Det åpnes opp for flere av sykkeltalentene

Dagens pressekonferanse med Team Sky bekreftet det vi allerede i lang tid har visst – at Edvald Boasson Hagen får med seg Kurt Asle og Lars Petter Nordhaug til den britiske nysatsingen. En naturlig trapp å bestige i Lars Petters utvikling. Han har i mange år vært mer enn vanlig lovende. Det er mange år siden han ble tatt med i Olympiatoppens satsingsprogram for de beste av de unge uansett idrett, med tanke på olympiske leker noen år frem i tiden. Da som terrengsyklist. Tidligere i uken ble det også kjent at Kristoff går til det amerikanske laget BMC.

Da venter jeg bare på at den kanskje mest lovende av de lovende amatører – Fredrik Wilmann – tar steget over til proffene i en av de to øverste divisjonene. Fredrik, som har mye å slekte på – faren Jostein er av de beste norske syklister noensinne, og den som kan skilte med den beste Tour de France-plasseringen sammenlagt, som nr. 14 i 1980. Skadene han fikk etter et velt tidlig i rittet fratok nok Jostein en enda bedre plassering.

Det er neppe noen av de norske som har et bedre klatrepotensial enn Fredrik. En kvalitet vi savner blant våre aller beste. Det er en kjent sak i miljøet at den unge trønder nok hadde sett at hans nåværende lag – Joker Bianchi – hadde kjørt flere krevende etapperitt, slik at han hadde fått muligheten til å eksponere seg bedre. Men, en rekke gode plasseringer i høst har skapt oppmerksomhet. Ryktene sier at Skil-Shimano er det aktuelle laget. Et lag som debuterte i årets Tour de France.

Tour de France er sportens desidert største merkevare, et ritt alle unge syklister drømmer om å kjøre. Bredden blant våre beste øker, nye vil trenge på som en konsekvens av den økende interessen på alle sykkelsportens arenaer her nord. Det er lov, allerede nå, å «fantasere» over antall nordmenn i dette største årlige idrettsarrangement i verden. Thor og Edvald er sikre deltagere. Det vil også Kurt Asle være. Langt sikrere enn om han skulle fortsatt hos Bjarne Riis. Skys sportsdirektør, Scott Sunderland, har både syklet sammen med og ledet Kurt Asle. Han vet hvilken verdifull etapperytter han er. Den naturlige «road captain» hos britene. Men, det er neppe plass til mer enn to nordmenn på et britisk lag i Touren. Konkurransen blir hard, og det er også nyttig å speile lagets visjon i denne sammenheng. Sky er toppen av pyramiden «British Cycling», som har som primærmålsetting å sørge for at øya der vest utvikler enda flere syklister i verdensklassen. Også med tanke på OL i London 2012. Dermed kjøres neste års Tour med de beste utlendingene i laget, i tillegg til en god besetning briter.

BMC er et lag som har hentet mange nye, gode ryttere – noen på vei opp, andre på vei ned. Pr. i dag har de ingen sammenlagtrytter, eller rytter med ekstreme spissferdigheter. Laget må markere seg, som et nytt topplag, selv om de i år fikk slippe til i noen av de viktige rittene, med stort sett mangel på resultater. De er neste år i samme situasjon som Team Cervelo var i år. Bare med den store forskjellen at Cervelo hadde regjerende Tour de France-mester Carlos Sastre, og en av rittets store profiler i flere sesonger, vår egen Thor, i stallen. Dermed var de umulig å komme utenom. Og, det vil heller ikke Cervelo være neste år – etter det som er prestert i år. Vær trygg på at Sastre kommer sterkere tilbake da, uten å ha spilt mye energi i Giro`en. Duellen mellom Cavendish og Thor er det allerede lov å gru/glede seg til. Konklusjon? Jeg tror rett og slett ikke BMC blir gode nok til å slåss seg inn blant de 20 lagene som slipper gjennom nåløyet. Hvis arrangøren ikke av sentimentale grunner lar George Hincapie få delta enda en gang – den sekstende – slik at han han tangerer da Joop Zoetemelks rekord for antall starter i rittet. Men, resultatene avgjør langt på vei.

Det er da det kan bli spennende med Wilmann. Det er mange vurderinger som gjøres før de to-tre siste lagene klareres for start. Skil-Shimano har sterke asiatiske relasjoner. I år kjørte japaneren Beppu for Skil-Shimano i Touren. I tillegg til Arashiro hos BBox Bouygues Telecom. Hvilket førte til voldsom mediaoppmerksomhet i Japan. Asia er kanskje sykkelsportens største utviklingsområde. Bare tenk på Kina, er det ni millioner sykler Katie Melua synger om – bare i Bejing. Det er faktisk allerede kinesiske syklister i stallen til Skil-Shimano. ASO, arrangøren av Touren ser helt sikkert det oppmerksomhets- og inntekstpotensialet som ligger i Asia. Derfor tror jeg det er stor sannsynlighet for at laget igjen er med blant de store neste år. I år manglet laget totalt ryttere med klatregener. Hva er Fredrik Willmann god på? Det de andre på hans eventuelt nye lag er dårlige på. Et lite dristig tips fra min side. Fredrik Wilmann følger i sin fars sykkelsko, og blir den fjerde nordmannen i neste års Tour.