Liverpool må gjenskape vinnerkulturen

Ligacupen kommer aldri til å bli Liverpools hovedmål før en sesong starter, men for klubben handler alt nå om å vinne et trofé –uavhengig av turnering.

Bildene av en rørt Kenny Dalglish og jublende Liverpool-spillere fortalte alt om betydningen om å komme til Wembley. Historisk sett har supporterne vært lommekjente i området rundt nasjonalarenaen, men siden ombyggingen har de ikke spilt en eneste finale der. Det er selvsagt altfor dårlig.

Nå som de omsider skal dit, og etter all sannsynlighet vinner et trofé, betyr det ikke så mye at det ”bare” er snakk om Ligacupen. For Liverpools del handler det om å gjenskape en vinnerkultur de har vært kjent for i årtier, men som mange kunne spørre seg om var i ferd med å bli visket ut.

Det er spillere i Liverpool-stallen som aldri har vunnet noe som helst, og som vil vokse på at klubben skal til Wembley.  For Steven Gerrard og Jamie Carragher er det viktig personlig at de igjen kan holde i sølvtøy som er nypusset. Og for supporterne blir bare det å komme til Wembley en god opplevelse i seg selv.

For selv om dette er snakk pokalen som betyr minst i engelsk fotball, kan den bli viktig for det Liverpool prøver å bygge under John Henry og Kenny Dalglish.

Ligacupen blir ofte omtalt med en nedlatende tone, men ser vi på vinnerne de siste sesongene er det ingen tvil om at den verdsettes høyere enn før. Der toppklubbene tidligere sendte ut startellevere der samtlige spillere hadde draktnummer på over 34, er det nå betraktelig sterkere mannskap som blir sendt ut på banen.

Det var heller ingen tvil om at både Liverpool og Manchester City hadde et brennende ønske om å dra til Wembley. Men det var viktigere for scouserne å ta seg til en finale.

For Dalglish var det også avgjørende at spillerne responderte etter fadesen i Bolton. Skotten har aldri tidligere slaktet sine egne på samme måte som da han møtte pressen på Reebok Stadium. Denne uken er sesongdefinerende for Liverpool, og triumf i Ligacupen vil på mange måter gjøre at rødtrøyene får godkjent litt uavhengig av tabellplassering i Premier League.