Et sykkelår med mye følelser

HTC Highroads lag dominerte årets første, gaterittet i Adelaide i går. Rett nok er det vanskelig å komme med for mange spådommer etter et gateritt på 51km, rundt og rundt i 30 runder, men noe fikk vi se. Blant annet at Mark Cavendish har et like bra opptrekkslag i år som i fjor, selv om Michael Rogers har forsvunnet. Tidligere u/23 verdensmester på tempo Danny Pate viste stor kjørestyrke, og blir en solid arbeidshest, sammen med Bert Grabsch, som gjør og gjorde denne jobben perfekt i fjor. Mark Renshaw styrte laget smart i finalen, og loset Matt Goss til en suveren spurtseier. Renshaw sikret dobbeltseier, det minte om finalen på Champs Elysees i Tour’en 2009, der Cavendish vant foran Renshaw.

Det var mye prestisje i rittet i går, mange av verdens beste spurtere deltok, og da er det godt å vite at taktikken fungerer. Det er nettopp det HTC har skåret på, et gjennomdrillet lag som bringer den det skal kjøres for i posisjon. Hvor kommer så følelsene inn? I fjor var det en åpenbar konflikt mellom Cavendish og Andre Greipel hos HTC. Greipel er, de siste årene, en av de mestvinnende rytterne i feltet. Det var naturlig å anta at laget ville utnytte de to «gladiatorenes» ferdigheter i et samspill. Så skjedde ikke, de kjørte forskjellige program, og Greipel vant sine seire, generelt, i mindre prestisjefylte ritt. For laget totalt var det kanskje en lur disposisjon, de vant ekstra mange sykkelritt. For en Greipel, med store ambisjoner, var det ikke godt nok, han ønsket å vinne når alle de store var tilstede. Der holdt Cavendish ham tilbake, og det Mark vil lytter lagledelsen til. Det toppet seg da briten sa: «Jeg i dårlig form er bedre enn Greipel i topp slag», som såret tyskerens stolthet. Det måtte bli et annet lag for Andre, og Omega Pharma-Lotto var klare med åpne armer og lommebok. For dem sto mye på spill i går, det var lett å se der de satt foran og tauet for å kjøre inn bruddet. Noen ganger var Grabsch og Pate framme og hjalp til, men seriøst dukket de ikke opp før de la til rette for en godt gjennomført finale. Det kan bli ekstra mye moro når spurterne hamrer løs på hverandre i år. Første stikk suverent til HTC. Neste oppgave blir å hindre Greipel i å bli den virkelige kongen av Tour Down Under. Han har, sammen med O`Grady to seire i rittet, supplert med åtte etappetriumfer. Australsk presse har døpt ham «Gorillaen». HTC vil gjøre alt for gjøre Greipel til en tam gorilla i løpet av uken, følg med på TV2 Sport!

Team Leopard-Trek, Schleck-guttas lag, debuterte i går. Et lag finansiert av Frank Becca, en av lilleputtstatens store pengemenn. Det meste av budsjettet på 120 millioner kroner kommer fra hans lommer. Jeg har nettopp lest «Riis», boken om Bjarne Riis, som kom ut i høst. For det første trist lesning, der den fallerte helten i detalj beskriver sitt liv som dopet syklist. Med regelmessige doser av EPO og veksthormoner, supplerte med annen dritt. «Han forsto det var galt, og ville jo så gjerne slutte med jukset. Men, maktet ikke fordi «alle andre» jukset like mye. Da måtte han jo kjøre løpet ut». Bjarne Riis har hatt suksess som Sportsdirektør, det kan ikke bestrides. Finansieringen har mang en gang hengt i en tynn tråd, men det har ordet seg. Ille var det da CSC trakk seg ut, og IT Factory gikk inn, sammen med Saxo Bank. IT Factory, som viste seg å være et råttent eple. Millionene var borte, underslått av direktør Stein Bagger.

Finansene kom omsider på plass, og så kommer ryktene om at Schleck-brødrene vil starte sitt eget lag når deres avtale med Saxobank utløper. Riis finner etter hvert ut at planleggingen av det nye laget har pågått lenge, med Kim Andersen, Bjarnes høyre hånd i sentral posisjon. Det var ekstra sårende. Også fordi Riis oppdaget at Andersen kontaktet sentrale ryttere i hans lag, samt folk fra tøtteapparatet, bak hans rygg. Riis skriver at han allerede 13. mars i fjor tar tak i ryktene, og skriver et dagboksnotat: » Møkkadag, en av dagene det er kjipt å jobbe med sykkelsporten. Avisene skriver at Frank, Andy og Kim holder på å lage sitt eget lag. De sier selv, når jeg spør, at de ikke kjenner noe til ryktene. Men, de gir meg heller ikke klar beskjed, eller er det bare meg som er følelsesstyrt? Men, jeg vil vite det, og de skal fortelle meg om det foregår noe». Kim Andersen benekter at slike planer fantes da han samme dag møtte Riis. Nå viste planene seg å stemme, og Andersen fikk sparken på dagen, kort tid før Tour de France. For Bjarne var det dårlig nytt at hans tidligere pressesjef, Brian Nygaard, ble manager i det nye laget. Få dager før Tour de France bragte Berlinske Tidende på forsiden:

«Riis forrådt seks dage før Tour»

LIVSVÆRK I RUINER

Det blir ikke vennskap av slikt. Store deler av Saxobank-laget er nå «leoparder». Suksess for «leopardene» er neppe øverst på ønskelisten til Riis. Nå har det nye laget så mange gode ryttere at de kommer til å vinne mye. Riis kontret ved å hente Contador, sannsynligvis den eneste som kunne slå Andy Schleck i Tour de France, men nå er det trekket trolig satt sjakk-matt. Samarbeid mellom lag er vanlig i sykkelsporten. Jeg er på at når andre trenger hjelp til å hente leoparder i brudd, vil Riis stå klar med sine folk for å hjelpe til. Han har jo ikke mange vinnertypene igjen. Det heter jo: «Det samme om vi blir nest sist, bare svensken blir sist». Jeg tipper vi får se dette scenarioet flere anger i år. Sårete bjørner (les Bjarn`er) blir lett aggressive.