å forbli en fotballklubb som aldri går videre.

Twitter: JonMartinH