Proffsyklingens Krystle og Alexis

Det er 27 år siden NRK tok “Dynastiet”, kanalens kanskje største såpesuksess noensinne, av plaktaten. Hvor mange episoder vi ble traktert med har jeg ikke tall på, men noen nevner 200. I høst er Dynastiet med Krystle, Alexis og Blake på spilleplanen til Nationalteateret. De uttallige episodene skal komprimeres til en forestilling. Sentralt i dramatikken var det betente forholdet mellom “den gode” Krystle, og “heksen” Alexis. Med Blake i en mellomrolle i dramaet mellom de to kvinnene. En banal historie om dramaet mellom den gode og den onde. Men, TV-Norge satt klistret. Folk møttes, pyntet seg, og gjorde seg klar hver uke for å få med seg dramaet.

Internt i fjorårets desidert mestvinnende lag i sykkelsporten – HTC Columbia – har våren synliggjort en konflikt som minner om såpen Dynastiet. Mellom bransjens kanskje to beste spurtere – Mark Cavendish og Andre Greipel. Mark fra øya Man (Isle of Man) har de to siste sesongene, fullt fortjent, vært verdens spurtkanon nr. én. Med 10 etappeseiere i Tour de France og 5 fra Giro`en. I tillegg til triumfen i Milan San-Remo i fjor, og uttallige andre. 23 seire totalt i 2009. Lagkameraten Greipel klarte 20 i fjor, hvorav bare 6 var i Pro Tour-ritt. Rett og slett fordi han ikke fikk slippe til i særlig grad. Men, i Spania Rundt endte han med fire etappeseiere og poengtrøya.

Jeg er i prinsippet motstander av todelt ledelse. Jeg ser at det vil kunne skape kaos med to spurtkanoner på samme lag i samme ritt. Men, situasjonen i HTC Columbia har endret seg noe i år. Laget har mistet viktige ryttere, og strategisk kan det da være lurt å endre. Laget har vært usedvanlig godt organisert i opptrekket av Cavendish, som er det nærmeste man kommer det “røde toget” til Saeco, som førte Mario Cipollini til sine triumfer. En viktig brikke i opptrekket av Cav er Mark Renshaw, også en spurter i verdensklasse. Hvor vakkert var det ikke da Mark trakk opp Cav på Champs Elysees på sisteetappen i Tour`en i fjor, og det endte med suveren dobbeltseier.

Intet tre vokser inn i himmelen. For Cavendish gikk vintertreningen på skinner, inntil han under et treningsopphold i Paraguay trakk en tann, for å balansere tennene i underkjeven. Det gikk infeksjon i såret, og en lang periode med smerter, behandling, antibiotika og lite trening. Konsekvensene har vær tydelige, det som er vist fra Cav’s side er langt fra fjorårsnivå. To seire har det blitt, den siste kom sist torsdag på 2.etappe i Romandiet Rundt. Mark viste sin lettelse da han krysset mållinjen. To fingre opp, “fuck you”, som en hilsen til alle de som har tvilt på ham. Og vært raske til å kritisere. En gest, som både arrangør og lag likte svært dårlig. HTC`s suverene leder, Bill Stapleton, er meget nøye med rytteres oppførsel og omdømmebygging. To fingre opp ble ikke tolerert, og Mark ble tatt ut, og sendt hjem fra rittet med halen mellom beina.

Greipel er årets mestvinnende rytter, med 11 seire så langt. I mindre ritt, og han ville gjerne kjøre Milan San-Remo. Men, ikke over mitt lik sa Cavendish. “Selv i dårlig form er jeg bedre enn tyskeren”. Det er klart det såret en tyskers stolthet. De to har fjernet seg langt fra den harmoni vi så i Locarno, under Giro`en i 2008 der Mark trakk opp, og lot Greipel vinne en etappe. Det var britens måte å takke Greipel for sistnevntes oppofrende arbeid på tidligere etapper, og vise frem harmonien i laget. Men, forholdet surnet, de har kjørt separate program. Og, Cavendish har sagt at det “ikke finnes en sjanse for at Greipel skal få kjøre Tour de France år”. Han fulgte opp med at Greipel burde vunnet seks etapper, og ikke bare fire, i Tour Down Under. Og, at han ikke klarer å holde hjulet til rytteren foran i opptrekksfasen. Greipel gikk offentlig ut med at han ville hatt større sjanse til å lykkes i Milan San-Remo enn en dårlig trent Cavendish. Som ble kontret med: “Hvis Greipel trodde han skulle vinne, burde han sagt det før rittet, og ikke etterpå”.

Jeg syns det er synd de ikke ser hverandres beste. Jeg tror Cavendish ville hatt god nytte av Greipels ferdigheter. Greipel er helt sikkert villig til å innordne seg sin rolle i et opptrekk, kanskje som den nest siste før Renshaw tar over. Uansett mener han at en spurter med hans merittliste bør få kjøre det største rittet på kalenderen. Som, er alle syklisters drøm å få ta del i.

Suksessen til HTC-Columbia tidligere har vært forberedelsene. Jeg er overbevist om at en drilling av opptrekkstoget med Greipel som en viktig brikke vil gi nye suksesser. Det er å se muligheter og ikke problemer. De fleste problemer blir det heller ikke noe av, viser historien….

Cavendish er naturlig nok i ubalanse etter en vanskelig sesongstart. Han er genierklært, og posisjonen er truet. Dette kombinert med kort sprintlunte, fører til arrogante uttalelser og ustabil atferd. Resultatet er åpenbart. Greipel har allerede annonsert at han er på vei bort. Det blir uro i HTC, og en misfornøyd Cavendish tror sikkert også at løsningen er på den andre siden av gjerdet, der det kanskje er grønnere. Team Sky følger opptrinnet tett, vær sikker. Og, naturlig nok. Cavendish har sin trener, Rod Ellingworth, som fast ansatt i mediekongen Murdoch`s lag. I tillegg til en rekke andre støttespillere. Det er OL i London i 2012. Britisk sykling vil ha en forent plattform foran den sesongen med både Bradely Wiggins og Cavendish på samme lag.

Situasjonen er en voldsom utfordring for lederskapet til Blake, eller Bill Stapleton som er hans virkelig navn. Å skape harmoni haster. Å sende Cavendish hjem roet sikkert ikke sistnevnte. Men, en riktig beslutning. Verdibasert ledelse vinner alltid i det lange løp. Hvem som er Krystle, og hvem Alexis, er kanskje ikke vanskelig å forstå. Sannsynelig mister Blake begge to. Hvem er da vinneren?